Risikofylt bleking?

Tannbleking kan ødelegge tennene dine. Her får du tipsene.

Publisert Oppdatert
Skjønnhetspresset i dag kommer fra alle kanter, men ikke alle har råd eller anledning til å betale i dyre dommer for å få hjelp til å fikse utseendet. Likevel er det én type skjønnhetsfiks som kjendiser, bloggere og jenter helt ned i 12-årsalderen tyr til; tannbleking.

- Blek hos tannlegen

Det synes Janne Jasse Hesstvedt, Salgs-og markedsdirektør i Norsk Orthoform, er helt greit.

- Det er ingen nedre aldersgrense på tannbleking, men barn under 18 år må ha samtykke fra foreldre for å bleke fordi det er et "varig" inngrep, sier hun.

Den norske tannlegeforeningen fraråder all tannbleking som man kan kjøpe på parfymerier, tv-shop, på nettet og i andre butikker. All type tannbleking bør foregå under veiledning og kontroll hos tannlege. Det er fordi blekestoffene er sterke saker, og bør derfor brukes med stor forsiktighet, skriver både lommelegen.no og klara-klok.no.

Les også: Slik legger du perfekt rouge

Les også: Hyller vanlige kvinnerJasse Hesstvedt mener at alle kan bleke tennene sine og at det ikke risikabelt dersom blekemiddelet er godkjent av tannlege.

- Det er en misoppfatning at bleking skader tennene eller tannkjøttet. Jeg anbefaler alle som vil bleke tennene å gjøre det med nattbleking som de har kjøpt hos tannlegen. Det er viktig at man får nøye oppfølging, hvis du bleker for mye kan tennene bli grå. Det er også viktig å huske at dette er en ikke-reversibel behandling, sier hun til Kvinneguiden.no.

Hun mener at hudpleiere som bleker i stolen med lys har lite eller ingen kunnskap om hva som skjer i munnen din.

- Ingenting er trygt å kjøpe på nett, hvis du skal ha noe i munnen, anbefaler jeg tilsyn av tannpleier eller tannlege. Jeg har fått henvendelser fra unge jenter som har fått tennene ødelagte med lys og varme hos cosmologer, for eksempel lyse flekker på tennene. Når du bleker tennene hos tannlege, er det mindre vannstoff i blekematerialet, slik slipper du uttørking av tennene og det blir mindre ising, sier hun.

Bivirkninger

Hver gang vi bleker tennene tar man bort litt av det ytterste skallet av tannen, emaljen. Dette kan gi isinger i tennene, derfor skal man ikke gjøre det for ofte. Dersom man søler blekemiddel på tannkjøttet, mye og over lengre tid, kan det gi lokale skader på tannkjøttet. Om man har kunstige tenner, eller tannfyllinger, vil ikke disse kunne blekes. Det er bare tannemaljen som blekes.

Jasse Hesstvedt forteller at både resultat og varighet er individuelt.

- Det er indviduelt for hver pasient hvor lang tid det tar før man har fått ønsket resultat. 46 prosent av de som bleker tennene, gjør det igjen etter fire til seks år, men resultatet kan holde i ti til tjue år, sier hun.

Les også: For mye sminke for han?

Les også: Ekspertens sminketips

Les også: De beste øyenskyggeneUnngå misfarging

For å forhindre misfarging bør du huske følgende:

  • Tannpuss hver eneste morgen og kveld.
  • Bruke tanntråd hver gang.
  • En årlig sjekk hos tannpleier eller tannlege er lurt.


  • Tenk deg godt om før du setter i gang med tannbleking. Det er ikke alltid tennene lar seg bleke, og det er ikke alltid det er nødvendig å bleke. Spør tannlegen din!

    Kilde:Klara-klok.no, Lommelegen.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen