Storbyferie

Her er byene du bør besøke før alle andre gjør det

Storbyferier til London og Barcelona er vel og bra, men vil du være trendy, så reiser du til disse byene nå.

GRANADA: Spania er så langt mer enn Barcelona og Costa del Sol. Utforsk vakre Granada og la deg forføre av byens spennende historie.
GRANADA: Spania er så langt mer enn Barcelona og Costa del Sol. Utforsk vakre Granada og la deg forføre av byens spennende historie. Foto: FOTO: infouma.uma.es
Publisert Oppdatert

Vi nordmenn elsker å reise, og en kombinasjon av bilige flybilletter og romslig økonomi gjør at vi reiser mer, lengre og oftere enn noen gang før. Sydenturer er fortsatt en av de aller mest populære ferieformene, men flere og flere har også lagt sin elsk på storbyferien, hvor man på en langhelg kan nyte både shopping, mat, kultur og ikke minst lekre hotellopplevelser.

- Storbyferier er stadig mer populært, bekrefter Hotels.com i Norge.

- Mange synes for eksempel det er ekstra stas å shoppe i utlandet, og Europa bugner av byer med flotte muligheter for dette.

Storbyer som London, Paris og Barcelona har lenge vært populære reisemål - og vil nok fortsette å være det også i fremtiden. Men det finnes også ifølge nettavisen Huffington Post en hel haug med andre byer i umiddelbar nærhet til oss som absolutt er verdt et besøk, og som vil kunne gi deg alt du drømmer om av matopplevelser, motekupp og fantastisk arkitektur og kultur.

Den amerikanske reiselivsgiganten Cox & Kings og reisemagasinet Condé Nast Traveler tror også mange vil ønske å reise steder som både vil pirre nysgjerrigheten til og imponere andre.

-I den ånden er det selvfølgelig mer spennende å prøve noe nytt, enn å tråkke i de vanlige turistløypene i Vest-Europa, forklarer Cox & Kings i en pressemelding.

- Trenden blir derfor å oppsøke autentiske opplevelser i nye områder.

Så om du er klar for å følge trendene eller bare har lyst til å reise bort en helg uten å treffe på naboen eller noen på jobben, ja da bør du besøke disse byene nå:

Reiseekspertens anbefalinger

Disse byene kommer til å overraske deg.

TEL AVIV: Denne byen sammenlignes med New York City. Hit reiser du for å oppleve det kuleste nattelivet og en haug med spennende restauranter.
TEL AVIV: Denne byen sammenlignes med New York City. Hit reiser du for å oppleve det kuleste nattelivet og en haug med spennende restauranter. Foto: FOTO: thesummit.com

img Del på FacebookReiseekspert og eventyrer Gunnar Garfors, som i 2012 besøkte fem land på fem kontinenter på bare én dag, tror også mange fremover vil søke steder og byer som har noe nytt å by på.

- Ferier og steder hvor man kan oppleve noe litt mer unikt og spesielt for det spesifikke stedet tror jeg kommer til å prege reisetrendene fremover, forklarer Garfors til Kvinneguiden.

- Jeg tror mange er klare for å oppdage noe nytt, man vil spise og drikke og oppleve noe litt annerledes enn det alle andre i nabolaget nettopp har gjort før deg.

Garfors, som i fjor satte Guinness Verdensrekord som den yngste hobbyreisende som har besøkt alle land i hele verden, har noen favoritter som begge ligger nært nok (i flytid) til at de egner seg perfekt som langhelg-destinasjon.

- Tel Aviv er en by jeg tror de færreste ville tenke på å reise til som storbydestinasjon, men som jeg vil absolutt anbefale, forklarer globetrotteren.

- Den er det nærmeste du kommer New York uten å være i New York, har fantastiske restauranter, et utrolig uteliv og er også en by man kan si aldri sover. Hit reiser du om du elsker pulserende storbyliv, gode drinker og bra shopping.

Nederlandske Haag er en annen by Garfors tror mange kommer til å forelske seg i om de besøker.

- Byen har alt man finner i Amsterdam, men er i mine øyne mye mer sjarmerende. Det hersker en veldig internasjonal atmosfære, du blir bortskjemt med valgmuligheter hva flotte restauranter angår og i tillegg kan du kjøre med trikken de få kilometerne ut til stranden om været tilsier sol og bad.

Istanbul ligger også reiseekspertens hjerte nær.

- Dette er en spennende by, på grensen mellom Europa og Asia, forklarer Garfors.

- Mesteparten av byen befinner seg i Europa, men en kort spasertur tar deg inn i den delen som ligger i Asia.

Garfors forklarer at også denne storbyen er kjent for sitt spennende og yrende natteliv.

- Bar- og restaurantscenen i Istanbul er super-hot akkurat nå. I tillegg er prisene langt lavere enn i Norge, og om du er interessert i kultur og arkitektur vil de mange fantastiske byggverkene, som den Blå Moske, garantert imponere.

img Del på FacebookMarrakech

Hit reiser du for å shoppe de heteste interiør-trendene akkurat nå.

HAAG: Minst like kul som "storbror" Amsterdam.
HAAG: Minst like kul som "storbror" Amsterdam. Foto: FOTO: Stroom.nl
TRENDY: Tel Aviv er en trendy storby som egner seg ypperlig for en langhelg.
TRENDY: Tel Aviv er en trendy storby som egner seg ypperlig for en langhelg. Foto: FOTO: Hotels.com

img Del på FacebookMARRAKECH: Eksotiske Marrakech har mye å by på: Lekre hoteller, spennende markeder, sterk mat og het sol.
MARRAKECH: Eksotiske Marrakech har mye å by på: Lekre hoteller, spennende markeder, sterk mat og het sol. Foto: FOTO: Hotel Selman

Vakre og mystiske Marrakech gir assosiasjoner til støvete markeder, bråkete souker, eksotisk mat og het sol. Og byen er alt dette og mere til. Byen, som ble grunnlagt allerede i 1070, er i dag Marokkos fremste turistattraksjon, og har en historie som er både rik og også til tider blodig. Det er en by som er helt annerledes enn andre byer, og okerfargede murer skjuler skatter både i form av lekre designhoteller og butikker du kommer til å ville kjøpe alt innholdet i.

Dette må du få med deg:

1. Djemaa el Fna

Gjøglernes Torg er et av de mest populære turistattraksjonene i Marrakech, og vil garantert imponere. Hele dette torget er på dagtid et sammensurium av spåkjerringer, selgere, slangetemmere, barberere og eventyrfortellere - for å nevne noen. På kveldstid forandres hele plassen til en gigantisk "uterestaurant" hvor du vil kunne kjøpe mat fra hundrevis av ulike selgere.

2. Bymuren

Bymuren som omgir medinaen stammer fra 100-tallet og har mange porter som er verdt å se på grunn av den vakre utsmykningen. Få med deg Bab Agnaou, som regnes som den vakreste av alle portene og som også var stedet hvor voktere hengte opp saltede avskårede hoder for å skremme vekk kriminelle og opprørere.

3. Jardin Majorelle

Denne vakre hagen, som ligger i bydelen Gueliz, ble først oppført på 1920-tallet, men etter at grunnlegger og kunstner Jaques Majorelles døde i 1962, tok det franske moteikonet Yves Saint-Laurent over og restaurerte hagen til den stand den er i dag, hvor hagen regnes som en av den vakreste i landet.

4. Souken

Dette gigantiske markedet inneholder alt, som tradisjonelle håndverkere, tøffelmakere, forgyllere, smeder, fargere, hattemakere og yrker man ikke visste fantes. I tillegg til fantastiske skinnsandaler, brudetepper, gulvtepper, dekorerte vesker og sjal og eksotiske kryddere. Blant annet. OBS: Husk å prute.

img Del på FacebookGranada

Her kommer du til å spise verdens beste tapas.

img Del på FacebookHOTEL BAGLIONI: Du finner mange lekre boutique hoteller i Marrakech, ett av dem er Baglioni Hotel.
HOTEL BAGLIONI: Du finner mange lekre boutique hoteller i Marrakech, ett av dem er Baglioni Hotel. Foto: FOTO: Baglioni Hotel
MARRAKESH: La deg forføre av eksotiske Marrakesh.
MARRAKESH: La deg forføre av eksotiske Marrakesh. Foto: FOTO: Wikimedia Commons

Like under fjellene i Sierra Nevada, i Andalucia, ligger Granada, en by som er vakker, historisk og sjarmerende, men som ofte blir litt oversett i forhold sine naboer litt lengre sør. Byen har litt i underkant av 250 000 innbyggere og har vært bebodd siden det sjette århundre før vår tidsregning tok til.

GRANADA: Spania er så langt mer enn Barcelona og Costa del Sol. Utforsk vakre Granada og la deg forføre av byens spennende historie.
GRANADA: Spania er så langt mer enn Barcelona og Costa del Sol. Utforsk vakre Granada og la deg forføre av byens spennende historie. Foto: FOTO: infouma.uma.es

Byen ligger hele 738 meter over havnivå, men er likevel bare en times kjøretur fra Middelhavskysten og byene der.

Dette gjør du i Granada:

1. Alhambra

Byens store stolthet er palasset og festningskomplekset Alhambra - med sin arabiske stemning og arkitektur. Dette er arven etter det muslimske Spania og kom allerede i for mange år siden med på Unescos verdensarvliste.

Palasset er det mest besøkte bygget i Spania og var boligen til Nasrid sultanene mellom 1200- og 1400-tallet.

2. Albaicín

Dette historiske distriktet er også et must å se når du besøker Granada. Her oppe i åsen ligger det populære utsiktspunktet Mirador de San Nicolás - som gir besøkende en spektakulær utsikt over Alhambra-palasset, Granada og Sierra Nevada-fjellene.

3. Sacromonte

Nabolaget Sacromonte går også under navnet Sigøynerforstaden. Sigøynere bosatte seg i Granada her etter erobringen i 1492, og området er kjent for sine grotter, klostre, gitarmusikk og flamenco-show.

4. Granada Katedral og det Kongelige Kapell

Katedralen i Granada er et imponerende bygg og ble bygget på det stedet hvor den berømte moskeen Great Mosque en gang stod. Katedralen er vakkert utsmykket og består av mange kapeller, blant annet det Kongelige Kapell, hvor katolske konger har blitt gravlagt.

5. Tapas

I Granada er tapas - eller "Ir de tapas" (gå for en drink og en gratis snack) ikke bare en tradisjon, men en levemåte, forklarer avisen New York Times. Tapas er en flott måte å få smakt på mangfoldet i det granadiske kjøkken - og det er gratis på mange barer, så fremst du kjøper drikke, selvsagt.

img Del på FacebookRotterdam

Denne byen kan bli Europas New York.

img Del på FacebookRotterdam holder sakte men sikkert på å forandre seg fra det å bare være kjent for å være en av Europas største og travleste havnebyer til å nå gjøre seg kjent for alt fra trendy restauranter, unike kunstgallerier, spennende arkitektur og lekre designhoteller.

Den nederlandske byen har nå en av de mest moderne skylines i landet og er blant annet hjem til det nyåpnede bygget "Vertical City", som den kjente arkitektgruppen OMA står bak. Bygget, som består av to gigantiske glasstårn og ligger ved bredden av elven Maas, er hele 44 etasjer høyt.

ARKITEKTUR: Rotterdam er ifølge  New York Times en av de hippeste byene i Europa akkurat nå.
ARKITEKTUR: Rotterdam er ifølge New York Times en av de hippeste byene i Europa akkurat nå. Foto: FOTO: rotterdam.info

Dette må du se i Rotterdam

1. Boijmans van Beuningen og Kunsthal

Boijmans van Beuningen og Kunsthal er de best kjente museene i Rotterdam og også to av de mest anerkjente i hele landet. Begge museene ligger i byens Museumpark, og er verdt et besøk når du befinner deg i Rotterdam.

2. Euromast

Paris har Eiffeltårnet, Brussel har Atomium og Rotterdam har Euromast. Masten, som ble åpnet i 1960 i forbindelse med den store hage- og planteutstillingen Floriade, er fortsatt et av Rotterdams mest kjente symboler og arkitekt Maaskant store stolthet.

Da Euromast åpnet var det "bare" 100 meter høyt, men åtte år etter åpningen ble et medisinsk fakultet bygget på toppen, noe som tilføyde nye 14 meter. I 1970 ble tårnet gjort hele 85 meter høyere igjen da man bygget på tårnet Space Tower.

Ta heisen opp til plattformene og nyt utsikten, du kan faktisk se helt til både Hague og Antwerpen i Belgia på en dag med godt sikte.

3. SS Rotterdam

SS Rotterdam er det største passasjerskipet som noensinne er bygget i Nederland, og byens store stolthet. Da skipet var i trafikk gikk det i rute mellom Nederland og Amerika. I dan ligger skipet i Rotterdams havn og du kan faktisk overnatte her om du vil, eller bare ta et glass vin og nyte utsikten over den imponerende havnebyen.

4. Markthal

I oktober 2014 åpner det som skal bli byens beste sted å besøke om du er sulten. Den gigantiske mathallen, hvor interiøret vil bestå av unike matbilder i 3-D, blir landets første innendørs mathall. Den unike tubeformede bygget kommer til å være hjem til hundrevis av matselgere, og vil være det perfekte stedet å nyte en ekte vaffel eller fersk edame ost. When in Rome..

img Del på FacebookSarajevo

Besøk sjarmerende bakerier og lær landets blodige historie.

img Del på FacebookSarajevo er et navn som mange enda forbinder ene og alene med den blodige krigen på Balkan. Men denne eksotiske og spennende byen, en smeltedigel for alle verdens store religioner, sammenlignes nå av mange med vakre og spennende byer som både Istanbul og Jerusalem.

I Sarajevo møtes øst og vest i en fantastisk miks av moskéer og katedraler, unik arkitektur, spennende mat og en hyggelig atmosfære. Spor etter krigen er fortsatt synlige på enkelte bygninger, men disse blir stadig færre.

ROTTERDAM: Ifølge New York Times er dette en av Europas mest spennende byer akkurat nå.
ROTTERDAM: Ifølge New York Times er dette en av Europas mest spennende byer akkurat nå. Foto: FOTO: Wikimedia Commons

Dette må du få med deg:

Foto: FOTO: Wikimedia Commons

1. Det tyrkiske kvarteret

Reiseguiden Rough Guide påstår at nettopp denne er den vakreste av alle Sarajevos bydeler. Her finner man gullsmeder, shopping, spisesteder, kaféer, moskéer, pensjonater, muséer og mye annet. Nyt det yrende gatelivet fra en fortauskafé og kjøp med deg unike souvernirer hjem.

2. Tunnel-museet

Dette museet, som er plassert ute ved flyplassen, ligger på samme sted som den eneste forbindelsen til omverden, en 800 meter lang tunnel, ut av Sarajevo lå, under den lange beleiringen og krigen. Ønsker man en påminnelse om hvordan krigen må ha artet seg for byens innbyggere, er dette absolutt stedet å besøke.

3. Bascarsija

Bascarsija er byens eldgamle basar, og også i dag største attraksjon. Her kan du se moskeer, ortodokse kirke og katedraler like i nærheten av hverandre. Mange småbutikker og kafeer tilbyr bosniske søtsaker, tepper og mat (prøv ekte burek og cevapcici).

img Del på FacebookLyon

-

-

Glem Paris, nå er det i Lyon det skjer.

img Del på FacebookMed sitt spennende natteliv, rike kulturliv, fantastisk shopping og ikke minst verdenskjente gourmet-opplevelser er det kanskje ikke så rart at mange begynner å få opp øynene for Frankrikes tredje største by.

SARAJEVO: Denne byen har begynt å finne sin helt egen sjarm og nattelivet sies å være noe å skrive hjem om.
SARAJEVO: Denne byen har begynt å finne sin helt egen sjarm og nattelivet sies å være noe å skrive hjem om. Foto: FOTO: visitsarajevo.com

Lyon ligger der de to elvene Saône og Rhône møtes, og stort sett kan byens sentrum deles inn i tre deler: Gamlebyen, det klassiske bysentrum som er halvøya Presqu'île, hvor de to elvene møtes og den nyere delen av byen, ved Rhônes østre bredd.

MOR MOSKVA: I denne byen bor det flere milliardærer enn noe annet sted.
MOR MOSKVA: I denne byen bor det flere milliardærer enn noe annet sted. Foto: FOTO: tourismmoscow.com

Er du interessert i mat bør du absolutt ta turen til byen, som alltid har vært kjent for sine gourmétrestauranter og kokker. I 1934 kalte den verdenskjente "gourmétprinsen" Curonsky Lyon for "verdens kulinariske hovedstad", noe den fortsatt kalles for.

Dette må du få med deg:

MOSKVA: Du kommer garantert til å la deg overraske i denne spennende storbyen.
MOSKVA: Du kommer garantert til å la deg overraske i denne spennende storbyen. Foto: FOTO: Golden Apple Hotel

1. Place des Terreaux

LYON: Vi elsker Frankrike, nå er det på tide å oppdage også denne byen.
LYON: Vi elsker Frankrike, nå er det på tide å oppdage også denne byen. Foto: FOTO: Wikimedia Commons

Få med deg dette vakre torget med sin fantastiske arkitektur, og ikke minst de mange fontenene spredt på bakkenivå med underliggende lys som tennes om kvelden.

2. Parc de la Tête d'Or

Parc de la Tête d'Or er faktisk Frankrikes største park.

3. Gamlebyen og Fourviere

Gamlebyen i Lyon ble satt på UNESCO's Verdensarvliste i 1998 - og med god grunn. Smale gater, skakke hus og små åpne plasser omkranset av bouchons og kaféer karakteriserer gamlebyen, som ligger beskyttet av Fourvièreåsen. Få også med deg Fourvièretårnet og den hvite Basiliquekirken på toppen av åsen. Tårnet gir deg panoramautsikt over byen, mens kirken, som stammer fra slutten av 1800-tallet, huser fantastiske glassmalerier og dekorasjoner.

4. Silkemuseet

I 34 rue de la Charitè finner du Silkemuseet, som huser en imponerende kolleksjon av silkeprodukter, alt fra tapet til kjoler, som forteller om Lyons tid som verdens silkehovedstad.

5. Det romerske teateret

Om du besøker Lyon på sommeren, mellom juni og slutten av juli, må du prøve å få med deg en teaterforetilling eller konsert her, på kveldstid under stjernene. Det største av de to teatrene har faktisk plass til hele 4000 mennesker.

img Del på FacebookLjubljana

Den vakreste byen du enda ikke har sett.

img Del på FacebookSlovenias hovedstad med sine 300 000 innbyggere får skryt av både New York Times og Rough Guides for å være en av de absolutt vakreste Europeiske byene, og er hjem til en blanding av kulturer fra Tyskland, Slovenia og landene rundt Middelhavet.

Ljubljana - og Slovenia - er en tidligere jugoslavisk delstat og et vakkert lite fjelland plassert mellom Adriaterhavet og Alpene, med den italienske grensen bare noen få mil fra Ljubljana. Byen er i dag i ferd med å bli en populær destinasjon for reisende, mye på grunn av sine mange kafèer og gallerier, og sammenlignes ofte med andre Øst-Europeiske byer Praha eller Krakow.

Et kraftig jordskjelv i 1510 la store deler av byen i ruiner og er grunnen til at du selv i de eldste delene av byen ikke finner bygninger som er eldre enn fra tiden etter jordskjelvet.

Dette må du få med deg:

1. Ljubljana Slott

GOURMET-FERIE: Lyon er kjent for sitt fantastiske utvalg resturanter og kafeer.
GOURMET-FERIE: Lyon er kjent for sitt fantastiske utvalg resturanter og kafeer. Foto: FOTO: Sime
GOURMET: Lyon hylles for maten og det yrende kafe- og resturantlivet.
GOURMET: Lyon hylles for maten og det yrende kafe- og resturantlivet. Foto: FOTO: lyonalacarte

På en høy bakketopp midt i byen ruver Ljubljana Slott, som helt fra 900-tallet har vært et festning (selv om dagens byggverk stammer fra 1500-tallet). Festningsverkene er fortsatt i bortimot perfekt stand, og bør absolutt være med på listen over ting å se og gjøre når du er i byen. Ta kabelbanen opp til toppen av Slottsbakken, spaser gjennom de gamle slotthallene, få med deg utsikten fra tårnene, besøk musèet eller spis lunsj i den hyggelige kafeen.

LJUBLJANA: Denen byen er en smeltedigel av kulturer. Pass på å få med deg det vakre slottet som troner i en åsside over byen.
LJUBLJANA: Denen byen er en smeltedigel av kulturer. Pass på å få med deg det vakre slottet som troner i en åsside over byen. Foto: FOTO: eljubljana.si

2. Gamlebyen

Gamlebyen, som ligger like under Ljubljana Slott, er en attraksjon i seg selv. Trange brosteinsgater snirkler seg gjennom bydelen, hyggelige torg er fulle av blomsterselgere og lekende barn og fontener og barokkfasader lurer rundt hvert gatehjørne. Gamlebyen er halvveis omkranset av elven Ljubljanica, og to av byens symboler og møtepunkter er Dragebroen og Trippelbroen.

3. St.Nicholas-katedralen

Dette er en av Ljubljanas barokke kirker, med røtter som stammer tilbake til 1262, selv om den har blitt ødelagt og gjenreist flere ganger siden da.

4. Nasjonalgalleriet

Ljubljana er en by som er kjent for sine mange og flotte gallerier, men mest kjent er likevel Nasjonalgalleriet. Her kan du nyte kunst helt tilbake fra 1200-tallet og frem til ca 1920, fra alle stilarter og kunstnere fra hele Europa er representert.

img Del på FacebookLes også:

Dette er kanskje verdens beste ferie

Dette kan du oppleve i Moskva

Advarsel: Du kommer til å ville flytte hit

LJUBLJANA: Denne byen er minst like romantisk som Praha og Paris.
LJUBLJANA: Denne byen er minst like romantisk som Praha og Paris. Foto: FOTO: visitljubljana.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning