Derfor er noen kyss ekstra gode

Det er kanskje ikke han som kysser dårlig, men du som ikke er forelsket nok?

Derfor er noen kyss ekstra gode
Derfor er noen kyss ekstra gode
Publisert Oppdatert
Hva er det egentlig som skjer med oss når vi kysser, og hvorfor er det kjempegodt med noen, mens det ikke fungerer i hele tatt med en annen?

Les også: Mat for lysten

Les også: Nyforelsket og smågal

Les også: Slik forelsker han seg


Vi har spurt Wenche Fjeld, konsulent og spesialist i sexologisk rådgivning.

- Noe har antagelig skjedd med oss før selve kysset, vi har forelsket oss, svarer hun.

En romantisk forelskelse gir kjemisk stimulering av samme hjerneområder som kokain og heroin og med lignende effekt, altså en rusfølelse.

- Når vi kysser opplever vi nærhet og total oppmerksomhet fra den vi mest av alt vil være nær. Kysset utløser feromoner fra ulike punkter på kroppen, men det viktigste ved kyss er kanskje de kjertlene som er plassert rett under nesen. Hjertet banker litt ekstra og blodet strømmer raskere i kroppen. Leppene våre blir rødere og de svulmer opp litt. Øynene våre blir blanke og pupillene forstørres. Vi puster raskere og kroppens reaksjonsmønster forsterker den andres lyst og attrå. Vi må bare kysse hverandre, sier Fjeld.

Viktig i parforholdet
Og jo mer man kysser, jo flinkere blir man.

- Kjemien ved en forelskelse gjør at partneren blir mer tålmodig og tolerant, så hvis han eller hun ikke er så trent så gjør ikke det noe. Hvis kyssing ikke fungerer i det hele tatt så er du kanskje ikke forelsket nok, spekulerer Fjeld.

Så, hvor viktig er egentlig kyssing i et parforhold?

- Kyssing er viktig i et parforhold fordi det fører til at paret blir kåte på hverandre. Kyssing fører til økt lyst. Og kyssing fører til vedlikehold av kjemien som er viktig for å gjenoppfriske forelskelsen, svarer rådgiveren.

Gir oss lykkefølelser
Kyssing er med andre ord svært viktig. Men utgjør det noen forskjell i livene til de som kysser en del versus de som aldri kysser?

- Jeg kjenner ikke til forskning innen dette, så mitt svar baserer seg på synsing. Vi vet at kyssing fører til fysiske og kjemiske reaksjoner i kroppen. For å nevne noen så fører dopamin til økt aktivitet, lyst og initiativ, og dopamin stimulerer produksjon av oxytocin. Oxytocin utløses igjen ved berøring, klemming og kyssing. Endorfiner produseres i hjernen og frigjøres også ved berøring og seksuell aktivitet. Fenyletylamin kalles for kjærlighetsmolekylet. Dette bidrar til å gjøre oss kåte og er en kjemisk slektning til amfetamin, og stoffet finnes også i sjokolade, svarer Fjeld.

Hun fortsetter:

- Det er nok ikke mulig å gjøre en sammenligning på de som kysser og ikke kysser, nettopp fordi andre aktiviteter også kan utløse samme velværefølelse. Men for sikkerhets skyld; kyss i vei, er sexologens råd. kyss_hoyde.280x420

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning