Komfortable pensko

Slik behersker du kunsten å gå med fine sko

Uten å få vondt i foten.

Publisert Oppdatert

For ekstra komfort

Unngå gnagsår og blemmer på føttene med disse rådene.

  • Innersåle av skinn absorberer fuktighet og vil derfor føles mer behagelig på føttene.
  • Silikonsåler som kan legges i skoen vil gjøre hvert nedslag mykere.
  • Du finner beskyttende såler som kan legges bak ved hælen, fremme under tåballen eller helsåler til hele foten.
  • Velg en såle på skoene med innebygd platå for avlastning. Kilehæler eller platformsko er behagelige.
  • Stiletthæler kommer ofte med platå foran på foten så selve høyden ikke blir så slitsom for foten.
  • Går du på høye hæler, ha med deg et par fine ballerina i vesken når føttene trenger hvile.

På en dag som 17.mai hender det at man går flere kilometer og da gjelder det selvsagt å ha komfortabelt fottøy på bena. Det er dermed ikke sagt at skoene dine ikke kan se bra ut.

Det handler om å finne de riktige sålene til skoene.

Linn Therese Storrød, innkjøps- og markedskoordinator ved skokjeden Bianco, råder deg å bruke sko med innersåle av skinn;

- Den absorberer bedre fuktighet og vil derfor føles mer behagelig på. I tillegg bør man velge en såle på skoene med innebygd platå, dette for å gi avlastning til foten slik at lesten blir ikke like "bratt" og man kan velge høye hæler som fortsatt er god på foten.

- Jeg anbefaler alltid å bruke stiletto pad, silikonsåler som kan legges i skoen og dermed gi avlastning under foten. På den måten blir hvert nedslag mykere. Dersom man ikke klarer helt kunsten å balansere på høye stiletthæler er kilehæler eller litt chuncky hæl gode alternativ, sier Storrød fra Bianco til Kvinneguiden.no.

Ha planen klar

Hun mener du gjør lurt i å vite hva slags planer dere har på den festdagen slik at du enkelt kan velge sko deretter;

- Velger du høye hæler er det fint å ha et par fine ballerina i vesken når føttene trenger litt hvile. Når du handler sko kan det hjelpe å velge en modell med platå, det finnes flere sko med en liten innebygd platå. I tillegg kan man se etter sko med litt padding i innersålen, sier hun.

Silje Brøter Olsen, Brand Manager for Aldo i Norge, Sverige og Danmark, mener at lærsåler i skoene er det mest komfortable;

- Innleggssåler hjelper også mot vonde føtter, du finner det i både gelé eller skinn etter ønske. Disse tar unna litt av trykket og gjør at en ikke blir så sliten av all gåingen i løpet av dagen, sier Brøter Olsen.

Har du kjøpt deg nye sko til nasjonaldagen, anbefaler Brøter Olsen å gå ut skoene hjemme noen dager før.

- Nye sko vil ofte gnage litt og det er dumt å få 17. mai ødelagt. Det er fullt mulig å få tak i sko som både er fine og samtidig komfortable. Det er også viktig at skoen blir behandlet med skopleie før de tas i bruk. Da kan eventuelle flekker eller merker vaskes bort uten at det ødelegger skoen, sier hun.

I vått vær

Lærsåler er derimot ikke det mest praktiske hvis været blir fuktig. Ha derfor et alternativ hvis værmeldingen viser regn.

- Det er jo kjedelig om 17 mai blir regnfull. Da må en velge sko ut i fra hva planen er for dagen. Vet du at dagen også blir tilbrakt inne kan du ha med seg fine sko som skift til innebruk, foreslår Brøter Olsen

Er det kaldt og vått ruskevær synes Linn Thewese Storrød at pumps med lukket tå er et riktig valg.

- Husk å behandle skoene dine etter råd fra butikken slik at de tåler en liten skur. Ankelstøvletter kan også et fint alternativ dersom regnet bøtter ned, sier Storrød.

BESKYTTELSE: Unngå vonde fotsåler med beskyttende innlegg som helsåler, sandalstropper, hælputer eller tåinnlegg, alt etter behov. Du finner hjelpemidlene i de fleste skobutikker.
BESKYTTELSE: Unngå vonde fotsåler med beskyttende innlegg som helsåler, sandalstropper, hælputer eller tåinnlegg, alt etter behov. Du finner hjelpemidlene i de fleste skobutikker. Foto: FOTO: Bianco og Aldo.

Høye hæler går bra

For, ja, du kan velge stiletthæler til 17.mai.

Så lenge du har en god reserveløsning.

- Å velge stiletthæler til en dag som 17 mai er fint mulig. Men uansett anbefaler jeg å ha et par pene ballerina i vesken til avlastning dersom dagen er lang og du ikke er godt vant med å gå i stiletter til hverdags. Dersom du kun skal ha ett par sko, kan det være lurt å velge en sko med platå eller innebygget platå og bruke silikonsåle inni. I tillegg er det greit å velge høyde på hælen etter hva du kan gå på. Såler kan også med hell brukes i ballerina for mer komfort, tipser Storrød.

Brøter Olsen er enig, men mener du bør være vant til å gå med høye hæler dersom du velger det til nasjonaldagen.

- Stiletthæler kommer ofte med platå foran på foten så selve høyden blir ikke så slitsom for foten, sier hun.

Stilmuligheter

Linn Therese Storrød synes det er viktig å gjøre litt stas på fotpryden på nasjonaldagen og forteller at du har svært mange stilmuligheter, alt etter hva slags antrekk du skal ha på deg.

- Dersom man ikke skal gå i bunad er mulighetene mange og varierte, og sko kan som kjent heve hele antrekket, som kronen på verket. Pumps er en sikker vinner til denne dagen, de passer til alle antrekk. Til den romantiske stilen passer det godt med pumps i offwhite blonde, nude og pudderrosa, sier Storrød.

Sløyfe er en detalj som går igjen på flere av skoene i vår, men dersom du velger å gå for de mer rene linjer vil speilblanke sølv pumps, de klassiske sorte, eller metalliske være et riktig valg.

- Hvis du velger en kjole i sterkere farger, vil et par knallrosa partysandaler være rett valg. Ballerina i blondemateriale, ballerina med metallisk snute, i sterke farger, den klassiske sorte eller reptilmønstret vil alle være riktige valg. De er lett å matche til alle antrekk, tipser hun.

Silje Brøter Olsen synes også man skal pynte seg litt ekstra på festdagen og mener det er fint om både antrekk og sko er gjennomtenkt.

- Uten at en trenger å kle seg i rødt, hvitt og blått er hvite sko veldig i motebildet for tiden og det er et godt alternativ. Er været fint, vil et par fargerike sandaler eller pumps alltid gjøre antrekket bra, sier hun.

Les også:

Denne passer alt

BEHAGELIG OG PENT: Sko med hel såle er gjerne det mest praktiske når du skal gå mye. Fra venstre: Beige kilehæler fra H&M, 249 kr, svarte loafers fra Bik Bok, 349 kr, korallfargede loafers fra Bianco, 299 kr, beige ballerinas fra Bik Bok, 299 kr, svarte platåsko fra H&M, 299 kr, røde ballerinas fra H&M, 199 kr.
BEHAGELIG OG PENT: Sko med hel såle er gjerne det mest praktiske når du skal gå mye. Fra venstre: Beige kilehæler fra H&M, 249 kr, svarte loafers fra Bik Bok, 349 kr, korallfargede loafers fra Bianco, 299 kr, beige ballerinas fra Bik Bok, 299 kr, svarte platåsko fra H&M, 299 kr, røde ballerinas fra H&M, 199 kr. Foto: FOTO: Produsentene.

Slik skal solbrillene være nå

Kjerringskjørtet er tilbake

Jakker for vår og vind

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning