Unngå solrynkene

Derfor bør du smøre deg året rundt.

Unngå solrynkene
Unngå solrynkene
Publisert Oppdatert
Trodde du at du var sikret mot solskader fordi du bruker faktor når du soler deg nå på sommerstid? Dessverre må du tro om igjen.

Daglig eksponering

Den daglige soleksponeringen året gjennom kan nemlig være minst like skadelig som de solfylte ferieukene i solen på sommerstid. Ledende hudleger mener den daglige UV-strålingen kan føre til en aldringsprosess som går dobbelt så raskt som den ellers ville.

Dette er bare ett av funnene fra en rekke uavhengige undersøkelser foretatt i Storbritannia og Frankrike, og undersøkelser som er foretatt i samarbeid med Boots, som viser hvor raskt hud kan eldes ved daglig UVA-eksponering, skriver Boots i en pressemelding.

De fleste har fått med seg viktigheten av å smøre seg inn med solkrem for å forhindre solbrenthet. Det er i hovedsak UVB-stråler som gjør huden solbrent, og det er også UVB-beskyttelse som først og fremst defineres i solfaktor. Det mange ikke vet er at UVA-faktoren er hovedsynderen bak rynker, og at du ikke er garantert beskyttet mot disse strålene selv om du smører deg med solkrem.

EU-anbefalingene går ut på at solkremer skal gi UVA-beskyttelse som er minst en tredel av den beskyttelsen som produktet gir mot UVB-stråling. De fleste solprodukter følger anbefalingen, men det er imidlertid ikke krav om dette.

Gjennom vinduer

UVA-stråler går i motsetning til UVB-stråler også gjennom glass, og dermed er man ikke beskyttet av vinduer. University College Hospital i Besancon har gjennomført en studie som tok for seg eksponering av UVA gjennom glass. I studien undersøkte man effekten av UVA-eksponering over tid ved måling av uttørring, fasthet og synlige tegn på aldring.

Det ble plukket ut en frivillig fra undersøkelsen for nærmere vurdering. Vedkommende hadde kjørt bil rutinemessig i 33 år. Den siden av ansiktet hennes som er nærmest bilvinduet ble vurdert å se mer enn syv år eldre ut enn den motsatte siden av ansiktet, og også kliniske målinger viste at den ene siden av ansiktet hadde flere tegn på aldring.

- UVA-stråler brenner ikke huden på samme måte som UVB-stråler, og det er derfor lettere å glemme å beskytte seg. Å utsette huden for UVA-stråler kan sammenliknes med metall som ruster. Det tar tid før du ser endringene, men de er uunngåelige, sier Dr Mike Bell, Skincare Scientific Advisor i Boots.

For å være fullt beskyttet, og begrense skader forårsaket av UVA-stråler bør man derfor beskytte seg med solkrem som også har UVA-beskyttelse.

1

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning