Transport fra flyplass

Slik kommer du deg raskest fra flyplassene

Transport fra flyplassen i London, Paris, Roma, København og Berlin.

UNNGÅ FORVIRRING: For å slippe å stresse når du først har ankommet flyplassen, er det smart å gjøre litt research i forveien.
UNNGÅ FORVIRRING: For å slippe å stresse når du først har ankommet flyplassen, er det smart å gjøre litt research i forveien. Foto: Colourbox.
Publisert Oppdatert
FORHÅNDSKJØP: - Mange transportselskap tilbyr online- og forhåndskjøp av billetter, og da gjerne med en rabatt. Et tips er å sjekke dette i forkant av turen på nettsidene til transportselskapet, råder Tormod Sandstø, kommunikasjonssjef i SAS.
FORHÅNDSKJØP: - Mange transportselskap tilbyr online- og forhåndskjøp av billetter, og da gjerne med en rabatt. Et tips er å sjekke dette i forkant av turen på nettsidene til transportselskapet, råder Tormod Sandstø, kommunikasjonssjef i SAS. Foto: BJORN H. STUEDAL .
REISEVANT: Gunnar Garfors besøkte fem land på fem kontinent på bare én dag i 2012, dette ble Guinness verdensrekord.
REISEVANT: Gunnar Garfors besøkte fem land på fem kontinent på bare én dag i 2012, dette ble Guinness verdensrekord. Foto: Tommy Normann.

Når du endelig har kommet frem til flyplassen og venter utålmodig ved bagasjebåndet, vil du komme deg raskest mulig inn til storbyen du skal kose seg i de neste dagene.

Det siste du vil gjøre er å bruke mye tid på å lete etter transport inn til byen.

Finn informasjon

Så for at dette skal gå kjapt og greit, lønner det seg å forberede seg i forkant av reisen.

Hovedflyplassene i de fleste byer har utbygde og effektive tilbud til og fra flyplassen, noe som selvsagt er viktig når du vil spare tid og komme deg raskest mulig inn til byen.

- Alle større flyplasser har egne infosentre som opplyser både om buss, tog og taxi. Imidlertid vil kanskje det beste være å ta en titt på flyplassens nettsider i forkant, der finnes god informasjon om ulike måter å komme seg til og fra flyplassen på, sier pressekontakt Tormod Sandstø hos SAS, til Kvinneguiden.

Hvordan du skal komme deg best mulig fra flyplassen til byen avhenger av hvor du skal i byen, og hvor effektiv du har behov for å være, mener Sandstø.

- Eksempelvis er Heathrow Express i London utvilsomt det raskeste alternativet fra Heathrow til sentrum der du ankommer Padding Station - og denne turen tar cirka 15 minutter. Herfra er det forbindelser til både andre toglinjer og tuben.

- Imidlertid går også Londons undergrunnsbane direkte fra Heathrow (Piccadilly Line), så om du skal til et område hvor denne betjenes, kan selvsagt dette være et godt alternativ, forteller Sandstø.

Et annet eksempel er København som ikke har et eget flytog.

- Men her går byens metro direkte til Kastrup og er en effektiv og rimelig reisemåte til og fra flyplassen, tipser han.

Reiserekord

Gunnar Garfors er en svært bereist mann. Han besøkte fem land på fem kontinent på bare én dag i 2012, noe som ble en Guinness verdensrekord.

Garfors vet med andre ord mye om hvordan du skal komme deg effektivt avgårde fra flyplassene og inn til byene, noe han også kommer med mange tips om på bloggen sin.

Samtidig setter han pris på opplevelsene på selve transportetappene:

- Selv syns jeg det er en bonus å reise sammen med lokalbefolkningen. Det gjør du i mye større grad ved lokaltransport enn med spesifikk flyplasstransport. Du kommer lett i kontakt med folk, og kan få tips og råd om hva som er kult å se, og hva som skjer når du er der, sier Garfors til Kvinneguiden.

Han bruker også leiebil en del, men bare om han skal reise utenfor byer.

- Å ha bil i en storby er stort sett bare en plage, men om du skal reise litt eller mye rundt kan det være rent gull med leiebil. Utenfor og mellom byene er transportmulighetene ofte svært begrenset, sier han.

Prisforskjeller

Normalt er direkte flytog eller flybuss dyrere enn ordinær rutetransport.

- Men til gjengjeld er direkte transport ofte både raskere og mer med komfortabelt. Imidlertid finnes det også mange flyplasser med godt tilbud av ordinær rutetransport, sier Sandstø.

Garfors syns det varierer litt på pris og effektivitet mellom flytog og vanlig metro til storbyene.

- Men som regel er det hyppigheten på avganger som er den største forskjellen. Enkelte steder har det nesten ingenting å si, togene/bussene bruker uansett den samme infrastrukturen. Men lokaltransport stopper gjerne flere steder underveis, sier Garfors.

Vil du være effektiv og samtidig spare penger, kan det lønne seg å sjekke litt i forkant:

- Det smarteste er å sjekke litt i forkant, søk opp flyplassen på internett og sjekk både hjemmesiden til flyplassen eller wikipediasiden. På store flyplasser, spesielt i land man ikke har vært før, er det ofte kaotisk og mange «haier» som prøver å selge inn drosjeturer, bussbilletter og så videre. Da er det lett å bli lurt. Et triks er å se etter informasjonsskranken og spørre der, men det er ikke alltid disse eksisterer eller er bemannet, sier Garfors.

- Mange tilbyr online- og forhåndskjøp av billetter, og da gjerne med en rabatt. Et tips er å sjekke dette i forkant av turen på nettsidene til transportselskapet, råder Sandstø.

Bla deg videre for transportoversikt fra flyplassene til fem storbyer i Europa.

Les også:

Ikke gjør dette på hotell

Du kan droppe å ta med lommeboken hit

Det blir ikke mer romantisk enn dette

Heathrow eller Gatwick, London

Heathrow Airport er Londons hovedflyplass. På Heathrow er det fire terminaler, og det er derfor viktig at du holder deg orientert om hvilken av disse du ankommer, eller skal reise fra. Gatwick er den eneste flyplassen i London som Norwegian flyr til.

LONDON BRIDGE: Lander du i London er Heathrow Express den raskeste og beste måten å reise mellom Heathrow Airport og London Paddington.
LONDON BRIDGE: Lander du i London er Heathrow Express den raskeste og beste måten å reise mellom Heathrow Airport og London Paddington. Foto: Colourbox.

Gunnar Garfors' tips:

- Flytoget fra Heathrow går hvert 15. minutt og bruker 15 minutter. Men det er til Paddington station. Skal du et stykke fra Paddington må du da ta buss, t-bane eller drosje. Da koster det ytterligere penger, i tillegg til at det kjapt kan ta lenger tid enn å ta t-banen hele veien. Den går også hyppigere enn flytoget. Og om du skal ta drosje fra Paddington risikerer du å måtte stå i ny kø.

- T-banen bruker typisk 40-60 minutter til sentrum, litt avhengig av hvor du skal. Billetten inkluderer overgang slik at du kan skifte fra Piccadilly Line om nødvendig. Som regel er det smartest å kjøpe dagskort, da kan du reise så mye du vil også etter at du har fått sjekket inn på hotellet og vil utforske verdsmetropolen, sier Garfors.

Heathrow flyplass:

Heathrow Express er den raskeste og beste måten å reise mellom Heathrow Airport og London Paddington. Reisetiden er non-stop med en reisetid på kun 15 minutter. Reisetiden fra Terminal 4 er 23 minutter. For ytterligere informasjon kan du benytte telefon: 0845 600 1515 og på hjemmesiden.

Buss som går fra alle terminalene: En rute til øvre del av Hyde Park til blant annet Bayswater og Lancaster Gate, og en rute til nedre del, til blant annet Earls Court og Gloucester Road. Denne er en del pund billigere, men turen tar cirka en time.

Med Piccadilly Line (undergrunnsbane) sparer du noe i forhold til Heathrow Express. Undergrunnen bruker cirka 1 time, som kan være greit hvis du har god tid og skal til Earls Court eller Gloucester Road.

Taxi bruker cirka tre kvarter, men er et forholdsvis dyrt alternativ. Kan være greit å benytte hvis flere reiser sammen, og for dem som ikke er kjent i London.

SKY shuttle er et selskap som driver shuttletrafikk i minibuss mellom London og Heathrow. Dette alternativet er kanskje best hvis dere reiser en gruppe mennesker og ønsker et enkelt og greit alternativ til kollektivtransport eller taxi.

Easybus er et selskap med minibusser som kjører mellom London sentrum og alle Londons flyplasser. Dette kan være et billig alternativ.

Greenline er et annet buss-selskap som kjører mellom London by og Heathrow.

FlyplassTaxi kan du forhåndsbestill til og fra alle flyplassene i London.

Gatwick flyplass:

Gatwick Airport ligger rundt 45 kilometer sør for London sentrum. Du har mange transportmuligheter til å komme deg fra flyplassen og inn til byen.

Gatwick Express Train er den raskeste og mest komfortable - og dyreste måten å komme seg fra flyplassen på, bortsett fra med leiebil. Endestasjonen i det sentrale London på Victoria er også svært sentralt. Hvis komfort og fart er det viktigste for deg, er dette altså riktig valg av transport. er alt så er dette ditt valg.

Southern Trains kjører samme rute som Gatwick Express, men bruker rundt 15 minutter lenger til Victoria siden det er flere stopp. Toget kan være veldig fullt til tider, men er mye billigere enn ekspress-toget.

First Capital Connect Train kjører en annen rute til London sentrum. Det er nesten like raskt som Gatwick Express, men billigere. Toget stopper på flere stasjoner i byen av London, da mest i businesstrøkene. Ett stopp er St Pancras, et svært rimelig hotelldistrikt.

National Express Coaches tilbyr bussforbindelse hele døgnet mellom Gatwick og London Victoria. Prisene er betydelig billgere enn togene. Reisetiden er derimot rundt tre ganger lenger enn toget, så eneste grunn til å bruke dette tilbudet er prisen.

easyBus tilbyr hyppig transport mellom Gatwick og London West Bromton Underground. Dette er minibusser og prisene varierer. Jo tidligere du bestiller online, jo billigere kan du få det. Endestasjonen på West Brompton er ikke praktisk med mindre du bor i Kensington-området.

Hotel Van Shuttle -

Delv om dette er en vanlig flytransport i mange land, er Van-transport i Storbritannia brukt svært sjelden siden de fleste foretrekker busser og tog. Tjenesten kan være i dyreste laget for de fleste, dermed er det bedre å ta Ekspresstoget til London og alternativt en taxi til hotellet derfra.

Leiebil / Taxi er, med mindre du har problemer med mobilitet eller mye bagasje, ikke dette et særlig fornuftig valg på grunn av prisen.

(Kilde:.Londontoolkit.com, Londonguiden.no )

Les også:

Dette irriterer oss i kollektivtrafikken

Storbyferie uten å bruke en krone

Her shopper du i New York

Orly eller Charles de Gaulle, Paris

Reiser du med Norwegian lander du på Orly, og reiser du med SAS fra Oslo lander du på Charles de Gaulle.

Orly flyplass:

EIFFELTÅRNET I PARIS: Taxi fra Orly eller Charles de Gaulle behøver ikke koste skjorta, særlig ikke når man reiser flere sammen.
EIFFELTÅRNET I PARIS: Taxi fra Orly eller Charles de Gaulle behøver ikke koste skjorta, særlig ikke når man reiser flere sammen. Foto: Colourbox.

Taxi fra Orly og inn til sentrum er et godt alternativ, bortsett fra i rushtrafikken. Forvent å betale fra 250-400 kroner for taxituren. Det er vanlig å tipse med 10 prosent hvis servicen er god, og husk på at ikke alle tar kredittkort.

Du kan også bestille bil med egen sjåfør som venter på deg på flyplassen ved ankomst, uten at dette blir spesielt kostbart.

Flyplassen opererer også med offentlig transport i form av busser som går fra Orly til Paris. Se da etter "Orlybus", som er det rimeligste alternativet til omkring 50 kroner, eller Air France Bus som tar 70 kroner for turen.

Leiebil i Paris trenger ikke bli en kostbar affære og kan være uvurderlig når det gjelder total frihet under oppholdet i Paris. Se priser på leiebil her.

Charles de Gaulle flyplass:

25 kilometer unna sentrumskjernen ligger flyplassen Charles de Gaulle.

Det finnes flere busselskaper som tilbyr skyss, men det absolutt mest økonomiske er å reise med Paris City Bus. Dette koster dere kun 40 kroner per person og vil ta cirka 50 minutter.

Tog er også et alternativ. Hopp på toglinje "RER B" som frakter dere til sentrum. Voksne betaler 70 kroner og barn 50 kroner.

Med taxi ligger prisen på alt fra 300-600 kr, alt avhengig av hvor mye trafikk det er.

Er dere mange som reiser så kan en minibuss være et godt alternativ, disse finnes også utenfor.

For å gjøre det hele veldig enkelt kan dere benytte dere av leiebil fra Charles de Gaulle.

(Kilde: Paristips.no, Airportdesk.no )

Les også:

Når er det billigst å bestille flybilletter?

Quiz: Hva vet du om skikk og bruk i andre land?

Dette har du krav på når flyet er forsinket

Fiumicino, Roma

Det er 3,5 mil fra Fiumicino inn til Roma sentrum. Det er mange måter å komme seg inn til byen på.

Tog med direkte forbindelse til Stazione Termini går hver halvtime fra 06.30 til 23.30. Det koster 14 Euro. Toget går til og fra Stazione Termini på spor 24/24. Turen inn tar 30 minutter. Når du beregner pris og tid, vær oppmerksom på at du høyst sannsynlig må ta en taxi fra stasjonen til hotellet. Det koster deg fort cirka 10 Euro.

Er dere to personer, blir annen transport ikke mye å spare på i forhold til en taxi direkte fra flyplassen til hotellet. Det tar rundt 40 - 45 minutter fra du setter deg i bilen, og turen med en kommunalt godkjent taxi (de hvite) vil ikke koste mer enn 48 Euro for fire personer, inkludert bagasje.Taxier finner du rett utenfor utgangen fra terminalen. Ikke la deg lure av de som tilbyr taxi inne i ankomsthallen. De hvite drosjene som står på utsiden har fast pris på 48 euro. Prisen er fastsatt gjennom et kommunalt vedtak, så se nøye på døren på taxien. Pass på: Står det «Fiumicino» på døren kan sjåføren likevel ta opp til 60 euro.

TREVIFONTENEN I ROMA: De hvite taxiene bruker 40-45 minutter fra Fiumicino og inn til Roma og vil ikke koste mer enn 48 euro for fire personer, inkludert bagasje.
TREVIFONTENEN I ROMA: De hvite taxiene bruker 40-45 minutter fra Fiumicino og inn til Roma og vil ikke koste mer enn 48 euro for fire personer, inkludert bagasje. Foto: Colourbox

Vil du ta buss har Terravisjon avganger til og fra Fiumicino hver halvtime. Turen koster 4 euro. Bussen går til Stazione Termini i Via Marsala n. 29 F/G, foran Terracafe.

(Kilde: Romareiser.no)

Les også:

Pruter du riktig på reise?

Her spiser du i New York

Derfor er du redd for å fly

Kastrup, København

Metrosystemet i København er blant det beste i Europa, og det enkleste alternativet for å komme deg fra flyplassen til byen.

Metrostasjonen ligger i Terminal 3, og du kan ta deg dit til fots eller med gratis transitbuss, som går mellom alle terminalene. Metroen går med 4-6 minutters intervaller på dag- og kveldstid, og hvert 15. minutt om natten. Turen inn til København sentrum tar omtrent et kvarter. For priser sjekk her. Husk å kjøpe billett og stemple den før du går på metroen!

Det er taxiholdeplasser utenfor alle terminalene og det er ni kilometer inn til sentrum av København. Alle taxiene er godkjent av myndighetene slik at du kan være sikker på at du kommer deg trygt og sikkert frem. De aller fleste taxiene tar i mot kredittkort, og i prisen er et servicetillegg inkludert. Dermed er det ikke nødvendig å tipse sjåføren utover selve transportprisen.

Vil du reise med tog tar du deg til Kastrup Lufthavn stasjon som er en underjordisk jernbanestasjon som ligger under Kastrup lufthavns Terminal 3 på østsiden av Amager. Det går tog fra Kastrup til Hovedbanegården (like ved Tivoli) i København hvert 10. minutt, spor 1 og spor 2.

BRYGGETORGET I KØBENHAVN: Metrosystemet i København er blant det beste i Europa.
BRYGGETORGET I KØBENHAVN: Metrosystemet i København er blant det beste i Europa. Foto: Colourbox.

Du kan også reise med buss fra København lufthavn. Det går flere ruter til steder rundt København og rundt om i hele Danmark. Her finner du lenker til de ulike busselskapene.

(Kilde: Danmarktips.no, Goto.no)

Les også:

Du vil garantert dra tilbake hit

Kvinnene må være obs i disse landene

Dette kan du forvente når du reiser uspesifisert

Tegel eller Schönefeld, Berlin

Tegel (TXL) flyplass er mest brukt til rutefly og ligger cirka 8 kilometer utenfor Berlin sentrum. Schönefeld (SXF) brukes mest av charterfly og lavprisselskapene og ligger cirka 18 kilometer utenfor Berlin sentrum.

Tegel flyplass:

TXL Jet ExpressBus går hvert 10. minutt mellom 05.00 og 23.00 via U-station Turmstrasse, Hauptbahnhof og S-station Unter den Linden til Alexanderplatz. Turen tar cirka 40 minutter. Om du ikke skal helt inn til sentrum kan du ta X9 Expressbuss som går hvert 10. minutt fra 05.00 til 23.00 via Jakob-Kaiser-Platz til Zoologischer Garten jernbanestasjon. Denne bussen tar cirka 20 minutter. Begge bussrutene koster cirka 2 euro hver vei.

Taxiene står rett utenfor ankomsthallen og tar deg til Berlin sentrum på cirka 20 minutter. Dette er den desidert enkleste måten å komme seg til sentrum på, men er mer kostbart, cirka 20-25 euro.

Schönefeld flyplass:

RIKSDAGSBYGNINGEN I BERLIN: Busstransport går hyppigere fra Tegel enn fra Schönefeld.
RIKSDAGSBYGNINGEN I BERLIN: Busstransport går hyppigere fra Tegel enn fra Schönefeld. Foto: Colourbox

Den raskeste måten å komme seg inn til sentrum på er å ta flytoget. Flytoget går fra stasjonen Berlin Schönefeld Flughafen, som er en 6 minutters gåtur fra flyplassen. Toget går hvert 30. minutt fra 04.25 til 22.50 og tar deg til Berlin Hbf. på 20-30 minutter for 2.80 euro.

Vil du ta buss inn til Berlin har du flere alternativer å velge mellom. Airport Express tar deg til sentrum på cirka 30 minutter og går hvert 20. minutt fra 05.00 til 23.00. Airport Express stopper ved hovedjernbanestasjonen Südkreuz Station. Buss nummer 163 går til t-banestasjonen Grunebergalle. Herfra må du ta t-bane inn til sentrum. Denne ruten tar cirka 45 minutter. Buss 171 går via t-banestasjonen U7 Rudow og til sentrum på 45 minutter. Alle bussene koster 2.80 euro hver vei.

Med taxi inn til sentrum vil det ta cirka 30 minutter og prisen ligger på rundt 30-40 euro.

(Kilde: Berlintips.no )

Les også:

Berlin er Europas kuleste hovedstad

Du kommer til å ville flytte til denne byen

Ikke betal med norske kroner på reise

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning