Lag din egen kolleksjon

Du kan selv designe tekst og logo på din neste T-skjorte – eller få skreddersydd skjorte og bukse via internett.

Sist oppdatert
Saken er skrevet av Bjørn Hugo Pettersen for NTB Tema

Helt siden klesbutikken Probat startet i 2004, har daglig leder og grafisk designer Tonje Børke fått jevnlige spørsmål om de kunne trykke individuelle motiver og tekster som kundene selv hadde funnet på.

Fram til for cirka ett år siden måtte hun si nei. Nå sier hun ja.

- Etterspørselen etter personlige trykk har vært der fra første dag. Vi var nødt til å sende kundene videre. Til slutt skaffet vi oss utstyret som trengs for å lage ett og ett trykk her på kontoret, forteller hun. Probat-eierne kjøpte en maskin som lager transfertrykk (trykk som kan overføres til tekstil, red.anm.), og en varmepresse som overfører trykket til klesplagget. Vips, så kan individualistene pryde seg med en T-skjorte ingen andre har.

Dialektnisje

Probat tar 400 kroner, inkludert T-skjorte, hvis du sender dem en fil med motiv og tekst. Det koster litt mer hvis de skal designe det for deg. Men bestiller du flere T-skjorter med samme trykk, får du de påfølgende T-skjortene for 200 kroner per stykk.

Les også: Slik gjør du merkevarekupp

Les også: Høye hæler uten smerter

Les også: Kle deg høy og slank



- Vi kan trykke på alt av tekstil. Puter, tøyvesker, T-skjorter, gensere og barneklær er mest vanlig. De som ønsker en personlig babybody, må imidlertid ta med bodyen selv, opplyser Børke. I Bø i Telemark ligger Dialektskjurta, som har hatt nettbutikk siden 2008. De spesialiserer seg på T-skjorter, gensere, sekker, smekker og luer med artige dialektuttrykk. På nettsiden har de en oversikt over hundrevis av forslag på dialekter fra hele landet, men mange velger noe de har kommet på selv.

- Vår greie er interessen for dialekter og lokal tilhørighet. Vi blir nok aldri noen millionbutikk. Men vi har mange kunder fra hele landet - fra Setesdal, Hallingdal og dalstrøka innafor, for å si det sånn. Og fra Helgeland, Valdres eller et helt annet sted i landet. Vi trykker klærne her i Norge, og kundene får varene sine raskt, reklamerer daglig leder Rune Arnesen.

Du får én T-skjorte for 238 kroner, inkludert frakt med Posten. Det koster mer hvis du vil ha flere trykk enn ett, og hvis du vil ha andre farger enn svart og hvitt. Til gjengjeld får du rabatter hvis du bestiller mer enn fem plagg. Størst i Norden

Personlige sko

Skoprodusenter som Puma, Nike, Adidas, Converse, Vans har i noen år tilbudt kundene å designe mønster og farger på skoene selv. Men det finnes også en rekke nettbutikker som spesialiserer seg på å selge skreddersydde klær. Du kan blant annet få dresser, skjorter, bukser og piquetskjorter laget etter dine egne kroppsmål. Tailorstore er størst i Norden på skreddersydde klær. Nettstedet har 100.000 kunder fra hele Europa, opplyser administrerende direktør Jan Höjman.

- Vi får noen tusen nye kunder hver måned, og tidligere kunder vender stadig tilbake. Jeg tror folk synes det er morsomt med den brukervennlige nettsiden vår. Folk kan skape sine egne og helt unike klær, som produseres i vår nye fabrikk på Sri Lanka. Med nettbutikken unngår man dyre mellomledd, og dermed kan du få en skreddersydd skjorte til 500-600 kroner. Det synes vi er rimelig, sier Höjman.

Trond Blindheim, forbrukerekspert og rektor ved Markedshøyskolen i Oslo, tror skreddersydde klær solgt via internett kommer til å ta en mye større del av markedet i årene som kommer.

- Dette er helt genialt. Jeg tenker at mange menn vil benytte seg av tilbudet, ikke bare kvinner. For menn er shopping hardt, fysisk og ubetalt arbeid. Mange vil foretrekke å gjøre slike kjøp fra sin egen stue. Å handle klær i nettbutikker er praktisk, enkelt og billigere enn i butikken. Man kan handle til alle døgnets tider, til og med på søndager og helligdager, sier Blindheim.

Klesdesign via internett



I disse nettbutikkene kan du velge egen tekst og eget motiv på klesplagget - eller du kan få skreddersydd klær etter dine kroppsmål: design-220 design2-220

Denne saken ble første gang publisert 13/09 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også