Høstmoten 2012

Kledd i vinfarger

Vinrødt og flaskegrønt er sesongens viktigste farger.

Publisert Oppdatert
INSPIRASJON: La vinflasken være inspirasjon for høstens bekledning!
INSPIRASJON: La vinflasken være inspirasjon for høstens bekledning! Foto: FOTO: Crestock.

Plagg i vinfargene

- Fine skinnbukser i vinrødt fungerer bra. Kåper fungerer også bra i vinrødt. Flaskegrønt er fint på myke strikkegensere eller en fin ullbukse, sier Cathrine Røsseland.

- Jeg har lagt min elsk på burgunder skinnbukser denne høsten, men syns også mange merker har gjort kjempelekre strikkegensere i denne fargen. Flaskegrønt syns jeg er aller finest i litt blankere materialer, som en lekker kjole eller et skjørt, sier Mia Thorsø.

- Jeg tenker at vinrødt og flaskegrønt er fine farger å bruke på alle typer plagg, men for å trekke frem noe kan jeg nevne bukser, kjoler, bluser, skjørt og strikk. Dette er farger som ser eksklusive ut, så bruk dem gjerne på plagg av silke, skinn eller fløyel. For dem som ikke vil kle seg i disse fargene fra topp til tå, ser de også superfine ut på tilbehør som luer, skjerf, votter, hansker og sko, sier Linn-Anne Hovland.

Det som er skjønt med høsten er at de herlige fargene i naturen også kommer igjen på klærne.

For mange hører også vinkos foran peisen med til høsten - og hvorfor ikke la deg inspirere av nettopp vinflasken og kle deg i to av sesongens viktigste farger?

Vinrødt og flaskegrønt er det som gjelder akkurat nå.

Her forteller ekspertene deg hvorfor, og hvordan du bruker dem.

Klassiske høstfarger som varer

Cathrine Røsseland ved PR-selskapet House of Communication, forteller at begge fargene er klassiske høst-og vinterfarger som nok vil fare lenge.

- Selv om de denne sesongen er plukket opp hos de store og mest trendy merkene, er de begge farger man alltid vil kunne finne på høsten hos de klassiske merkene, sier Røsseland til Kvinneguiden.

Mia Thorsø ved Polhem PR bekrefter at fargene har fått en voldsom oppsving denne høsten.

- Begge fargene er jo klassiske, rene farger som har fått en oppsving denne høsten, men jeg tror absolutt de kan vare flere sesonger framover, sier Thorsø til Kvinneguiden.

Linn-Anne Hovland ved Mildh Press AS mener at mørke toner som vinrødt og flaskegrønt går igjen hver høst og at vi derfor kommre til å se disse igjen ved senere sesonger, dog med noen variasjoner.

- Flaskegrønt var også en stor hit i fjor høst så mange har kanskje allerede noen trend-antrekk liggende. Bare husk å gi de mørke fargene en pause når våren kommer, sier Hovland til Kvinneguiden.

Slik bruker du fargene

Begge fargene er såpass nøytrale at du kan kombinere dem med mange andre farger. Likevel er det visse holdepunkter som er lure å forholde seg til:

Vinrødt:

- Vinrødt er høstens største trendfarge og heldigvis er det en farge som lett kan kombineres med det du allerede har i klesskapet. Burgunderrødt er kjempefint i kombinasjon med både sort, beige, hvitt og grått. Vil du gå for kombinasjoner som er mer spennende kan du kombinere med andre røde nyanser, til og med rosa eller lilla, sier Thorsø.

- Jeg synes det kan være fint å kombinere plagg med en ren farge sammen med plagg med mønster. Det som kan være trikset er å finne et mønster som har i seg fargen fra plagget, for eksempel en mønstrete skjorte med vinrøde detaljer inne i en vinrød blazer. Sammen med vinrødt kan man gå veldig tradisjonelt og bruke klassiske høstfarger som sennepsgult, brunt og grønt, eller man kan tenke litt utenfor boksen og kombinere med andre rødtoner som for eksempel fersken og rosa. Velger man den siste varianten, kan det være lurt å bruke de mørkeste fargene nederst, på buksa eller skjørtet, og gå lysere oppover. Ton-i-ton vil forlenge siluetten og mørkt til lyst vil gi en oppløftende effekt, tipser Røsseland.

- Man kan mikse svart, hvitt og grått med vinrødt for å få et stilrent uttrykk. Fargen kan også brukes sammen med beige eller brun for et nøytralt utrykk, eller med mørk blå for å få en fin harmoni av bærfarger. Vinrødt passer også veldig godt til gull, tipser Hovland.

Flaskegrønt:

- Jeg elsker flaskegrønt i kombinasjon med sort, hvitt og gull. Det har alltid vært en av de kombinasjonene som for meg har vært aller mest vellykket, og jeg er stadig på utkikk etter fine plagg i flaskegrønt. Sort og hvitt finner man alltid og gull tar jeg opp i accesoirene. Derfor er jeg ekstra glad for at flaskegrønt er i skuddet denne sesongen, sier Røsseland.

- Flaskegrønt er en farge som passer til det meste. Det er veldig fint til sort og hvitt, men kan også kombineres med høstens andre trendfarge, burgunder, om du tør, sier Thorsø.

- Flaskegrønt kan gjerne brukes sammen med sort eller blått, og passer fint til sølv. Det er også fint å gå for et helt antrekk i denne fargen, anbefaler Hovland.

Fra topp til tå

Har du lagt din elsk på vinrødt eller flaskegrønt er det slettes ingenting i veien for å ta den helt ut og gå for fargen fra topp til tå, mener Thorsø.

- Det er kjempefint med én farge fra topp til tå. Men da syns jeg det er viktig at man tenker teksturer. Gå gjerne for en burgunder skinnbukse med en tykkstrikket genser i samme farge. En farge fra topp til tå kan også gjøres kjempelekkert ved at man kombinerer forskjellige nyanser av fargen, forteller hun.

Også Røsseland mener at du bør vektlegge tekstur om du velger én farge på hele antrekket.

- Jeg liker at det er liv i antrekket og skal man gå i én farge bør man variere med tekstur og overflate så det ikke blir flatt. Det kan for eksempel være å kombinere en glass-skinnbukse med en grov strikkegenser, eller en tynn silkechiffon-bluse under en blazer i lin. Man kan også her bruke ton-i-ton trikset og variene med plagg i lysere og mørkere sjatteringer av samme farge, tipser hun.

Hovland mener at det viktigste er å få frem interessante kontraster i antrekket når man går for én farge.

- Miks for eksempel en coated jeans sammen med en strikket genser, begge i vinrødt. For å bryte opp antrekket kan det være pent med et stort krage-smykke eller andre statementstmykker i gull til vinrødt eller i sølv til flaskegrønt, sier Hovland.

Tidløse farger

I KOMBINASJON MED: Har du lyst å bryte opp vinfargene, er det mange andre farger som passer godt sammen med de. For eksempel den sorte blazeren fra Minus, 999 kr, pudderfarget bluse fra Samsøe Samsøe, 2444 kr, multifarget belte fra Cubus, 79 kr, brune sko fra Ecco, 1400 kr, lyserosa hals fra Cubus, 149 kr.
I KOMBINASJON MED: Har du lyst å bryte opp vinfargene, er det mange andre farger som passer godt sammen med de. For eksempel den sorte blazeren fra Minus, 999 kr, pudderfarget bluse fra Samsøe Samsøe, 2444 kr, multifarget belte fra Cubus, 79 kr, brune sko fra Ecco, 1400 kr, lyserosa hals fra Cubus, 149 kr. Foto: FOTO: Produsentene.

Selv om vinrødt og flaskegrønt stort sett kommer tilbake hver eneste høst, er det selvsagt farger som er evig tidløse og som alltid kan brukes.

- Sort, hvitt og grått er jo de mest evig tidløse fargene. Jeg vil anbefale å holde deg til disse fargene hvis du skal investere i plagg som skal holde i flere sesonger, som for eksempel en kåpe eller "den lille sorte", tipser Hovland.

Hun får støtte fra Røsseland.

- Sort er evig tidløs. Elegant, brukervennlig, slankende og flott. Kan brukes til alt, både som nødløsning når man ikke aner hva man skal ha på seg eller til den flotteste anledning. "Den lille sorte" kommer aldri til å gå av moten. Hvit er frisk, ren, sommerlig og vakker. Tøffere å bære med overbevisning, men når det fungerer, så er det helt fantastisk, mener hun.

Thorsø nevner noen farger hun aldri går lei:

- Her må jeg jo selvsagt nevne sort og hvitt, men også marineblått, rødt, og beige eller nude er evig tidløse farger, som hvertfall jeg aldri går lei, sier hun.

Les også:

Slik klarer du deg på halve lønna

Kjolen til 300 koster over 500

De 10 verste motetabbene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning