Nupper etter barbering

Slik unngår du nuppete hud

Det er mulig å unngå nuppete hud etter barbering. Her er eksperttipsene.

Publisert Oppdatert

Vakker sommerhud

Unngå nupper etter barbering:

  • Peel hele huden i dusjen med en god skrubb en til to ganger i uken.
  • Bruk gjerne en skrubbhanske for ekstra effekt.
  • Bruk en kroppssåpe som er skånsom og som gir ekstra fuktighet.
  • Ikke dusj med for varmt vann.
  • Påfør en god, fuktighetsgivende bodylotion etter dusjen.

Hold på brunfargen:

  • Første bud er å smøre seg med solfaktor en halvtime før du går ut i solen.
  • Smør deg ofte nok til at huden hele tiden holdes fuktig i solen.
  • Fortsett med peeling i dusjen og god bodylotion / aftersun etterpå.

Forhåpentligvis skal vi få tid til å nyte solen denne sommeren også, og når vi tilbringer mesteparten av fritiden med mindre klær enn vanlig, er det deilig å føle seg vel.

En av tingene vi kvinner legger mye vekt på da, er kroppsbarberingen.

Det er en kjent sak at vi helst vil ha bort hvert eneste hårstrå under armene, på leggene og på selve intimområdet.

Det er herlig å være glattbarbert når bikinien skal på, men akk så irriterende når det plutselig dukker opp store, røde nupper der hvor hårene gjerne er tykkest.

Peeling og fuktighet

Så hva skyldes dette? Og hvordan kan vi unngå det?

Fagsjef ved hudpleie-distributøren Dermanor, Kjersti Johansen, forteller at du bør legge en del arbeid i forberedelsene for at resultatet skal bli fint og langvarig, og for at du skal unngå å få nupper.

- Nupper etter barbering eller voksing er et kjent problem. Noen av hårene på leggene kan være like tykke som de i bikiniområdet. Grunnen er at hårsekkene tettes og dermed dannes det små komedoner eller nupper, sier hun og understreker:

- Grundig eksfoliering før barbering eller voksing er viktig. Det finnes også egne produkter som skal brukes etter barbering eller voksing for å unngå disse nuppene. Men en vanlig skrubb eller peeling fungerer fint mot nuppene, sier Johansen.

Nuppene på legger og lår kan også komme av at huden blir tørr på grunn av sol og mye vann og såpe. Derfor er det ekstra viktig å tenke fuktighet om sommeren.

- Forbered huden før du skal ut i sommersolen. Da kan man starte med å bruke en dusjgele, etterfulgt av skrubbekrem. Bruk gjerne en skrubbehanske sammen med skrubbekremen, så blir behandlingen mer effektiv. Produktet varer også lengre. Avslutt med å påføre krem eller olje. Dersom huden er veldig tørr, er det fint å bruke olje under kremen, anbefaler Camilla Karstensen ved The Body Shop Norge.

FORBEREDELSER: For å unngå nupper etter barbering, bør du peele huden din med en god skrubb en til to ganger i uken slik at du får bort døde hudceller.
FORBEREDELSER: For å unngå nupper etter barbering, bør du peele huden din med en god skrubb en til to ganger i uken slik at du får bort døde hudceller. Foto: Foto: THINKSTOCKPHOTO.COM.

Hold på fargen

JEVN FARGE: - Peeling gjør at huden kan benytte seg mer effektivt av fuktighetskrem, og dermed forebygger man også flassing. Resultatet av peeling er at fargen ser jevnere ut og sitter lenger, sier Camilla Karstensen.
JEVN FARGE: - Peeling gjør at huden kan benytte seg mer effektivt av fuktighetskrem, og dermed forebygger man også flassing. Resultatet av peeling er at fargen ser jevnere ut og sitter lenger, sier Camilla Karstensen. Foto: Foto: THINKSTOCKPHOTO.COM.

Johansen forteller at mange tyr til selvbruning de første dagene før man har opparbeidet seg egen brunfarge. En nyskrubbet og barbert hud er da det beste underlaget.

- Det viktigste her er en god peeling eller eksfoliering før barbering av legger og andre viktige områder. Peeling er også viktig i forkant av voksing for de som ønsker det, sier hun.

Synes du det virker trått og kjedelig å skulle peele av døde hudceller før hver soling? Da skal du vite at skrubbingen du gjør i forkant, vil gjøre at brunfargen sitter lenger i etterkant.

- Peeling gjør at huden kan benytte seg mer effektivt av fuktighetskrem, og dermed forebygger man også flassing. Resultatet av peeling er at fargen ser jevnere ut og sitter lenger. Derfor bør du beskytte huden med faktor for å unngå å bli brent og gi huden mye fuktighet for å forebygge uttørking og flassing, mener Camilla Karstensen.

Og apropos flassing; når du har gjort huden klar for trygg soling, er det altså om å gjøre å vedlikeholde fargen du får i løpet av sommeren.

Det absolutt viktigste er å bruke solfaktor slik at du slipper å bli brent og deretter flasse av deg fargen.

- Først og fremst må vi tenke på at vi skal smøre oss ofte nok. Og en god regel på hva som er "ofte nok" er at man ikke skal blir tørr mellom hver smøring. Det avhenger selvfølgelig av hvor mye man dusjer eller bader. Smøring innen tre minutter etter hver dusj/bad er obligatorisk. Noen bør også smøre seg på kvelden for å opprettholde fuktighetsnivået, anbefaler Johansen.

Et annet tips for å gjøre huden best mulig rustet for sommeren, er å benytte seg av fruktsyrepeeling.

- Vi bruker blant annet Nimue, Obagi og Neo Strata som både peeler og gir fukt. Før sommeren sørger en slik fruktsyrepeeling for at du blir kvitt døde hudceller, noe som gir en jevnere brunfarge, sier Kristin Charlotte de Glasenapp, Klinikksjef Face It Medical i Bogstadveien.

Slike peelinger bør man derimot ikke benytte seg av mens solingen er på sitt mest intense. Da er det bedre å bruke mildere peelinger som fjerne make-up og solkrem fra porene.

- Da anbefaler vi Zo Skin Health by Obagi sin Exfoliating Polish. Produktet er fint å bruke hele året, og særlig om sommeren, sier hudpleieren.

Les også:

Så lett unngår du fett hår

Slik må du endre sminkevanene dine i sommer

Lekre legger på 10 minutter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning