Test av solbriller

Du kan trygt bruke billig beskyttelse

Luksusbrillene slår ikke billigvariantene i vår nye test. Du får super solbeskyttelse til under 100-lappen.

SOLBRILLETEST: Det er lett å gå seg vill i jungelen av muligheter. Vår test viser vei.
SOLBRILLETEST: Det er lett å gå seg vill i jungelen av muligheter. Vår test viser vei.
Publisert Oppdatert

Solen skinner, og butikkvinduene er fulle av fristelser i form av solbriller i alle verdens fasonger og prisklasser. Hva skal man velge? Betyr beskyttelsen alt eller kiler det ekstra i magen ved tanken på å sprade rundt med et par Tom Ford på nesetippen?

SP Sveriges Tekniske Forskningsinstitutt har tatt pulsen på ni ulike solbriller i forskjellige prisklasser. Resultatet viser at solbeskyttelsen er like bra hos et par H&M- briller til 60 kroner som hos et 55 ganger dyrere par fra Tom Ford.

Kriterier

En god solbrille bør ha mange egenskaper. Vi har lagt vekt på følgende: Lysgjennomslipp i form av ultraviolette stråler og synlig lys, optisk kvalitet (prismatisk, astigmatisk og sfærisk betydning), variasjon i lysgjennomslipp, mekanisk holdbarhet (slagfasthet, fleksibilitet, samt motstand mot riper), smuss- og vannavstøtende egenskaper og visuell refleksjon (eventuell antirefleksbehandling). Brillene har fått karakterer på skalaen fra 1-5.

Vinneren

Testvinner ble Polaroid som får jevnt over høye karakterer. Glassene er er klart best på smuss og vannavstøting og har gjennomgående bedre kvalitet enn de andre. Smuss har vanskelig for å feste seg, og vanndråpene renner ikke ut over. Dette er også det eneste paret i testen med polariserende glass. Denne type glass demper lys som reflekteres, feks på sjøen eller på en våt veibane. Dette er generelt et stort pluss, men har ikke blitt tilagt vekt i selve testen.

Ikke bare beskyttelse

Alle test-brillene oppfyller kravene til UV-beskyttelse. Testen har også tatt for seg andre kriterier som forbrukerne er opptatt av når de skal investere i sommerens solbrillepar, blant annet uønsket optisk brytning, om de er smuss- og vannavstøtede og hvor godt de tåler slag og riper.

Mineralglass vs. plastglass

Og her er det kvalitetsforskjeller. Mineralglass kommer klart best ut, de er i prinsippet nærmest umulig å lage riper i. Når det kommer til plastglass, avdekker testen utgaver som har både god og dårlig kvalitet. Billigbrillene av dårlig kvalitet kommer garantert til å få fortere riper på grunn av støv og smuss som fester seg. Vanlige solbriller skal også være nøytrale, uten brytning. På dette punktet bestod alle brillene med glans.

Alle priser er ca. priser.

Les mer

Fikk riktig solbrille til ditt ansikt

Hvilke solbriller passer til bunad?

Tøff med pilot

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning