Slik bruker du selvbruning

Unngå disse selvbruningstabbene

Mange er redd for å bli skjoldete når de bruker selvbruning. Her får du eksperttipsene for å unngå dette.

VOND LUKT: Enkelte kan oppleve en ekkel lukt når de smører seg med selvbruning. Men det trenger slett ikke å være kremen som er skyldig i dette; synderen kan nemlig være din egen hud.
VOND LUKT: Enkelte kan oppleve en ekkel lukt når de smører seg med selvbruning. Men det trenger slett ikke å være kremen som er skyldig i dette; synderen kan nemlig være din egen hud. Foto: FOTO: Marte Korsbrekke
Publisert Oppdatert

Når solen titter frem kommer klærne av. Da er det kjekt å kunne føle seg vel, og for mange innebærer dette å ha en fin og glødende brunfarge. Og den minst helseskadelige er brunfargen du kjøper på boks .

Charlotte Severinsen er eier/hudpleier ved Drømmehagen hudpleie. Hun understreker at det er flere ting du burde være obs på når det gjelder selvbruning.

- For det første så ønsker du en med kremkonsistens, denne er mye lettere å få lagt i et jevnt lag på huden(enn for eksempel en spray).

- Noen er veldig vare på lukter, og da kan det være lurt å undersøke litt ulike kremer, ikke alle lukter like mye.

Forberedelser før påføring er viktig

Det viktigste når det gjelder påføring er at huden er ren og tørr, og nylig peelet/skrubbet.

- Dette for å få bort død og tørr hud. Hvis dette ikke blir gjort er det stor sannsynlighet for at du får skjolder, påpeker Severinsen.

- Du skal altså ikke ha på vanlig fuktighetskrem først.

Også Linda Strømme Heggelund ved Lindas hudpleie i Porsgrunn understreker viktigheten av å forberede huden før påføring av selvbruningskrem,

- Noen kan riktignok få et skjoldete resultat av å bruke selvbruningskrem, men at det som regel er de som har slurvet litt med forberedelsene.

SELVBRUNING: Selvbruningsskum fra L´oreal, selvbruningsspray fra Matis, selvbruningskrem til ansikt og til kropp fra Bare Minerals, selvbruningsservietter fra Almen Cosmetic.
SELVBRUNING: Selvbruningsskum fra L´oreal, selvbruningsspray fra Matis, selvbruningskrem til ansikt og til kropp fra Bare Minerals, selvbruningsservietter fra Almen Cosmetic. Foto: FOTO: Produsentene

Derfor lukter selvbruning

Ifølge hudterapaut ved Dermanor, Anne Kathrine Hansen, kan dette skyldes mengde tryptofan, aminosyren som farges av DHA(dihydroksyaceton), i huden. Noen får mer farge enn andre.

- Lukten dannes i oksideringsprosessen som gir brunfarge, så teoretisk skulle da de med mest tryptofan, og som derfor får mest farge, også lukte litt mer.

- Det er også forskjell på hvordan lukten som dannes ved oksidering av tryptofanet i huden oppfattes etter hvilket produkt man velger. Gode produkter gir ikke den sterke selvbruningslukten, understreker Hansen.

Derfor kan du bli gul

Hudterapauten forklarer at gammeldagse og lite raffinerte typer DHA ga mer gulfarge enn mer moderne og raffinerte DHA-varianter.

- Gulhet ser også ut til å kunne variere avhengig av hudtype/hudtilstand.

Tørr hud gir mer skjolder

Noen er mer tørr i huden enn andre, og kan ifølge Severinsen også bli mer skjoldete enn andre.

- Disse kan få et bedre resultat av å bruke en fuktighetskrem med selvbruning.

- Men dette er også et godt alternativ til de som vil ha litt farge, uten at det blir veldig markert.

Slik påfører du selvbruning

SKRUBB KROPPEN: Når du skal påføre selvbruningskrem er det viktig at huden er ren og tørr, og nylig peelet/skrubbet.
SKRUBB KROPPEN: Når du skal påføre selvbruningskrem er det viktig at huden er ren og tørr, og nylig peelet/skrubbet. Foto: FOTO: Produsentene
GYLDENBRUN: Kate Hudson ser alltid glødende vakker ut. Velg en selvbruning som passer for deg. (F.v.) Le tan Foam Mousse Deep Bronze, TanTowel Plus Half Application Self-Tan Towelette for Face & Body, Thalgo Self-Tanning Cream,  Fake Bake Tanning Butter For Dry Skin, L'Oréal Paris Sublime Bronze Self-Tanning Dry Mist, St. Tropez Everyday Gradual Tan, Clarins Self Tanning Instant Gel.
GYLDENBRUN: Kate Hudson ser alltid glødende vakker ut. Velg en selvbruning som passer for deg. (F.v.) Le tan Foam Mousse Deep Bronze, TanTowel Plus Half Application Self-Tan Towelette for Face & Body, Thalgo Self-Tanning Cream, Fake Bake Tanning Butter For Dry Skin, L'Oréal Paris Sublime Bronze Self-Tanning Dry Mist, St. Tropez Everyday Gradual Tan, Clarins Self Tanning Instant Gel. Foto: Stella Pictures og produsentene

- Når du legger på selvbruning burde du tenke at mest skal på midten av kroppen, og så skal du bare smøre det utover, tynnest rundt ledd, ankel, også videre, forklarer Severinsen.

En annen ting hudpleieren fremhever når det gjelder påføring er at du bør vente minst 24timer etter hårfjerning/voksing, hvis ikke blir det fort skjoldete/prikkete.

- Sist men ikke minst, vask henderne etter påføring(eller bruk hansker), råder Severinsen.

Hvilken selvbruning bør du velge?

Det finnes et hav av produkter når det gjelder selvbruning. Noen skal smøres på, andre sprayes og enkelte kommer i serviett-form.

Hudpleier ved Skin In Klinic, Ina Haakensen, har i en tidligere artikkel for Kvinneguiden gitt en beskrivelse av de ulike selvbruningstypene:

Selvbruningsspray:

- Den største fordelen med spray er at den er enkel å bruke for et jevnt resultat på hele kroppen. Man kommer lett til over alt og jobben går raskt. En ulempe er at den kan sette noe merker rundt brynene. Smør derfor vaselin eller en fet krem over brynene før du sprayer. Fordi den ikke skal smøres ut er det lettere å unngå merker på hendene.

Selvbruningskrem:

- Dette er kanskje den mest kjente formen for selvbruning. Den passer de fleste hudtyper og er lett å fordele. Fordi den smøres ut med hendene kan den skape merker. Et tips er å bruke hansker når du smører kroppen og ta hendene til slutt. Behold hansken på den ene hånden mens du smører inn den andre. Vask deretter forsiktig på innsiden av håndflatene.

Selvbruningsgel:

- En gel har de samme egenskapene som krem. Forskjellen er at den har en lettere konsistens som gjør den passende for en fet hud.

Selvbruningsservietter/hansker:

- Servietter og hansker har også samme egenskaper som krem og gel. Fordelen her er at produktet, hansken spesielt, gir mer kontroll ved påføring.

Selvbruningsmousse:

- Et selvbruningsskum har også en lettere konsistens enn en krem og skal derfor også passe for de som ikke liker fete konsistenser. Et skum kan være litt vanskelig å fordele. Vær derfor ekstra nøye med påføringen, spesielt i ansiktet.

Bodybutter med selvbruning:

- Bodybutter med selvbruningseffekt er et produkt tilpasset de som har ekstra tørr hud. Bodybutter har en ekstra rik konsistens, så hvis man ikke liker fete kremer bør man velge noe annet. Et tips er å bruke dette kun på de stedene man føler seg tørrest, for eksempel på leggene, og velge et annet produkt på resten av kroppen.

Les også:

Derfor er flaskevann datostemplet

Så lett får du uappetittlige føtter

Faren er stor for at du har én av disse sykdommene

Derfor er du en premenstruell møkkakjerring

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning