Charterferie

Harryfaktor på sydentur

Hva er det som gjør en chartertur harry?

IDYLL: Split i Kroatia er alt annet enn harry.
IDYLL: Split i Kroatia er alt annet enn harry. Foto: FOTO: Apollo
Publisert Oppdatert

- Når noe blir allemannseie, kan det fort risikere å få et harrystempel, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Startour.

- Da de første charterreisene gikk av stabelen var det langt fra harry. Det var kostbare turer hvor du pyntet deg før avreise og fikk servert champagne om bord. Etter hvert som charterferier bredte om seg så ble de nok etter hvert sett på som litt harry av noen. Dette var jo turer for hvermansen, og som nevnt så kan harrybegrepet ofte knyttes til ting som blir tilgjengelig for alle.

Videre påpeker Larsen-Vonstett at charterreisene har utviklet seg mye det siste tiåret.

- Ved årtusenskiftet så var det nok ikke mange som hadde sett for seg femstjerners luksus med egen butler på charterferie, men det finnes i dag. Egen villa med basseng, hotellrom med privat pool, designerhotell, og så videre.

- Charter har igjen blitt eksklusivt for de som ønsker det.

Paraplydrinker og lyserøde engelskmenn

Reisemål som gjerne kan sees på som litt harry kan ifølge Larsen-Vonstett være de store stedene, som for eksempel Gran Canaria og Mallorca.

- Steder der "alle" har vært, og hvor klisjeene paraplydrinker, plaststoler og lyserøde engelskmenn fremdeles eksisterer, men hvor det også har dukket opp nye og langt mer eksklusive tilbud.

- Ta Gran Canaria for eksempel. Her har myndighetene brukt millioner av euro for å oppgradere øya. Jeg pleier å si at Gran Canaria har gått fra grisefest og sangria til spa og grønn te. Et eksempel på det er det eksklusive området Meloneras med luksushotell på rad og rekke.

Også utfluktene viser at Gran Canaria har en mer eksklusiv side, mener informasjonssjefen i Startour.

- Hva sier du for eksempel til en tur med helikopter eller en utflukt du setter sammen selv etter egne behov:

- På Mallorca har det også skjedd mye, og øya er langt mer enn Palma Nova.

"Den siste viking"

PR-ansvarlig Sophie Frisholm i Ving tror at de stedene som folk ofte forbinder med å være "harry", er de stedene hvor det er litt mer fest og moro enn hva folk flest ønsker i ferien sin.

- Her er det mye liv og aktiviteter på stranden, og det er kanskje de stedene det er veldig mange turister som er samlet på samme sted. Typiske steder som kanskje også blir omtalt som harry har barer og restauranter ved navn "Den siste viking".

Frisholm forteller at Magaluf har et slikt stempel, og her finner man også en egen type mennesker som reiser på ferie for å feste.

- Ayia Napa var også kjent for å være meget festpreget, med mye lettkledde mennesker. I noen områder på Ayia Napa er det fortsatt fest, men man kan fint dra hit og nyte gode restauranter og ha en behagelig ferie på et stilfullt hotell uten å se noe særlig til fest-siden av Ayia Napa.

Videre påpeker PR-ansvarlig i Ving at det er viktig å ikke skjære hele destinasjonen over én kam.

SPANSK LUKSUS: Myndighetene har brukt flere millioner euro på å oppgradere Gran Canaria. Her fra det eksklusive området Meloneras.
SPANSK LUKSUS: Myndighetene har brukt flere millioner euro på å oppgradere Gran Canaria. Her fra det eksklusive området Meloneras. Foto: FOTO: Startour
LUKSUS: Et av spahotellene i Meloneras, Gran Canaria.
LUKSUS: Et av spahotellene i Meloneras, Gran Canaria. Foto: FOTO: Star Tour

- På Mallorca, hvor Magaluf ligger, finnes det mange fine steder som er langt fra harry. For eksempel Puerto de Pollensa og Alcudia er destinasjoner jeg tror svært få vil se på som harry.

- Bulgaria og Sunny Beach har kanskje også samme "harrystempel", mens Balchik i Bulgaria er en rolig liten by ved havet. Byen blir også kalt "den hvite byen" takket være sine hvite kalkstensklipper med matchende hus. Uten tvil en av de mest romantiske småbyene langs Svartehavskysten.

Destinasjoner blottet for harryfaktor

Da anbefaler Frisholm blant annet disse reisemålene:

Kroatia - I Kroatia trives både barnefamilier, de som reiser uten barn, kjærestepar i alle aldre, samt vennegjengen. Landet har noe for alle og sjarmerer de fleste.

Italia - Amalfikysten for eksempel er fellesnavnet for en rekke skjønnheter - Amalfi, Positano og Sorrento, bare for å nevne noen.

Hellas - de fleste små greske destinasjonene som Parga og Skiathos tror jeg heller ikke har "harrystempel".

Harry steder i utvikling

Ifølge PR-ansvarlig i Ving er det også mange destinasjoner som er lei av den type stempel, og som de siste årene har gjort en oppussing av by, hotell og kvalitet på ulike områder. Slik at de tiltrekker flere ulike turistgrupper.

- Steder som har blitt sett på som harry, men som nå også har utviklet seg til flotte feriesteder for flere ulike reisetyper er for eksempel Kos, Ayia Napa, Ibiza og Mallorca.

Til slutt vil Frisholm også understreke at det nok også er mange som synes at harry er gøy.

- Så noen tror jeg nok reiser på ferie til utvalgte harry steder fordi de ønsker den opplevelsen.

Mindre harry enn før

Sosialantropolog Gunn-Helen Øye i Eye;watch mener at charterturer generelt sett er mindre harry nå enn før.

GRESK SOMMER: Skiathos i Hellas.
GRESK SOMMER: Skiathos i Hellas. Foto: VING / MyTravel
GRESK FERIE: Et hotell i Skiathos i Hellas.
GRESK FERIE: Et hotell i Skiathos i Hellas. Foto: FOTO: Apollo

- Dagens chartherturer er mer spesialiserte og spissete - etter våre ønsker og behov.

Videre understreker Øye at det ikke finnes noe som er harry, det er en gruppe mennesker som synes det

- Så det er altså ikke riktig å si at charter er harry....det er for alle. Og i dag finnes det charter til 5 stjerners Hilton, noe jeg bodde på i sommer.

Hva er egentlig harry?

Informasjonssjef Helen Begby i Apollo undrer seg om hva som egentlig er harry.

- Hver fjerde nordmann reiser på charter og tilsvarende reiser til de samme Syden reisemålene med rutefly - så er alle nordmenn harry? Er det harry at det er veldig mange andre nordmenn der? Blir det harry fordi man blir flau over andre nordmenns oppførsel?

Nedenfor følger noen reisemål som Begby, uansett definisjon, synes er veldig lite harry:

Split i Kroatia

Skopelos - vakker øy i Sporadene

Montenegro - flotte strender og natur med fjell og fjorder nesten like vakkert som i Norge

Santorini blir aldri harry - Juvelen i den greske øyverden

Tilos som ligger rett ved Rhodos

Les også:

Dette må du som kvinne forvente om du besøker disse landene

Pakkereise eller bestille selv?

IDYLLISK: Kroatia har mye å by på.
IDYLLISK: Kroatia har mye å by på. Foto: FOTO: VING / MyTravel
IDYLL: Split i Kroatia
IDYLL: Split i Kroatia Foto: FOTO: Apollo

QUIZ: Er du reisevant?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning