Hvordan avsløre lommetyvenes knep

Disse knepene bruker lommetyvene

Det er en økning i kvinnelige tyveriofre. Sjekk hvordan tyvene opererer for å stjele fra deg.

TAR FORHOLDSREGLER: Kari Mette Hole (22) har blitt frastjålet mobilen tre ganger. Alle tilfellene har telefonen blitt fisket opp fra en veske. Nå har hun byttet ut vesken med denne - som hun har kontroll på hele tiden.
TAR FORHOLDSREGLER: Kari Mette Hole (22) har blitt frastjålet mobilen tre ganger. Alle tilfellene har telefonen blitt fisket opp fra en veske. Nå har hun byttet ut vesken med denne - som hun har kontroll på hele tiden. Foto: Marie Moen Kingsrød
Sist oppdatert
TYVERIOFFER: Kari Mette Hole (22) har blitt et offer for lommetyveri tre ganger.
TYVERIOFFER: Kari Mette Hole (22) har blitt et offer for lommetyveri tre ganger. Foto: FOTO: Marie Moen Kingsrød
FORSIKRINGEN DEKKER IKKE ALT: Emma E. Vennesland forklarer at reiseforsikringen dekker det meste - men ikke alt.
FORSIKRINGEN DEKKER IKKE ALT: Emma E. Vennesland forklarer at reiseforsikringen dekker det meste - men ikke alt.

Slik unngår du å bli et tyverioffer:

  • Oppbevar verdisakene dine vanskelig tilgjengelig. Unngå for eksempel å noe i ytterlomme på ryggsekk og andre bagger.
  • Vurder hver situasjon. Hva skjer rundt meg? Er det mye folk, er det mest sannsynlig en lommetyv der også.
  • Ikke legg fra deg noe. Mange legger fra seg for eksempel mobilen på cafébordet. Der ligger den mer utsatt enn du skulle tro.
  • Skjul pinkoden på bankkortet. Lommetyver kan planlegge å stjele akkurat ditt kort. Pass på at de ikke får vite koden.
  • Dersom du er ute og reiser: Bruk safe og ha lite kontanter på deg.
  • Tre av fire lommetyverier i Norge skjer i Oslo. Vær derfor ekstra oppmerksom når du er i hovedstaden. Også andre store byer er utsatt.

Ferske tall fra SSB viser en økning i antall kvinner som anmelder å være utsatt for tyveri på offentlig plass.

Basert på anmeldelser ble i 2012 10 900 kvinner og 5 850 menn utsatt for grovt tyveri fra person på offentlig sted i Oslo. Dette er 2 800 flere kvinner og tilnærmet det samme antall menn som i 2011. Blant ofrene som var utsatt for denne typen tyveri i Oslo, var det dermed nesten dobbelt så mange kvinner som menn.

Et annet interessant funn i statistikken til SSB viser at av alle som ble utsatt for grovt tyveri fra person på offentlig sted i Oslo, var 6 700 personer registrert med en annen bostedskommune.

Det vil si at 40 prosent av ofrene for slike tyverier i hovedstaden var registrert bosatt utenfor Oslo.

Slik ble Kari et tyverioffer

Oslobeboeren Kari Mette Hole (22) har blitt et tyverioffer tre ganger det siste året.

Til sammen har hun blitt frastjålet mobiler på en samlet verdi på over 10.000 kroner.

Hun forteller om hvordan tyvene opererte for å stjele fra henne.

- Jeg skulle krysse veien ved Nationalteateret i Oslo. Jeg la merke til at det var to damer som gikk tett på meg, og distraherte meg med en kopp. Litt senere fikk jeg vite at de hadde stjålet telefonen min. Da ble jeg utrolig sint, forteller 22-åringen til klikk.no

Mobilen lå i en liten veske som Hole hadde på seg. Den klarte tyvene lett å fiske opp.

Profesjonelle tyver

Hele situasjonen gikk raskt. Få sekunder etter hendelsen hadde lovbryterne forsvunnet.

- De var veldig flinke. Jeg merket ikke at noen tok i vesken min. Det var venninnen min som så det, og sa ifra til meg, forklarer Hole.

De to andre gangene har hun blitt utsatt for lommetyveri på utesteder i Drammen. Det er uvisst nøyaktig hvordan det skjedde. Men ifølge politiet er det et vanlig sted å bli frastjelt noe på. Tyver oppholder seg gjerne på nattklubber kun for å stjele.

- Ettersom det har skjedd meg så mange ganger har jeg nok vært litt uforsiktig. Jeg tror mange er godtroende, og tror at det ikke skjer med deg. Det tenker jeg nesten fremdeles, sier Hole.

Triksene for å ta deg

Roar Kvassheim er leder i politiets innsatsgruppe mot lommetyverier. På litt over ett år har de pågrepet 116 lommetyver i Oslo. Han forteller til klikk.no om tyvenes triks og knep for å stjele fra deg:

  • Lommetyvene gjør en stor innsats for å gli naturlig inn i omgivelsene. Derfor er det ingen som kan utpekes som den typiske lommetyven.
  • De samarbeider i grupper. Det er ofte flere som går sammen om å stjele fra deg. En kan for eksempel distrahere deg, mens en annen stjeler.
  • Later som om de er turister. Lovbryterne kan late som om de er ute etter å få hjelp fra deg. For eksempel til veibeskrivelse. Egentlig er de bare ute etter å distrahere deg - slik at du lettere kan bli et tyverioffer.
  • Bruker folkemengden til sin fordel. Der det er mye folk - er det også lommetyver. De stjeler gjerne fra deg der det er vanskelig å skille mellom at noen tar i vesken din, eller at den blir skumpet borti.

- De er profesjonelle, og de fleste vil ikke legge merke til at de blir stjålet fra. Det gjør også at mange slike saker er vanskelig å etterforske. Det er få bevis, forklarer Kvassheim.

Forsikringen dekker ikke alt

Primært er det reiseforsikringen du må bruke dersom du blir utsatt for tyveri på offentlig plass. I noen tilfeller kan innboforsikringen dekke noe.

Assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, Emma E. Vennesland, er bekymret over at nordmenn ikke tar flere forhåndsregler.

- Vi er veldig naive og godtroende. Jenter setter fra seg vesker, gjerne med mobil og lommebok helt på toppen. Det gjør det lett for tyvene, sier Vennesland.

Hun tror det kan være én av årsakene til at kvinner er overrepresentert som tyveriofre.

Vennesland forteller at reiseforsikringen skal dekke det dersom du blir utsatt for lommetyveri. Men det er unntak:

  • Dersom du for eksempel mister mobilen din mange ganger i løpet av kort tid, blir forsikringselskapet skeptisk til deg. Er det du som oppbevarer dine verdisaker veldig utrygt?
  • Det hender at noen er usikre på om de har fått frastjålet en verdigjenstand, eller om den er mistet. Da må forsikringsselskapet ta en egen vurdering om du får erstatning eller ikke.

Merker en økning

Den Europeiske Reiseforsikring forsikrer over 1,5 millioner nordmenn. De har merket en økning på utbetalingene:

Per 30 september i år har de utbetalt 63,4 millioner kroner i erstatninger etter tyveri. Dette er en økning på 26 prosent i forhold til samme tidspunkt i fjor.

- Det er ikke bra. Vi må tenke på vår egen sikkerhet uansett hvor vi er i verden. Mange har en tendens til å slappe mer av når de er hjemme. Det er det ingen grunn til, sier Vennesland.

Les også:

Her er tyvenes favoritter

Sikker på ferie i Sør-Amerika

Har ferietyver stjålet fra deg?

Klikk.no gjør oppmerksom på at Kari Mette Hole (22) studerer ved samme skole som journalisten i denne saken. De har ingen øvrige relasjoner til hverandre.

Denne saken ble første gang publisert 22/10 2013, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også