Skotabbene du bør unngå

Slik holder du skoene lekre gjennom hele vinteren.

Skotabbene du bør unngå
Skotabbene du bør unngå
Publisert Oppdatert
Vær og vind setter spor i skotøyet vårt. Men det er faktisk mulig å beholde skoene pene, på tross av regn, slaps og dårlig vintervær.

- Skopleie har alt å si når det kommer til å bevare skoene våre. Det er mange som ønsker at skoene skal se ut akkurat som de gjorde da de ble kjøpt, og dette kan oppnås ved riktig bruk av skopleie, forsikrer Helene Gulbrandsen, konsept keeper i Bianco Footwear i Norge.

Les også: Fargeglad strømpetrend

Les også: Finn din smykkestil

Les også: Én bluse - fem stiler


Vanlige tabber

Men selv om vi er opptatt av å holde skoene våre pene, er vi i følge Gulbrandsen ikke alltid like flinke til å gjøre det som skal til for at de skal holde seg sånn. Og det er spesielt tre feil som går igjen;

- Den første feilen er ikke å gi skoene beskyttelse eller pleie i det hele tatt. Den andre er at man lover seg selv å passe på skoene, for deretter å glemme alt et par uker etter kjøp. Den siste er for lite kunnskap om hva som er den beste pleien for hvert enkelt par med sko. Det fører ofte til at skoene får feil pleie og kan bli ødelagte, forteller hun.

Skinn og syntetisk

Det er nemlig stor forskjell på hvordan du bør behandle skoene dine, avhengig av hva de er laget av. En syntetisk sko trenger andre produkter enn skinn, og omvendt, og velger man feil, kan det få store konsekvenser.

- Syntetisk materiale er ikke et naturprodukt som skinn. Det er derfor viktig å bruke et produkt som er spesielt laget for syntetiske materialer. Skinnprodukter på syntetiske sko vil ikke trekke inn og kan legge seg som en grå hinne over skoene. Dette kan i noen tilfeller ødelegge helt nye sko, sier Gulbrandsen.

Fordi skinn er et naturlig materiale kan pleiebehovene minne om behovene til noe annet, som de fleste av oss kan litt mer om enn skopleie, nemlig huden vår.

- Jeg pleier alltid å sammenligne skinn med min egen hud. Hva trenger huden min for å holde seg fresh? Den trenger rens, fuktighet og beskyttelse. For skoene betyr det rens, ved hjelp av en skosjampo, fuktighet fra en leather creme og beskyttelse i form av en impregnering, forteller Gulbrandsen.

Ikke for sent

Har du vært slurvete med skopleien og fått sko som ser både slitne og grå ut? Det er ikke for sent å redde dem.

- Det er aldri for sent å freshe opp skoene sine igjen. Uansett hvor stor skade skoene har fått, blir resultatet alltid bedre enn utgangspunktet etter en runde med god skopleie, forsikrer Gulbrandsen.

Har du produkter i nærheten er det lettere å få orden på skopleien. Invester derfor i noen gode baseprodukter som gjør det enkelt for deg å fikse skoene dine jevnlig.

- Skaff deg en beskyttelsesspray som kan brukes både til skinn og tekstil. Den gjør skoene vannavstøtende samtidig som den beskytter mot smuss og skitt. Det er også lurt å ha en skosjampo og et fuktighetsprodukt til skoene dine, i tillegg til en color refresher for semskede sko. Det er mange forskjellige produkter der ute i skopleie-jungelen så det viktigste er å ha basisproduktene. Husk også å høre godt etter hva du blir anbefalt i butikken når du kjøper nye sko, sier Gulbrandsen.

sett

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning