Kjønnsforskjeller

Dette bør menn vite om kvinner

Derfor maser hun om husarbeid.

KOMMUNIKASJON: Åpenhet, interesse og respekt legger grunnlaget for god kommunikasjon - uavhengig av hvilket kjønn vi er født med.
KOMMUNIKASJON: Åpenhet, interesse og respekt legger grunnlaget for god kommunikasjon - uavhengig av hvilket kjønn vi er født med. Foto: Foto: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Tabbene menn gjør

Den største tabben menn gjør når de skal snakke med kvinner om vanskelige tema, er å blande sak og person.

- Her har de vansker med å se et skille. Så når kjæresten er misfornøyd, tar de det ofte svært tungt, sier Søyland.

- Eller de kan ta på seg en likegyldig holdning for å distansere seg.

Når det er problemer i forholdet, kan de ble svært rasjonelle og begynne å argumentere og kreve bevis, sier hun.

- De sier for eksempel "Hvordan kan du mistrives? Vi har jo hatt det så godt på alle måter og hadde nettopp den turen til Italia!" Han glemmer å stille åpne spørsmål, noe som gjør at kvinnen/partneren ikke får "pakket ut" følelsene sine, og dermed låses samtalen, sier Søyland.

En mann som tror at den kvinnen som tier, hun samtykker .. Han kan få seg en overraskelse

- Bry deg om meg på dagen, så får jeg lyst på deg om kvelden!

Så enkelt kan det sies.

Det er parterapeut ved Åpen Dialog Kate Elin Søylands ord, og hun er ikke i tvil; kommunikasjonsproblemer mellom kjønn er et brennaktuelt tema.

Hovedårsaken til den høye skilsmissestatistikken er i henhold til historisk institutt for en stor del lenket til opplevelsen av ikke å passe sammen.

Voks sammen - ikke fra hverandre

Den beste kuren mot å "vokse fra hverandre", er å ha kommunikasjon med partneren din. Og selvsagt gjøre ting sammen.

Hvis du tenker tilbake til starten av forholdet, snakket dere mer sammen i den tiden dere var forelsket og kun hadde øyne for hverandre. Prater dere sjelden sammen, er det ikke rart om dere føler stor avstand når dere endelig tar en prat.

Og med å "gjøre noe sammen" menes ikke bare dater og kinokvelder, men også husarbeid, matlaging og hagearbeid er fine aktiviteter å gjøre sammen som par.

En BBC-undersøkelse fra 2009 viste at ni av ti kvinner skyldte på manglende hjelp i hus og hjem før bruddet. At mannen ikke deltar like mye som kvinne i hverdagslige gjøremål, kan oppfattes av kvinnen som uinteresse for hjemmet med alt det innebærer - i utstrakt grad for henne og barna.

- Når hun maser om husarbeid eller andre ting, betyr det enten at du er lat, eller at hun trenger bekreftelse på at du elsker henne. I verste fall begge deler, sier Søyland.

BBC-undersøkelsen viste at en av fire menn ble tatt på sengen.

- En mann som tror at den kvinnen som tier, hun samtykker .. Han kan få seg en overraskelse, sier Søyland.

Forholdet trenger service

De fleste menn er flinke til å overholde serviceintervallene på bilen sin. Men de tenker ikke vedlikehold av forholdet på samme måte, skriver Søyland på nettsidene sine.

- En mann som hadde vært gift i 40 år kom til mitt kontor og sa "Da jeg leste på sidene dine om service på bilen, forsto jeg at selvsagt trenger forholdet også service"! Nå tar det lykkelige paret en fast sjekk hvert halvår, forteller hun.

- Den livslange kjærligheten er en illusjon. De fleste vet at man ikke går gjennom et samliv uberørt av andre man møter, mye på den samme måten som vi berøres av den vi elsker, skriver psykolog Dagfinn Sørensen er spesialist i klinisk sexologi, NACS i et ekspertsvar på ViMenn.

- Dersom vi har en forståelse av at kjærligheten er noe vi kontinuerlig må arbeide med, vil ikke ytre forhold oppleves som destabiliserende, sier han.

- Men dersom vi forventer at kjærligheten er der, uten at den verken kan påvirkes av ytre forhold eller kreve innsats for å holdes ved like, vil ytre negative belastninger kunne oppfattes som tegn på at kjærligheten ikke er der lenger.

Eller, som en mann kanskje ville forklart det: "Det ble bare sånn".

SERVICE = LANGT SAMLIV: Husker du at også forholdet trenger jevnlig service, kan du mest sannsynlig se fram til et langt og godt samliv med partneren din.
SERVICE = LANGT SAMLIV: Husker du at også forholdet trenger jevnlig service, kan du mest sannsynlig se fram til et langt og godt samliv med partneren din. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Slik opplever du nyforelskelse

Dette vil hun at han skal vite

  1. Selv om jeg klager, er jeg ikke misfornøyd. Selv om jeg ikke klager, er jeg ikke fornøyd.
  2. Når du viser følelser, tenker jeg ikke at du er svak. Jeg tenker at du bryr deg om meg.
  3. Hverdagsprat kurerer gruff: Å prate om ting er helt naturlig for meg, og betyr ikke at jeg har tenkt til å forlate deg.
  4. Når du bryr deg om meg også på dagen, får jeg lyst på deg også på kvelden.
  5. Eneste logikk er at det ikke finnes logikk. Jeg er full av følelser, noe vi må leve med.
  6. Jeg har veldig dårlig hukommelse. Har du sagt at du elsker meg?
  7. Elsk meg når jeg fortjener det minst. Da trenger jeg det mest.
  8. Du er farlig attraktiv når du snakker om forhold og følelser.
  9. Vis i praksis at jeg er viktig for deg. Skru av tv eller data, eller ta av lyden i det minste, når jeg snakker. Da føler jeg meg verdsatt.
  10. Taushet er tull! Det gjør meg usikker.

Kilde: Kate Elin Søyland

Å elske noen person, vil for de aller fleste si at de prioriterer en person over mye annet i livet. I alle fall denne personens følelser.

- Når vi har vært sammen en stund tror vi lett at vi kjenner kjæresten vår, og vi slutter å vise interesse for hennes verden eller hvem han eller hun er, sier relasjonspsykolog og parterapeut Bjørk Mathesdatter til DinKropp.

«Kjente jeg deg egentlig», skriver Rolf Jakobsen i sitt vakre dikt til kona etter at hun er død.

I et langvarig forhold vil intensiteten av følelsene variere, livet i seg selv innehar mange distraksjoner som arbeid og barn. Likevel opplever mange par som holder sammen lenge, å bli nyforelsket.

De beskriver det gjerne som å "oppdage hverandre på nytt".

- Gjennom å stille spørsmål kan vi oppdage hverandre på nytt, og på nytt, rett og slett fornye hverandre. Still små spørsmål som: Hvordan har dagen din vært?, inspierer Mathesdatter.

- Fortell meg litt om den boka du leser - hva synes du om den? Den låta du spiller nå, fortell meg hvorfor du liker den så godt! Og større som: Hva drømmer du om i livet? Hvordan er det å være deg for tiden? Ta også i mot spørsmålene som du får som en gave.

"Han ble bare borte"

For noen tiår siden var det ikke uvanlig at en mann pakket sakene sine og forlot kone og barn, uten noen innlysende årsak. I senere tid er vi inneforstått med at det selvsagt har ligget en årsak bak disse forsvinningene, men at mannen nok har unnlatt å ta det opp med kona.

I følge Søyland er det fortsatt vanskelig for menn å prate.

- De er eksperter på å utsette den vanskelige samtalen. Og når de endelig tar mot til seg, har problemene dessverre eskalert.

Da er det ikke rart at reaksjonen fra kona eller partneren blir større enn nødvendig.

- Noen er faktisk så konfliktsky at de dropper hele problemsamtalen. Og plutselig en dag pakker han kofferten. Det er selvsagt tøft for den som blir rammet, sier Søyland.

Hun mener det er viktig at menn åpner seg og er tøffe nok til å ta de vanskelige samtalene, ellers er det lett å vokse fra hverandre i stedet for å få et langvarig forhold. Husk også at nissen gjerne blir med på lasset, for de som velger å gå.

Ikke tenk så mye på kjønn

Egil Halleland, familieterapeut ved Modum Bads senter for familie og samliv, understreker at vi ikke behøver å tenke så mye på kjønn, når vi skal bli gode til å kommunisere.

- Tenker vi for mye på kjønnsforskjeller, kan det i seg selv komme i veien for god kommunikasjon. Nettopp fordi oppfatningen av at vi er så forskjellige utfra kjønn, kan føre til at vi blir forutinntatt og tillegger hverandre egenskaper, - eller mangel på egenskaper, som bygger på feilinformasjon eller myter, sier han til Kvinneguiden.

Han synes vi heller bør se på hva som gjør oss forskjellige som personer. Her spiller mange forhold inn. Hva vi har fått med oss i bagasjen, hva vi liker og ikke liker, selvfølelse, selvtillit og ikke minst om vi er trent til, eller trygge nok til å snakke om det som er utfordrende i relasjoner.

- God kommunikasjon handler om opplevelse av likeverdighet, respekt og interesse for den andres meninger, evne til å lytte og vilje til å finne felles løsninger, sier Halleland.

Det er ikke kjønn som avgjør om man får dette til på en god måte, i større grad handler det om kommunikasjonstrening, vilje og personlige forutsetninger.

Les også:

Derfor har menn penere hud enn kvinner

Dette skaper utrygghet og sjalusi

Få gnisten tilbake i forholdet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning