JOBBE MED FAMILIEN:

- Jeg ville aldri gjort dette uten søsteren min

Kvier du deg for å jobbe med familie? Louise og Bolette har knekt koden.

VENNER OG KOLLEGER: bObles har til sammen 13 ansatte. Søstrene sier de har et usedvanlig godt arbeidsmiljø. FOTO: bObles.
VENNER OG KOLLEGER: bObles har til sammen 13 ansatte. Søstrene sier de har et usedvanlig godt arbeidsmiljø. FOTO: bObles.
Sist oppdatert
Søstrene Louise og Bolette Blædel har ikke angret ett sekund på at de tok valget om å starte opp en bedrift sammen. FOTO: bObles
Søstrene Louise og Bolette Blædel har ikke angret ett sekund på at de tok valget om å starte opp en bedrift sammen. FOTO: bObles
MORTEN HUSE: Professor som er ekspert på familiebedrifter.
MORTEN HUSE: Professor som er ekspert på familiebedrifter. Foto: FOTO: BI

- Vi krangler om nesten alt, smiler Bolette Blædel.

Hun snakker om lillesøsteren Louise, som hun driver det suksessfulle danske interiørfirmaet bObles med. Søstrene har spesialisert seg på lekne møbler til barn, og møblene de lager har høstet internasjonal anerkjennelse.

BObles har blant annet vunnet den prestisjetunge Formidable Design prize, fått innpass på Museum of Modern Art (MoMA) i New York, og er for tiden en del av utstillingen "Barnas Århundre" ved Designmuseum Danmark.

Men det betyr ikke at gründerne alltid er perlevenner.

- Hele tiden når vi omgås hverandre, diskuterer vi småting inn og ut. Men det er viktig å understreke at alt vi krangler om er små bagateller, sier Bolette til Kvinneguiden. Og det er noe av nøkkelen til deres suksess. Ifølge lillesøster Louise kunne hun aldri oppnådd det samme uten søsteren.

- Det å være gründere har styrket søskenkjærligheten vår. Å starte opp en bedrift sammen med Bolette er det smarteste jeg har gjort i hele mitt liv, sier Louise.

Søstrene er langt fra de eneste som har funnet ut at blod kan være tykkere enn vann, også i arbeidslivet.

- Mange av verdens største og beste bedrifter er familiebedrifter. I Norge har vi eksempelvis selskapene til Reitan, Røkke, Hagen og Fredriksen, sier professor Morten Huse på BI til Kvinneguiden.

NHO anslår at omlag to tredjedeler av alle norske bedrifter i dag er små familiebedrifter. Huse påpeker at et viktig kjennetegn på en familiebedrift er at det tenkes langsiktig siden familiemedlemmene som regel har en historie sammen og tenker seg en fremtid i samme yrke.

Ønsket alternativer for barn

For Bolette og Louise begynte det hele i 2006 da Louise var i permisjon med sin første sønn og savnet møbler som ikke så ut som minivarianter av møblene til voksne.

- Ingen av møblene vi hadde i hjemmet appellerte til lek, fysisk utfoldelse og kreativitet. Jeg fikk derfor ideen til å starte opp en serie med multifunksjonelle møbler som gjør at barn får lyst til å leke og som er så fine at foreldrene tillater å ha de i stuen og på kjøkkenet, sier Bolette, som opprinnelig jobbet som arkitekt.

For å klare dette trengte hun noen på sitt lag. Førstevalget havnet på søsteren Louise, som da jobbet som designer.

- Jeg ble kjempeglad da Bolette ringte meg. Jeg har lenge hatt lyst til å starte noe eget, og det virket ekstra trygt å kunne gjøre det sammen med storesøsteren min, sier Louise.

Starte familiebedrift

Møblene er basert på enkle, geometriske former i sterke farger, og kan brukes på en rekke forskjellige måter, slik at barna kan øve grovmotorikken ved å klatre, rulle, balansere, hoppe eller gynge. Den enkle idéen slo an. Møblene deres selges nå i 13 land - rundt om i Europa, USA, Japan og Australia.

Louise sier det er fantastisk å få jobbe så nært på søsteren sin.

– Vi kan stole på hverandre og si ting som de er. Det er ok å være i dårlig humør, og det er greit å si at det er ting en ikke får til.

Bolette fortsetter på svaret.

