Nå er huden utsatt

Høst og vinter gjør mer skade enn du aner. Slik pleier du huden.

Nå er huden utsatt
Nå er huden utsatt
Publisert Oppdatert
- En tørr vinterhud blir utsatt om vinteren på grunn av temperaturen, både innendørs og utendørs. Økt fyring i hjemmet er også en viktig årsak. Huden jobber hardt for å regulere seg selv, og da kan det komme tørre partier på nesevinger, rundt øynene og munnen, forteller Sunniva Orlin Markedssjef hos Norges største hudpleiekonsept, Wahwah Skin Trim Studio.

Hun mener man kan sammenligne hudpleie med det å bytte ut garderoben fra vår og sommer til høst og vinter. Man går ikke med en tynn sommerjakke midt på kalde vinteren. På høsten og vinteren bør man da bytte til en fuktighetskrem som beskytter mot kulden og gir enda mer fukt. Tørr hud kjennetegnes av sensibilitet, flassete områder og en generelt tørr hudoverflate. Hvis du kjenner deg stram i masken etter at du har dusjet, er du gjerne litt fuktfattig.

Bruk klimakrem

- Årsaker til tørr hud er som oftest genetisk betinget, men også miljøbaserte. Man er spesielt utsatt på høst- og vinterhalvåret, og tørr hud kan skyldes at Hydrolipidhinnen, beskyttelsehinnen til huden, svekkes av såpe, vann, vær, vind, og andre ytre påvirkinger som tørt inneklima, kald luft ute og for lite væskeinntak som skaper en ubalanse i huden, sier Orlin.

Les også: Lyset som fjerner kviser

Les også: Nå skal hudpleien drikkes!

Les også: Ingrediensene du bør se etterSensitiv hud er også genetisk betinget, men kan også være en hudtilstand som ikke er varig. Kjennetegn ved sensitiv hud kan være rødmusset hud, tørrhet, sprengte blodkar, ømfintlig hud som reagerer lett på enkelte produkter og reaksjoner i huden på ytre påvirkninger som vær, vind, forurensing og kalde temperaturer.

- Noe de med sensitiv hud må være oppmerksomme på er at blodkapillærer kan bli røde ved kulde, varme og temperaturregulering nemlig fordi kapillærene ligger høyt oppe i huden på en sensitiv hudtype. Blir en kapillær ødelagt så reparerer den seg aldri igjen. Derfor bør man bruke klimakrem med beskyttelse, anbefaler Orlin.

Sov med fuktmaske

En tørr og sensitiv vinterhud trenger ekstra tilskudd av fuktighet, og Orlin anbefaler at man bruker en fuktmaske to ganger i uken.

- Og man kan gjerne sove med den for å booste effekten. I tillegg bør man bruke en klimakrem som beskytter en tørr hud fra å gå over til å bli en sensitiv hud. Klimakremer er også beskyttende for sensitive hudtyper slik at man har armert huden så godt man kan mot rødmusset og ømfintlig hud til vinteren, sier hun.

Det er også bra å bruke et serum som forsterker effekten av kremen og binder fuktigheten i huden samt fungerer som en fuktbooster. En mild og god peeling er prikken over i-en slik at produktene trekker dypere ned i huden.

Til en sensitiv hud anbefaler Orlin produkter fra Tromborg som Below 10 Degrees cream, Anti pollution serum, Multivitamin mask og Exfoliating scrub som alle er økologiske og naturlige, uten parabener og parfyme, og kan brukes både dag og natt.Kombinasjonhud

Kombinasjonshud er vanligvis genetisk betinget, men kan også være hormonelt, for eksempel i forbindelse med p-pille bruk, graviditet, stress eller andre årsaker.

- En blandingshud er ofte en fuktfattig hudtype som allikevel har fetere t-sone parti, derfor må man bruke en krem som kan takle kombinasjonen. Vi ser ofte at kunder med kombinasjonshud har brukt uttørkende produkter, fordi de har trodd at de var fete i huden, når alt de trengte egentlig var fuktighet. Når en kombinasjonshud blir behandlet med uttørkende produkter, kan den reagere med å produsere mer talg, som gir deg enda flere kviser fordi huden tror den er underærnert av fukt. Bruk derfor en krem som gir nok fukt uten å gi deg blanke områder i-t sonen, sier Orlin.

For blandingshud anbefaler hun Deluxe face cream fra Tromborg som kan ta seg av begge partiene fordi den skal gi fuktighet på det tørre området og ha en utrensende effekt på det fete partiet.

trom

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning