Væske på fly

- Væskeforbudet blir ikke opphevet

Irritert over flaskeforbud på flyplassen? Det vil vare en god stund til.

VÆSKE PÅ FLY: Hovedregelen er at det ikke er tillatt å ta med flytende væsker i håndbagasjen. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
VÆSKE PÅ FLY: Hovedregelen er at det ikke er tillatt å ta med flytende væsker i håndbagasjen. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Sist oppdatert

Begrenset med væske

Det er begrenset adgang til å ta med flytende væsker gjennom sikkerhetskontrollen. Maksimalt en desiliter per beholder i håndbagasjen. Beholder(e) må pakkes i gjennomsiktig plastpose.

Kilde: SAS

Ny teknologi vil på sikt endre reglene i sikkerhetssjekken, men det lar vente på seg.

I januar 2012 skrev VG Nett at innen 29. april 2013 skulle væskeforbudet oppheves. Denne planen ble aldri gjennomført.

- Da må det foreligge teknologi som gjør oss i stand til å skille for eksempel cola fra flytende sprengstoff, uttalte kommunikasjonsrådgiver Marit Kvarum i Luftfartstilsynet til VG Nett.

Teknologien er tilgjengelig, men fortsatt har du begrenset adgang til å ta med flytende væsker gjennom sikkerhetskontrollen.

Dagens regelverk vedrørende væskeforbudet er forlenget til 30. januar 2014.

- Da vil det komme noen små endringer, men væskeforbudet blir ikke opphevet, sier Arild Langseth, Seniorrådgiver Security i Avinor, Kompetansesenteret for Luftfartsfag, til Kvinneguiden.

Venter nye flyplass-regler

- Teknologien for å gjennomsøke innhold i beholdere er etter hvert blitt så bra, at på sikt vil væskeforbudet mest sannsynlig bli opphevet og teknologien overta, sier Unni B. Nilssen, seniorrådgiver Security i Luftfartstilsynet, til Kvinneguiden.

Dette vil gjøre det mulig for de reisende å få med seg væsker som vann og brus.

- Under den forutsetning at de blir sikkerhetskontrollert med teknologi før de bringes ombord i flyet, understreker Nilssen.

Norge er forpliktet gjennom et felles europeisk regelverk og har ikke anledning til å innføre dette før hele EU gjør det.

- Forslag til å oppheve et totalforbud er foreløpig satt til 2016, sier Nilssen.

SIKKERHETSKONTROLLERT: Dersom du skal reise videre med fly fra lufthavnen, du ankommer må du gjennom en ny sikkerhetskontroll. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
SIKKERHETSKONTROLLERT: Dersom du skal reise videre med fly fra lufthavnen, du ankommer må du gjennom en ny sikkerhetskontroll. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock Foto: Thinkstock

Hovedregelen er at det ikke er tillatt å ta med flytende væsker i håndbagasjen.

KILDER: Joachim Westher Andersen, medieansvarlig for Oslo Lufthavn, Unni B. Nilssen, Seniorrådgiver Security i Luftfartstilsynet og Arild Langseth, Seniorrådgiver Security i Avinor, Kompetansesenteret for Luftfartsfag. FOTO: Privat
KILDER: Joachim Westher Andersen, medieansvarlig for Oslo Lufthavn, Unni B. Nilssen, Seniorrådgiver Security i Luftfartstilsynet og Arild Langseth, Seniorrådgiver Security i Avinor, Kompetansesenteret for Luftfartsfag. FOTO: Privat

100 milliliter

  • Som passasjer har du kun lov å ha med deg til sammen en liter væske, under forutsetning at hver beholder ikke overskrider 100 milliliter.
  • Med andre ord så er det anledning til å ha med seg 10 små beholdere på 100 milliliter om disse får plass i åpne eller lukkede plastposer.

Kilde: Unni B. Nilssen, Seniorrådgiver Security i Luftfartstilsynet

Det er likevel lovlig med små mengder væske:

  • Væskene er i beholdere på inntil 100 milliliter hver. Beholdere som rommer mer enn 100 milliliter kastes uavhengig av hvor mye væske de inneholder.
  • Det er kun tillatt med en 1- liters pose per reisende.

- Reglene er stort sett like innenfor EU/EØS, og det er Luftfartstilsynet som definerer regelverket som gjelder for Norge, sier Langseth.

Væskeforbudet ble innført etter forsøk på gjennomføring av terrorplaner. Planene ble avslørt.

Flytende sprengstoff

Da EU utarbeidet et felles europeisk regelverk høsten 2006, ble grensen på 100 milliliter satt av eksperter, basert på flere vurderinger.

- Disse ekspertene mener at dette er et kvantum på en beholder som er tilrådelig i forhold til eventuelle skader på en flykropp, dersom beholderen på 100 milliliter skulle vise seg å inneholde flytende sprengstoff, sier Nilssen.

- Når det gjelder begrunnelsen på 100 milliliter, er det flere vurderinger som er lagt til grunn, men som av ulike årsaker ikke bør komme offentligheten for øre, forteller hun.

Terrorplanene på Heathrow i 2006 var et forsøk på ulovlig handling med flytende sprengstoff.

Ifølge Nilssen ble det sagt at væskeforbudet kontinuerlig skulle evalueres og utvikles i takt med:

  • Utviklingen på teknologien
  • Trusselbildet i verden
  • Inspeksjoner og erfaringer basert på det innførte forbudet

EU-kommisjonen jobber sammen med alle medlemsland om dette.

Seks spørsmål og svar om væske i bagasjen

På Oslo Lufthavns nettside kan du lese alt om reglene som gjelder for å ta med deg væske på fly.

- De aller fleste som er ute på reise kjenner til hva som er lov og ikke, og dem som ikke vet det får hjelp av vårt servicepersonell på flyplassen, sier Joachim Westher Andersen, medieansvarlig for Oslo Lufthavn.

Under er de vanligste spørsmålene.

1. Hvor kan jeg få tak i en lukkbar, gjennomsiktig plastpose?

Posene fås kjøpt i de fleste dagligvarebutikker. Poser vil også være tilgjengelig ved inngangen til sikkerhetskontrollen på de fleste flyplasser.

2. Kan jeg ta med leppestiften min i håndbagasjen?

SIKKERHET PÅ FLYPLASS: Væskeforbudet ble innført etter forsøk på gjennomføring av terrorplaner i 2006. ILLUSTRASJONSFOTO: Colurbox
SIKKERHET PÅ FLYPLASS: Væskeforbudet ble innført etter forsøk på gjennomføring av terrorplaner i 2006. ILLUSTRASJONSFOTO: Colurbox

Ja, kosmetikkartikler som har fast innhold, som leppestift, er ikke definert som væske og kan tas med utenom posen.

Dette regnes som væske

  • Vann
  • Brus
  • Vin
  • Smørepålegg
  • Gelé
  • Krem
  • Deodorant
  • Parfyme
  • Lipgloss
  • Maskara
  • Tannkrem
  • Barberskum
  • Spraybokser
  • Lighter

Kilde: Joachim Westher Andersen, medieansvarlig for Oslo Lufthavn.

3. Kan jeg ta med barnemat i håndbagasjen?

Ja, barnemat som morsmelk og mat på glass er unntatt fra reglene. Du må være forberedt på å bli bedt om å smake på maten.

4. Kan jeg ta med medisin i håndbagasjen?

Ja, medisin som er nødvendig for bruk på reisen er tillatt å ha med. Du må være forberedt på å smake eller smøre medisinen på huden. Attest fra lege må medbringes dersom medisinen ikke kan åpnes i sikkerhetskontrollen.

5. Hvordan unngå at taxfreeposen stoppes i sikkerhetskontrollen?

  • Alle varer som selges innenfor sikkerhetskontrollen er sikkerhetskontrollert, og kan tas med om bord i flyet.
  • Dersom du skal reise videre med fly fra lufthavnen du ankommer må du gjennom en ny sikkerhetskontroll. Da må handleposen være forseglet og kvitteringen ligge godt synlig inni posen. Reglene sier at reisen må gjennomføres innen 36 timer etter kjøp.
  • Er væsken i beholdere på høyst 100 milliliter som er plassert i en gjennomsiktig plastpose med et volum på maks 1 liter, kan dette tas med gjennom sikkerhetskontroll. Kun en 1-liters pose er tillatt per passasjer.
  • Alkohol som inneholder mer enn 70 volumprosent alkohol er forbudt både i håndbagasje og innsjekket bagasje.

6. Hvilke matvarer er tillatt å ha med i håndbagasjen?

Eksempler på mat som er tillatt: frukt, hele egg, kokosnøtt, kakebunn, kjeks, kjøtt, brunost.

Kilde: Joachim Westher Andersen, medieansvarlig for Oslo Lufthavn.

LES OGSÅ:

Slik kommer du raskest gjennom sikkerhetskontrollen

Styr unna de bakerste flysetene

Dette flyselskapet nekter å ha med deg mat

SMINKE I SIKKERHETSKONTROLL: Du kan fint ha med deg leppestiften din, men lipglossen må i en lukket plastpose. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
SMINKE I SIKKERHETSKONTROLL: Du kan fint ha med deg leppestiften din, men lipglossen må i en lukket plastpose. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Denne saken ble første gang publisert 18/11 2013, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også