– Vi vet hvor vi har hverandre til enhver tid. Vi kan innrømme alt til hverandre, i tillegg vet vi hvor vi har hverandre. Jeg ville aldri ha gjort dette uten Louise, sier Bolette.

Krangler hele tiden

Nettopp tilliten er noe ekspertene trekker frem som den største fordelen, om du vurderer å starte en bedrift sammen med en søster, bror eller en annen i familien.

– Det gode med å starte en bedrift sammen med et nært familiemedlem er at dere kjenner hverandre godt og har tillit til den du skal drive selskapet sammen med, sier senior bedriftsrådgiver i Norsk bedriftstjeneste, Ove Brenna. Det finnes imidlertid feller å falle i om du vurderer å jobbe å så tett på familien.

– Det kan bli lite luft i relasjonen om man omgås både på jobb og privat.

Hva krangler dere om?

Bolette og Louise blir først stille et øyeblikk, og ser på hverandre med et skjevt smil før Bolette tar ordet.

– Vi krangler om alt hele tiden, men aldri om de store tingene, sier hun.

Louise nikker.

– Vår viktigste verdi er at mennesket alltid skal komme først. Penger og hvordan bedriften vår er utad kommer i andre rekke. Vi er enige i at hvis mennesket i bedriften blir respektert vil det balle på seg og skape en god bedrift, sier hun.

Test deg selv: Hva vet du om karriere?

FLERE ANSATTE: Søstrene anbefaler på det sterkeste å ha noen flere ansatte i familiebedriften. På den måten blir det enklere å holde bedriften helt profesjonell. FOTO: bObles
FLERE ANSATTE: Søstrene anbefaler på det sterkeste å ha noen flere ansatte i familiebedriften. På den måten blir det enklere å holde bedriften helt profesjonell. FOTO: bObles

Jobbe med familien

Ove Brenna synes alle som har en bra forretningsidé bør ta sjansen på å starte et selskap, uavhengig om dere er i familie eller ikke. Det gjelder bare å ta noen forhåndsregler,

UTVIKLENDE: Møblene er basert på enkle, geometriske former i sterke farger, og kan brukes på en rekke forskjellige måter, slik at barna kan leke seg til motoriske utfordringer ved å klatre, rulle, balansere, hoppe eller gynge. FOTO: bObles
UTVIKLENDE: Møblene er basert på enkle, geometriske former i sterke farger, og kan brukes på en rekke forskjellige måter, slik at barna kan leke seg til motoriske utfordringer ved å klatre, rulle, balansere, hoppe eller gynge. FOTO: bObles
JOBBE MED FAMILIEN: Senior Bedriftsrådgiver i Norsk bedriftstjeneste, Ove Brenna, sier det gode med å starte en bedrift med et familiemedlem er at dere kjenner hverandre godt. FOTO: Privat
JOBBE MED FAMILIEN: Senior Bedriftsrådgiver i Norsk bedriftstjeneste, Ove Brenna, sier det gode med å starte en bedrift med et familiemedlem er at dere kjenner hverandre godt. FOTO: Privat
Ja, vi krangler om alt hele tiden, men aldri om de store tingene. Vi har samme verdier, noe som er det aller viktigste.
Bolette Blædel

– En viktig felle en kan gå i er at dere ikke våger å kritisere hverandre eller ta opp viktige saker i fare for å såre den andre, sier han til Kvinneguiden.

Professor Huse på BI sier mye kan gå lettere i en oppstartsfase fordi dere kjenner hverandre fra før, særlig hvis dere i utgangspunktet trives sammen.

- Men det kan også få langt større konsekvenser enn hvis dere bare har et helt profesjonelt forhold. Blir det problemer i bedriften kan det eksempelvis gå utover søskenforholdet eller andre familierelasjoner, sier professor Huse.

Går du med en gründer i magen anbefaler bedriftsrådgiver Ove Brenna deg å ta inn impulser fra andre personer utenfor familien.

– Ta gjerne med eksterne personer i styret eller som sparringspartnere slik at dere får inn andre perspektiver i familiebedriften.

Han understreker også viktigheten med balanse mellom jobb og fritid.

– Det er viktig at dere har klare regler for når dere jobber sammen og når dere er inne i familierollen. Unngå å ta jobbsamtalen rundt familiebordet.

Blir aldri lei

For Bolette og Louise var det helt naturlig å jobbe sammen. De sier at de alltid har hatt et godt søsterforhold, tross de fem årene som skiller dem.

– Bolette tok alltid vare på meg siden hun var eldst. Det har selvfølgelig vært perioder der vi ikke har snakket så mye sammen, rett og slett fordi vi var på forskjellige steder i livet. Men etter at Bolette fikk sitt første barn kom vi enda nærmere hverandre, sier Louise.

Blir dere noen ganger lei av hverandre?

– Nei! Vi ler sammen hele tiden og jeg savner Louise når hun ikke er på kontoret. Vi er til sammen ti stykker som jobber her, og har et fantastisk godt miljø, sier Bolette.

For det er ikke bare søstrene som jobber sammen i bObles. Bolettes sønn på 15 år hjelper til to ganger i uken. Det samme gjør søstrenes pappa som er ingeniør.

– Jeg vil understreke at vi er mer enn en familiebedrift. Siden vi er flere ansatte enn vår familie er vi en profesjonell bedrift, sier Louise.

I tillegg til at søstrene ser hverandre på jobb nesten hver dag tilbringer de også mye tid sammen på fritiden.

– Hver mandag ettermiddag spiser vi middag sammen med foreldrene våre. I tillegg feirer vi jul og påske sammen, og reiser alltid på ferier sammen om sommeren, sier Bolette.

Ta testen: Har du det som trengs for å bli gründer?

Tenk på problemene

Selv om søstrene har nådd langt, har de ambisjoner om å bli enda større. Målet deres er å formidle viktigheten av riktige møbler til barn. De mener møblene er vesentlig for utvikling av barnas motorikk.

SUKSESS: De lekne narnemøblene til Louise og Bolette selges nå i 13 forskjellige land. FOTO: bObles
SUKSESS: De lekne narnemøblene til Louise og Bolette selges nå i 13 forskjellige land. FOTO: bObles

– Det hadde vært kult å kunne utvide til enda flere land i verden. Men likevel er det viktig å stoppe opp og være fornøyd med dit vi har kommet. Det er fort gjort å hele tiden streve etter mer uten å sette pris på det man faktisk har fått til, sier Bolette.

Hvilke tips har dere til andre som ønsker å starte en familiebedrift?

– Det viktigste i forkant er at dere er klar på at dere har samme visjon, mål og verdier. Dere må også være klar på hvem som skal ha ansvar for hva samt å skape plass til den andre, sier Louise.

– Det er vesentlig at dere i forkant er klar over hvilke problemer som kan oppstå. Det er viktig å si til den andre hva du føler og ikke minst å respektere hverandre, sier Bolette.

Skriv avtaler

Når du bestemmer deg for å starte en bedrift med et familiemedlem er det lett å tro det ikke er så nødvendig med formelle avtaler. Brenna er uenig.

– Jeg vil påstå at det er enda viktigere med kontrakt i en familiebedrift slik at dere unngår å bli uvenner for livet. Skriv derfor en omfattende aksjeeieravtale som regulerer de mest tenkbare situasjonene som kan oppstå, råder han.

Hva gjør dere for eksempel om en av dere vil trekke seg fra selskapet? Hvem som har forkjøpsrett til aksjene? Og hvordan skal arbeidsoppgavene fordeles helt konkret? Med en kontrakt har dere alt dette på det rene og unngår konfrontasjoner.

Brenna mener likevel det er viktig å ikke la seg avskrekke om du sitter på en god forretningsidé.

Norge går hvert år glipp av et stort antall selskaper fordi det er mange som ikke våger å ta steget. Om dere er i nær familie eller ikke bør ikke være et kriterium for om dere skal våge å starte opp eller ikke. Det som bør være bestemmende bør være at dere har en god idé, bra personkjemi og ikke minst om begge er like motiverte.

Åpen for å splitte opp

I forkant fikk søstrene høre av flere at de måtte være forsiktig. Derfor gjorde de en avtale om at det var greit å snu dersom det ikke gikk som tenkt.

– Før vi startet ble vi enige om at vi alltids kan splitte opp hvis det ikke går riktig vei. Men det gikk mye bedre enn forventet, og vi kommer aldri til å splitte opp, sier Louise.

Bolette smiler bredt.

– Når vi argumenterer med hverandre har vi alltid i bakhodet at vi først og fremst er søstre. Bedriften kommer i andre rekke. Det aller viktigste er familien.

Denne saken ble første gang publisert 26/05 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også