Reiseguide til Moskva

Dette kan du oppleve i Moskva

I milliardærenes hjemby bør du definitivt besøke T-banen.

UTSMYKKET: Du har garantert ikke sett maken til t-banestasjoner.
UTSMYKKET: Du har garantert ikke sett maken til t-banestasjoner. Foto: FOTO: Thinkstockphotos.com
Publisert Oppdatert

Reis vår og høst

Moskva har et klima som gjør at du fint kan reise hit hele året, men våren og høsten er absolutt best. I vinterhalvåret kan temperaturen falle helt ned til - 20 °C, mens sommerene ofte er varme og fuktige, med temperaturerhelt opp til 30 °C. Fra mai til juli, før det blir for varmt, og sent på høsten i oktober og november, er ypperlige tider å besøke byen på.

(Kilde: Sunday Times Travel, Wikipedia)

Den ligger nærmere i flytid enn både Roma og Barcelona, likevel er det ikke blitt like vanlig å legge storbyhelgen til Moskva som det er å sette kurs for Sør-Europa og byene der når man er klar for kos, shopping og opplevelser.

Men det bør du ifølge Time Magazine kanskje gjøre noe med. For denne spennende megabyen er så absolutt verdt et besøk, enten du skal på venninnetur, romantisk langhelg med kjæresten eller til og med storbytur med barna.

Alle veier fører til den Røde Plass

Moskva er ikke bare hovedstaden i gigantiske Russland, men også et stort politisk, økonomisk og kulturelt senter for både Europa og Asia. Og ikke nok med det: Ifølge tall fra Forbes Magazine hadde Moskva i 2013 flere innbyggere som var milliardærer enn noe annen by i verden.

Byen, som har nesten 12 millioner innbyggere, er også den nordligste storbyen i verden, og har siden den ble grunnlagt i 1147 vært hovedstad og maktsenteret i det russiske imperiet, i Sovjetunionen og nå i Russland. Unntaket var perioden 1712-1918, da St.Petersburg var hovedstad. Elven med samme navn renner gjennom byen og krysses av hele 49 broer.

Midtpunktet i byen er den Røde Plass. Den enorme plassen ble opprinnelig bygget som en markedsplass, og alle Moskvas hovedveier fører rett hit. Flere ringveier sirkler rundt, noe som gjør at byen er geografisk lett å finne fram i.

På den Røde Plass ligger de fleste av landemerkene vi forbinder med Moskva, som Kreml, den enorme og storslagne St.Basilskatedralen Lenins mausoleum og Historisk Museum, som absolutt er verdt et besøk.

SPENNENDE STORBY: I Moskva finner du både historie, fantastisk arkitektur, spennende mat, eksklusiv shopping og verdens beste ballett.
SPENNENDE STORBY: I Moskva finner du både historie, fantastisk arkitektur, spennende mat, eksklusiv shopping og verdens beste ballett. Foto: FOTO: mydestination.com
MOSKVA: Du kommer ikke til å reise skuffet hjem etter et besøk til denne storbyen.
MOSKVA: Du kommer ikke til å reise skuffet hjem etter et besøk til denne storbyen. Foto: FOTO: mydestination.com

Slik kommer du deg rundt

Nyttig på nett

 • moscow.info
 • bolshoi.ru/en
 • kalinkatours.no
 • masterrussian.com/blbasic.shtml

Moskva er enorm på størrelse, så på et eller annet tidspunkt kommer du garantert til å benytte deg av offentlig kommunikasjon. Byen har et gigantisk transportnettverk som inkluderer fire internasjonale flyplasser, ni togstasjoner og en av de dypeste - og flotteste - t-banenettverkene i verden, Moscow Metro. Bare undergrunnsbanene i Tokyo og Seoul frakter årlig flere passasjerer enn denne.

Ifølge den engelske avisen Telegraph er den effektive og omfattende metroen i Moskva verdt et besøk i seg selv, og regnes som en av byens mest kjære landemerker, da alle de 188 stasjonene har en helt unik arkitektur, og er utsmykket med statuer, lysekroner, mosaikk og marmorfliser.

En T-banebillett med Moscow Metro, uansett hvilken stasjon du skal til, koster 40 rubler, det vil si ca. 7 norske kroner. Du kan kjøpe en remse med 20 billetter for ca. 90 kroner.

Du kan også ta bussen og toget for en rimelig penge.

OBS: Det finnes ikke skilt på engelsk inne på T-banen, som det beste er å telle stopp slik at du kommer deg av der du skal.

Her bor du

SHOPPING: Prisnivået er likt med hjemme, men utvalget av butikker er nok hakket bedre. Her fra luksuskjøpesenteret GUM, som ligger like ved den Røde Plass.
SHOPPING: Prisnivået er likt med hjemme, men utvalget av butikker er nok hakket bedre. Her fra luksuskjøpesenteret GUM, som ligger like ved den Røde Plass. Foto: FOTO: mydestination.com

Prisnivået i Moskva er generelt høyt, og dette gjelder kanskje i enda større grad når det kommer til hoteller. Det er ofte vanskelig å finne noe "midt på treet", og enten snakker man om dyre luksushoteller, som ligger midt i sentrum, eller slitne B&B overnattingssteder som er plassert ute i forstedene.

Slik kommer du hit

SAS og Aeroflot har tre daglige direkteavganger fra Gardermoen til Moskva. Pris t/r: Fra ca. kr 1600, inkl. skatter og avgifter.

Husk at for å reise til Russland trenger du visum. Slik gjør du:

Last ned søknadsskjema for turistvisum og fyll ut.

Sørg for at passet ditt er gyldig i minimum 6 måneder fremover. Ha med ekstra passfoto og bevis på at du har reiseforsikring.

Du trenger også en «personlig invitasjon» til landet. Dette er ren rutine for de store hotellene. Ring dem etter at du har bestilt, og spør etter «visa-support».

Søknadsskjema og all dokumentasjon må leveres ved personlig fremmøte på konsulatet i Drammensveien 74 i Oslo, eller ved Generalkonsulatet i Kirkenes.

Pris: kr 315

Behandlingstid: 4-10 arbeidsdager

Spørsmål? Tlf: 22 55 17 63

1. Hotell Savoy

Hotel Savoy er et flott og luksuriøst 5-stjerners hotell som ligger midt sentrum. Pris: Fra kr 1590 per natt per rom.

2. The Lotte Hotel

The Lotte Hotel har en utsikt du sent kommer til å glemme. Her nyter du luksus for ca. kr 1900 per rom per natt.

3. Swiss Hotel

Swiss Hotel Krasnye Holmy ligger alt tilrette for et opphold omgitt av fullstendig luksus. Her bor du midt i Moskvas finansdistrikt, og kan nyte en utsikt over storbyen som er intet mindre enn storslått.

4. Courtyard Moscow City Center

Courtyard Moscow er et moderne og pent hotell som ligger svært sentralt til og bare 10 minutters gange fra den Røde Plass. Pris fra ca. kr 1300 per rom per natt.

5. Izmailovo Hotel Complex

Det enorme Izmailovo komplekset ligger litt utenfor sentrum av Moskva, og vil garantert være et av mest enorme hotellene du noensinne har bodd på. Hotellet, som i sin tid var bygget for å huse deltakere til OL i 1980, har hele 7,500 rom spredt over fire gigantiske tårn. Pris: fra kr. 530 per rom per natt og oppover.

Pelsluer og russisk vodka

Du kan ikke reise til Moskva uten å kjøpe med deg noen souvernirer for å vise alle hjemme hvor du har vært. Og når det gjelder souvernirer, ja, så er det ifølge avisen Moscow News disse som gjelder:

RIMELIG OVERNATTING: Her bodde deltakere i OL i 1980. Nå er Sovjet-blokkene gjort om til et giganthotell.
RIMELIG OVERNATTING: Her bodde deltakere i OL i 1980. Nå er Sovjet-blokkene gjort om til et giganthotell. Foto: FOTO: Booked.net

1. Vodka

Det er ikke til å komme utenom at mange forbinder ordet "Russland" med ordet "vodka". Og med god grunn. Alltid populær som feriegave til far eller som takk til naboen som har matet katten mens du var bortreist.

2. Matryoshka dokker

Ikke mange er klar over det, men disse dukkene stammer egentlig fra Japan. Først i 1900, etter å ha vunnet en pris på verdensutstillingen i Paris samme året, ble disse kjent som et slags symbol på russisk kunst og håndarbeid.

Nå i dag kan du finne disse dukkene utformet som alt fra fotballspillere til politikere. Og betaler du litt ekstra, kan du til og med få dem utformet som deg selv - og familien.

3. Kaviar

Det finnes vel ikke så mye annet som er like russisk som nettopp kaviar. Og da gjerne den sorte varianten. Men vær klar over at det selges MYE som ikke er ekte kaviar, og at du dermed kan ende opp med å kjøpe med deg froskeegg for alt du vet. Så sjekk hva du kjøper.

4. Ting og tang merket med Sovjetunionen

DANS: Du kan nesten ikke besøke Moskva uten å få med deg en forestilling med den verdenskjente Bolshoi-balletten.
DANS: Du kan nesten ikke besøke Moskva uten å få med deg en forestilling med den verdenskjente Bolshoi-balletten. Foto: FOTO: Shiko

Skilter, klokker, drikkeflasker, det finnes nesten ingen ende på hva du kan få tak på av souvernirer med det gamle Sovjet-symbolet. Dette inkluderer plakater med Sovjet-propaganda.

Verdt å vite

 • Kostnadsnivå: Omtrent norske priser. Hotell litt dyrere - mat litt billigere
 • Valuta: 100 Russiske Rubler (RUB) = 18 kr
 • Moskva ble grunnlagt i 1147 og har vært hovedstaden og maktsenteret i det russiske imperiet, i Sovjetunionen og nå i Russland, siden slutten av 1400-tallet. Unntaket var perioden 1712-1918, da St.Petersburg var hovedstad.
 • Vær obs på at mange av Moskvas taxier kjører uten taxi-lisens. Det beste er å få hotellet ditt til å ringe etter en godkjent taxi for deg.
 • Ikke drikk vann fra springen
 • Husk å ha en heldekkende reiseforsikring, da Folketrygden ikke dekker helsetjenester ved turistopphold i Russland.
 • Husk å dekke til knær og skuldre når du besøker Moskvas mange flotte kirker og katedraler. Kvinner burde også dekke til hodet.

(Kilder: Wikipedia, Lonely Planet, Currency Exchange, Russian Basics)

5. Ushanka

Tenk "Russland" og du ser helt sikkert for deg noen med denne hatten. Her snakker vi den store pelshatten med klaffer foran ørene for å holde dem varme på bitende russiske vinterdager. I årevis ble disse sett på som like harry som de var varme, men nå plutselig har de dukket opp på catwalkene i både Milano og Paris.

5 ting å gjøre i Moska

Alle som reiser til Moskva får som regel med seg den Røde Plass, Kreml, Tretyakov galleriet og kanskje til og med en ballett-forestilling på det berømte Bolshoi-teateret. Men ifølge Time Magazine finnes det nok av andre grunner til å besøke denne storslåtte storbyen.

1. GUM og TSUM

Dette er de to største kjøpesentrene i Moskva. Her snakker vi luksus på alle måter, både butikkene du kan handle i og også klientellet som legger igjen penger der. GUM ligger like ved den Røde Plass, mens TSUM ligger like ved, på andre siden av Karl Marx' Plass.

2. Pushkin Square

Gågaten Bulvar fører deg rett til denne hyggelige plassen midt i hjertet av Moskva. Her passer det ypperlig å sitte på en benk og nyte en is, mate duene, lese en av de store russiske klassikerne eller rett og slett bare hvile beina litt etter en dag med sightseeing og shopping.

3. Café Pushkin

Denne kafeen, som i realiteten er en 5-stjerners resturant, ligger på gågaten Bulvar, ikke langt fra Pushkin Square. Resturanten har åpent 24 timer i døgnet og ligger i et bygg som er renovert for å gi et nøyaktig bilde av hvordan et russisk aristokrathjem så ut på 1800-tallet. Bestill blinchiki - russiske pannekaker - med kaviar.

SPIS GODT: På Café Pushkin kan du spise kaviar 24-timer i døgnet.
SPIS GODT: På Café Pushkin kan du spise kaviar 24-timer i døgnet. Foto: FOTO: Forbes.com

4. Gorkij Park

La Google regne ut valutaen

Søkemotoren Google har mange funksjoner. En av dem er å regne ut valuta for deg.

Skal du til Moskva, så kan du regne om rubler til norske kroner. Skriv for eksempel "100 RUB in NOK" i søkefeltet. Du vil få dette svaret.

Denne grønne lungen bør du ikke gå glipp av, og spesielt om du reiser med barn. Gorkij Park er flott å besøke en dag solen skinner med sine svære grøntarealer, fornøyelsespark og romfergeprogram i "Cosmic Experience."

5. O2 Lounge

På toppen av Moskvas nye Ritz-Carlton hotell, som ligger i den svært travle Tverskaya Ulitsa gaten, ligger baren og restauranten O2 Lounge. Her går du om du vil spise den dyreste - og beste - sushien og vodkaen i byen, mens du i tillegg nyter byens beste utsikt, deriblant en panoramisk utsikt mot Kreml.

(Kilder: Lonely Planet, Tripadvisor, Hotels.com, Moscow.info, Guardian, Wikipedia)

Les også:

Dette har du krav på om flyet er forsinket

Dette hater flyvertinnen

Slik pakker du håndbagasjen riktig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning