Høyde på menn og kvinner i parforhold

Derfor vil kvinner ha høye menn

I snitt er mannen 15 centimeter høyere enn kvinnen.

HØYDEFORSKJELL: Jamie Cullum og Sophie Dahl bryr seg ikke om høydeforskjellen.

HØYDEFORSKJELL: Jamie Cullum og Sophie Dahl bryr seg ikke om høydeforskjellen. Foto: FOTO: Stella pictures

Publisert Oppdatert

Professor i evolusjonsbiologi Eivin Røskaft ved NTNU forteller klikk.no at normalforholdet mellom menn og kvinner i gjennomsnitt er rundt 15 centimeter (lengde) og 15 kilo (tyngde). Og at nettopp derfor vil de fleste kvinner finne en partner som er større enn seg selv.

- Fra naturens side er menn både høyere og tyngre enn kvinner. Bak dette fenomenet er det en drivkraft som heter seksuell seleksjon. Hos de fleste dyr, inkludert mennesket, har det vært en kamp mellom hankjønn om å få gunst hos hunnene, sier han.

Videre forteller professoren at de mennene som var de beste jegerne, krigerne og kjemperne, ofte ble valgt av kvinnene .

- Vi ser en sammenheng mellom kroppsstørrelse og slike egenskaper. Derfor foretrekker kvinner menn som er større enn dem selv. Det ligger altså i vår natur, som det har tatt hundretusener år å forme, sier han.

I dag er det derfor meget sjelden å se et par hvor kvinnen er høyere enn mannen. Det er sjeldnere enn én til 500.

- Våre preferanser er altså at menn skal være større enn kvinnen. Noe annet er unaturlig og derfor mer sjelden. Jeg tviler derfor sterkt på om det noen gang blir trendy for kvinner å ønske seg kortere menn, sier han.

Menn foretrekker lave damer

Det er ikke noen hemmelighet at flertallet av damene har sansen for høye menn. Ønsket om å være feminin og føle seg beskyttet av det motsatte kjønn, ligger i kvinnens natur. Litt mer overraskende er det at mannfolka foretrekker de lavere kvinnene.

En undersøkelse gjort av Dr. Daniel Netter ved Open University i Storbritannia, viser at kvinner, som er under gjennomsnittshøyden, er mer fruktbare enn høyere damer. Fordi menn søker etter fruktbarhetstegn hos sin partner, er ikke høyde spesielt viktig. Dermed lander valget på lave, fruktbare damer.

- I forhold til evolusjonen, later det til at høye menn og lave kvinner favoriseres i det moderne samfunnet. Høydeforskjellen mellom menn og kvinner vil sannsynligvis ikke forsvinne, sier han

INDIVIDUELT: Hva man finner attraktivt ved det motsatte kjønn er individuelt.

INDIVIDUELT: Hva man finner attraktivt ved det motsatte kjønn er individuelt. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Kvinner bryr seg mest om høydeforskjell

UNATURLIG: Menn skal være høyere enn kvinner, noe annet er unaturlig og sjeldent. © All over press

UNATURLIG: Menn skal være høyere enn kvinner, noe annet er unaturlig og sjeldent. © All over press Foto: All over press

Til tross for at evolusjonen har bestemt at høyde har noe å si for valg av partner, er det andre faktorer som er avgjørende. Hva man finner tiltrekkende er individuelt.

Samlivspsykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren, forteller at høyden ikke betyr alt når det kommer til valg av partner.

- Man kan fint legge fordommer og idealer til side for den rette. Karisma, utstråling og sjarm er faktorer man legger størst vekt på, sier han.

Han mener det er kvinnen som bryr seg mest om høydeforskjeller.

- En høy kvinne vil nok føle seg som den maskuline i forholdet. Menn bryr seg ikke i like stor grad som kvinnen. Vi merker ikke at klærne er flekkete en gang. For oss har ikke noen centimeter i høydeforskjellen så mye å si, sier han.

Han forteller at et brudd på det naturlige mønsteret fører til nysgjerrighet.

- Om man bryter med det vanlige mønsteret, vil folk vite hvorfor. Mennesket har en tendens til å se etter årsaker selv om det ikke trenger å være noe dyptliggende ved det. Dette kaller vi for fundamental attribusjonsfeil. Om en mann finner en høyere kvinne, leter samfunnet etter en grunn, selv om det nødvendigvis ikke er noen, sier han.

- Menn synes hæler er feminint og sexy

Enkelte kvinner kvier seg kanskje for å se høyere ut enn de er. Moteredaktør for KK Silje Pedersen, synes det er flott at høye jenter går i hæler.

HØY HÆL: Man kan få samme skotype i forskjellige høyder og design.

HØY HÆL: Man kan få samme skotype i forskjellige høyder og design. Foto: Ingunn Birkeland

LAVE SKO: Flate sko kan også være lekkert og trendy.

LAVE SKO: Flate sko kan også være lekkert og trendy. Foto: Ingun Birkeland

- Noen menn kan sikkert føle litt på det, om kvinnen rager over dem. Jeg tror allikevel de fleste menn synes at litt hæl er feminint og sexy, sier hun.

Hun forteller at ballerinasko eller kitten heels, er et godt alternativ om du ikke ønsker å gå i veldig høye hæler.

Skodesigner Ingunn Birkeland mener du lett kan føle deg feminin og vakker i høye hæler.

Hun forteller at man ikke behøver å velge en høy hæl for å være elegant. Det finnes mange forskjellige typer lave sko, som både er feminine og trendy.

- Det er noen dager man rett og slett ikke føler for å gå i høye hæler, og det er synd hvis skoene ødelegger en helaften. Du kan få samme type sko fra 11 centimeter, til flate, sier skodesigneren.

Les også:

Derfor skal du ønske deg en høy sønn

Derfor blir menn sykere av influensa

Motetips for lave menn

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning