KLÆR PÅ JOBBINTERVJU:

Spesielt én farge bør du styre unna når du kler deg til et jobbintervju

Signaliserer sort virkelig lederskap? Og er beige bare kjedelig?

KLÆR SOM PASSER PÅ JOBBINTERVJU: Selv et nokså stramt eller tradisjonelt kontor-antrekk, kan sprites opp med farger og unikt tilbehør.
KLÆR SOM PASSER PÅ JOBBINTERVJU: Selv et nokså stramt eller tradisjonelt kontor-antrekk, kan sprites opp med farger og unikt tilbehør. Foto: FOTO: Next, Stella Pictures, J. Crew
Publisert Oppdatert
FARGEEKSPERT: Dagny Thurmann-Hoelseth er en av Norges mestkjente fargeeksperter, og er kjent fra både magasiner og TV.
FARGEEKSPERT: Dagny Thurmann-Hoelseth er en av Norges mestkjente fargeeksperter, og er kjent fra både magasiner og TV. Foto: FOTO: The Daily Dagny

- Ved å kle seg litt "opp" viser du at du har lyst på jobben, og det er tydelig at du har respekt for den du møter, forklarer head of Marketing & Communications hos Adecco Norge, Anne-Stine Talseth, til Kvinneguiden.

- Det viser at du rett og slett har tenkt gjennom det du har på deg.

Alle vet at førsteinntrykk er viktig, og det er ingen tvil om at det teller til din fordel å ikke bomme fullstendig på kleskoden når du treffer dine potensielle arbeidsgivere eller sjef for aller første gang.

Et jobbintervju er en litt formell situasjon, der du på alle måter ønsker å vise deg fra din beste side. Men må du gå i sort eller grått? Fargeekspert, trend-forekaster og innehaver av nettstedet Daily Dagny, Dagny Thurmann-Hoelseth, sier nordmenn har blitt flinkere til å bruke farger, også i jobb-garderoben.

- Jeg vil påstå at vi er på vei inn i et epokeskifte, hvor kvinner er på vei fra å kle seg i kvinneversjoner av herreplagg, til å gå over til en mer feminin tilnærming til jobbantrekk, hvor farger blir mer viktige. Du kan kalle det en ny generasjon power dressers.

Klær på jobbintervju

Ifølge en studie nylig utført av nettstedet CareerBuilder.com viser det seg at man tillegger ulike farger ulike attributter, og dermed kan fargen du kler deg i til jobbintervjuet si minst like mye om deg til potensielle arbeidsgivere som det du har på deg, eller det du snakker om.

I studien ble mer enn 2000 ledere og HR-sjefer intervjuet, og spurt om hva de tenkte om ulike farger på klærne hos de som stilte på intervju, og hva de personlig anså som de beste fargene å stille på jobbintervju i.

Her er svarene de kom frem til:

Sort og blått

SNIK INN FARGER: Detaljer betyt alt, spesielt om du ellers er bundet av stramme kleskoder.
SNIK INN FARGER: Detaljer betyt alt, spesielt om du ellers er bundet av stramme kleskoder. Foto: FOTO: J. Crew

Begge disse rangerte høyt over kvaliteter en arbeidsgiver var på jakt etter hos en ansatt: Sort signaliserer lederskap og styrke, mens blått gir informasjon om at du er en god lagspiller og flink til å samarbeide.

Grått

Du er logisk og flink til å analysere ting.

Hvitt

Du har oversikten over ting og er organisert.

Brunt

Du er til å stole på.

Rødt

Du er selvsikker og har mye makt.

Oransje, gult, grønt og lilla

Alle disse fargene er assosiert med å være kreative og kunstneriske.

Av alle fargene, var det fargen oransje som viste seg å være mest upopulær blant potensielle arbeidsgivere, da denne viste seg å være forbundet med å være useriøs og tøysete.

Flinkere med farger

Dagny Thurmann-Hoelseth, er ikke overrasket over at farger sier mye om oss.

- Det er ingen tvil om at farger har stor betydning for inntrykket du gir.- Dette gjelder i alle sammenhenger, også på jobben, i sosiale sammenhenger og i jobbintervjuer.

Thurmann-Hoelseth forklarer at farger kommer til å ha en langt større betydning for hvordan kvinner kler seg på jobb fremover enn det har hatt.

- Det er en spennende tid for corporate dressing, og spesielt for kvinner.

Autoritær i sort

Så hvilke farger råder hun oss til å søke mot i jobbsammenheng?

- Sort er på vei ut av corporate dressing, men dette er bare begynnelsen på en tendens det vil ta flere år før vi ser tydelig. Sort er en autoritær farge, og den autoritære lederstilen er på vei til å bli utdatert og umoderne.

Fargen er heller ikke spesielt flatterende:

- Når du kler deg i sort, virker du utilnærmelig og kald, og på toppen av det hele så er det de færreste som kler sort. Det er en farge som fremhever fine linjer, poser under øynene og gjør huden gusten.

Ikke mye bedre er det ifølge Thurmann-Hoelseth å satse på andre såkalte nøytrale farger.

- Grått er en uunselig farge, og ønsker du å klatre på karrierestigen, er det bare å droppe fargen - begrepet grå mus er ikke tatt ut av løse luften. Det samme gjelder beige. Beige is boring, og det gjør ingenting positivt for deg.

Eksperten forklarer det finnes mange undersøkelser som forklarer hvordan vi påvirkes av farger. Her er noen av Thurmann-Hoelseths favoritter:

BRUK TILBEHØR: Selv om kleskodene på kontoret ditt er nokså tradisjonelle og strenge, kan du "leke deg" med teksturer, tilbehør og pynt.
BRUK TILBEHØR: Selv om kleskodene på kontoret ditt er nokså tradisjonelle og strenge, kan du "leke deg" med teksturer, tilbehør og pynt. Foto: FOTO: Laurenconrad.com, Stella Pictures

Gult

Gult gjør at du fremstår som glad og entusiastisk. Det kan være en noe komplisert farge å lykkes med, så begrens den til ett plagg, som for eksempel kjole, skjørt eller jakke. Bør ikke kombineres med sort, da det er en kombinasjon som signaliserer fare i naturen - se bare på bier og veps.

Rødt

Rødt er en sterk og dominerende. Folk vil i større grad høre det du sier. Men vær forsiktig med fargen, er du en som gjerne plumper litt utti og sier ting du senere angrer på, er det et ufornuftig valg. Er du derimot trygg på det du skal kommunisere, er denne fargen et ideelt valg.

Grønt

Grønt gjør at du fremstår som trygg, faglig dyktig og ufarlig. Den er et godt valg til jobbintervjuer, men gå da for de mørkere nyansene, som for eksempel smaragdgrønt.

Blått

Blått er en god farge for deg som vil fremstå som fagtung, formell og seriøs. Perfekt for mer komplekse møter, hvor det er svært viktig at du fremstår som sterk og kompetent. Forskning har vist at tiltalte som kler seg i blått får lavere fengselsstraffer og blir oftere dømt uskyldig enn de som er kledd i andre farger.

Lilla

Kledd i lilla fremstår du som kreativ og sofistikert. Fin for møter hvor du skal presentere en idé litt utenfor boksen, men gjerne også hvis du trenger å komme inn i den kreative sonen.

Rosa

Rosa er en farge som er litt belastet i dag, og veldig assosiert med småpiker, dukker og dill. Samtidig er dette en farge med svært positive egenskaper, og var tidligere en farge som symboliserte styrke på grunn av sin nærhet til rødt. Bringebærrosa vil for eksempel gi et helt annet uttrykk enn babyrosa.

Men Thurmann-Hoelseth er snar med å understreke at man også skal huske på at man er i en intervjusituasjon.

- Selv om det er fint med farger på jobbintervju er det viktig å ha i bakhodet at det er det du sier intervjuerne skal huske, ikke klærne dine, understreker eksperten.

- Du er der jo for å selge kompetansen din og ikke klesstilen din. Bruk gjerne farger, men ikke eksperimenter for mye - vent med å eksperimentere til jobben er din.

Du bør anstrenge deg litt

Torunn Riiser er leder for kvalitet og kompetanseutvikling hos Adecco Search & Select og vet en ting eller to om å kle seg for jobbintervjuer:

- Du bør anstrenge deg litt og gjøre det desto mer klart for intervjuer at du har lyst på denne jobben, forklarer Riiser.

- Klærne trenger ikke å være nye og dyre, men de må være rene og hele, og du må føle deg vel i det du har på deg, ellers merker man raskt at du er utenfor komfort-sonen din.

Når det gjelder smykker og tilbehør gjelder fortsatt "Less is more" regelen. Særlig på intervjuer.

- Blir det for mye smykker og bling, vil du klirre, glitre og lage lyd, og vi som intervjuer deg vil helst ikke bli forstyrret av disse inntrykken. Er du usikker på hvor mye smykker du skal ha på deg, så ta på deg det du har lyst til å ha på, og ta av igjen halvparten.

Vær også varsom med både sminke og parfyme råder karriereeksperten.

VERONIKA YRI: Karrierehuset er eksperter på å gjøre det til den rette personen for jobben.
VERONIKA YRI: Karrierehuset er eksperter på å gjøre det til den rette personen for jobben. Foto: FOTO: Karrierehuset

- Mascara som ser ut som om du skal på fest er ikke nødvendig. Unngå for sterke farger på øyenskyggen, og bruk parfyme med måte, så lukten ikke overvelder den som skal intervjue deg.

Bruk tilbehør med farger

Riiser mener også at farger kan være bra, min råder deg til å heller bruke dette som innslag.

- Vil du fiffe opp det svarte, grå eller mørkeblå antrekket, så ta et skjerf i en annen farge, for eksempel i rødt eller en annen sterk, klar farge.  Tenk på hvorfor så mange menn velger rødt slips til et ellers formelt antrekk.

Og ta for all del av deg joggeskoene.

- Går du i joggesko på vei til intervjuet, så husk å skifte sko før du går inn.

Selv på mindre formelle arbeidssteder bør man også være forsiktig med alt for mye farger på intervjuet tror Riiser.

- Nøytrale farger uten for mye mønster fungerer alltid, men her behøver du ikke stille i drakt eller høye hæler. Bruk farger på smykker og tilbehør, men ikke la det "overkjøre" deg slik at det er fargene man ser, ikke mennesket.

Gjør litt arbeid i forkant

Veronica Yri hos Karrierehuset i Oslo tror det kan lønne seg å gjøre litt forhåndsarbeid.

- I dag har alle bedrifter meget godt utviklede hjemmesider, hvor de har bilder av de ansatte.  Det kan være lurt å ta en titt på firmaet i forkant, for å se hvordan de ansatte er profilert på nettet og prøve å matche sin stil og klesvalg deretter.

En annen måte å gjøre dette på, er å drive litt spionvirksomhet.

- Du kan dra til stedet du skal til dagen før, og se på de som kommer og går, både arbeidere og besøkende. Hvordan er stilen? Hvordan de er kledd, kan nemlig si deg mye om hvordan du bør kle deg til intervjuet.

Vis personlighet med farger

Talseth tror også man kan bruke farger til å "selge" personligheten sin.

KLASSISK: Både Kate Middelton, bloggeren Sincerily Jules og IT-motedronningen Miroslava Duma viser at nøytrale farger slett ikke trenger være traust og kjedelig.
KLASSISK: Både Kate Middelton, bloggeren Sincerily Jules og IT-motedronningen Miroslava Duma viser at nøytrale farger slett ikke trenger være traust og kjedelig. Foto: FOTO: Stella Pictures, Sincerilyjules.com

- Jeg vil absolutt anbefale å være mer spennende med fargevalg, enn med selve stilen. Riktige farger vil alltid fremheve det beste ved deg. Briller og sko er også noe som kan si noe om hvem du er. De behøver ikke være brune eller svarte, selv ikke til et klassisk antrekk, men kan gjøre den lille forskjellen som viser at du er du.

Thurmann-Hoelseth er enig.

- Fokuser på at stilen skal være elegant, og bruk farger som fremhever deg og øynene dine, for vi kommuniserer med øynene. Da vil du få bedre kontakt med dem du prater med. Smaragdgrønt og blått er fine farger å bruke i jobbsituasjoner, og blått er faktisk nordmenns favorittfarge med grønt hakk i hæl.

Les også:

Derfor får kvinner mindre pensjon enn menn

Folk jobber minst på selve arbeidsplassen

Kvinner er overkvalifiserte, men feige

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning