Kommunikasjon

Diplomatisk krangel

Første bud er å inngå kompromiss. Coachen tipser.

KOMPROMISS: Det er det første budet.
KOMPROMISS: Det er det første budet. Foto: FOTO:Istockphoto.com
Publisert Oppdatert

Vi ønsker alle å leve i et bekymringsfritt og godt forhold hvor kjærligheten til enhver tid blomstrer og lidenskapen regjerer. Likevel er det nærmest utopi at man skal kunne leve sammen i alle sine dager uten å ha en eneste krangel.

For en del ting som vi var bevisste på i starten av forholdet, kan lett skli ut etter lang tid sammen.

For eksempel det å stille spørsmål til kjæresten, vise interesse, lytte, gjøre tjenester for partneren, vise omsorg og sørge for å gi like mye kjærlighet som man tar i mot.

Plutselig står man og krangler grunnet oppvasken eller irriterer seg over kjærestens rare lyder når han spiser.

Krangel med omhu

Det store spørsmålet blir da; er det mulig å finne tilbake igjen til de gode vanene, de gode stundene og den herlige kjemien som man hadde i starten av forholdet?

Ja, mener Kvinneguidens coach og kommunikasjonsekspert Annika Richardsen.

- Det gjelder å velge dine kamper med omhu. En nødvendighet for et godt forhold er å samarbeide og tidvis er det nødvendig å inngå kompromiss. Lykke er noe vi bygger opp i oss selv ved å styrke vår egenverd og selvfølelse, som igjen vil gjøre at vi tror på at vi er verdt å bli elsket, sier hun.

Coachen mener at om vi går inn i et forhold og forventer at det på et magisk vis vil fjerne alle problemene våre, blir forholdet grunnlagt på en ustabil grunn.

- Det er derfor viktig at du tar ansvaret for å styrke din selvfølelse og fortsette å jobbe mot dine drømmer. Kjenn deg selv og vit hva som er viktig for deg, sier coachen.

Ta en test

For å verne om husfreden og passe på at kjærligheten mellom dere varer, er det nødvendig å bli bevvisst på hvordan dere vil ha det sammen. Da foreslår Richardsen at dere for eksempel tester hverandre og i fellesskap svarer på følgende spørsmål:

  • Hvordan ønsker jeg å ha det i et forhold?
  • Hva er jeg villig til å gå med på i et forhold (hvilke kompromisser du kan inngå uten å gå i mot deg selv)?
  • Hva er ikke OK for meg i et forhold (eksempelvis utroskap)? - Dette gir deg oversikt over hvor du selv står, og hvilke regler som gjelder for deg. Da vet du at når du bryter dine egne regler går du i mot deg selv, din selvfølelse og integritet. Det kan være nyttig å ha med seg når forelskelsesrusen herjer, sier coachen. nakk også om hvordan dere vil ha det sammen. Coachen eksemplifiserer; "Sånn har vi lyst til å ha det i forholdet vårt, dette kan vi gå med på, slik har vi ikke lyst til å ha det" (viktige regler som ikke kan brytes).

Klare regler

Det er heller ingenting i veien for å ha klare og tydelige husregler som dere kan forholde dere til. Slik blir det enda lettere å kommunisere på et trivelig plan.

- Jo klarere regler, jo bedre. Finn ut av hva dere selv er best på. Man trenger ikke dele alle oppgaver i to, men å finne fordeling på alle oppgavene. Man kan også tenke over hvordan man som par skal overleve best mulig sammen.

- Når man ikke engang vet fremtidsambisjonene til den man er sammen med kan det oppstå uenigheter og situasjoner som truer forholdet. Vil man ha barn, hvor man skal bo, karriere og forventninger til forholdet må frem i lyset slik at man kan forholde seg til det. Ulike forventninger vil skape gnisninger, men det hjelper rett og slett å snakke om det tidlig, sier Richardsen og fortsetter;

- Det krever masse mot og selvinnsikt, men er verdt det i lengden. Det gjør at man vet hvor man står og man skaper ikke illusjoner om forholdet, men lever ærlig. Det gir forholdet bedre vekstvilkår. Vær sjenerøs, tør å dele dine drømmer med den andre, og vær tro mot deg selv, sier hun.

Les mer på coachens blogg her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning