Slitt hår

Hestehalen skader håret ditt

Hårstrikk og føner er to av hårets verste fiender.

SKADELIG: Fester du hårstrikken på samme sted hver dag påfører du håret betydelig slitasje.
SKADELIG: Fester du hårstrikken på samme sted hver dag påfører du håret betydelig slitasje. Foto: FOTO: Thinkstockphoto
Publisert Oppdatert

Mange bruker mye tid og penger på å få et vakkert, glansfullt hår. Og dessverre er det de dagligdagse rutinene som er hårets verste fiende.

Det er for eksempel fort gjort å sette opp håret i hestehale, men en mye brukt type hårstrikk er faktisk spesielt skadelig for håret.

- Strikk med metallspenne kan gnage på håret slik at det knekker, konstaterer frisør og Kvinneguidens hårekspert Sølvi Bjørnevoll.

Ann-Christin Nilsen, frisør og kreativ leder for Adam og Eva Akademiet forklarer at håret blir utsatt for såkalt mekanisk skade dersom du ofte bruker strikk eller spenner på de samme stedene.

- Om du alltid har en lav hestehale, vil området hvor strikken klemmer på håret bli utsatt for skade.

Ikke gå ut med vått hår

Neste gang du stikker en svipptur på butikken og håret ditt fortsatt er vått etter hårvask, bør du tenke deg om en ekstra gang.

Fuktig hår og minusgrader går nemlig ikke særlig godt sammen.

- Håret kan bli svakere og tørrere. I tillegg til at det faktisk kan fryse, er det ikke særlig behagelig for hodebunnen, forklarer Bjørnevoll.

Har du ikke tid til å la håret tørke ordentlig, bør du pakke det godt inn i en lue. På den måten skåner du håret og skaden vil minimeres.

HÅRETS VERSTE FIENDE: Daglig bruk av hårføner kan føre til stor slitasje på håret.
HÅRETS VERSTE FIENDE: Daglig bruk av hårføner kan føre til stor slitasje på håret. Foto: FOTO: Thinkstockphoto

At mange skrubber håret med håndkle når de tørker det, er noe vår hårekspert heller ikke setter særlig pris på.

- Håret vårt er skjørt når det er vått. I stedet for å skrubbe bør du bruke et håndkle til å knipe fuktigheten forsiktig ut av håret, anbefaler hun.

Ikke føn håret hver dag

Selv om begge frisørene anbefaler at du bør la håret tørke før du beveger deg ut, anbefaler de at du lar føneren hvile mest mulig.

- Å føne håret tørt hver dag er skadelig. Slitasjen vil variere etter hvor hardt du går til verks, kvaliteten på håret og hva slags utstyr du bruker, sier Nilsen.

For å unngå unødvendig slitasje på håret, bør du la det lufttørke i stedet for å bruke føner. Har du dårlig tid, finnes det likevel noen triks for å redusere slitasjefaren.

- Ta hårkur jevnlig og påfør et varmebeskyttende produkt i håret hver gang du føner det, råder Nilsen.

Det kan være lurt å konsultere med frisøren ved neste besøk, så får du vite hvilke produkter som passer best for akkurat ditt hår.

Ikke fullt beskyttet

HÅRBESKYTTELSE: Fra venstre: Kérastase Initialiste serum for hår og hodebunn, 395,-, KMS California Freeshape Hot Flex Spray, 149,-, Blax hårstrikker uten metallfeste, 79,-, Tangle Tweezer skånsom hårbørste, 149,-, Joico K-Pak Revitaluxe, 299,-.
HÅRBESKYTTELSE: Fra venstre: Kérastase Initialiste serum for hår og hodebunn, 395,-, KMS California Freeshape Hot Flex Spray, 149,-, Blax hårstrikker uten metallfeste, 79,-, Tangle Tweezer skånsom hårbørste, 149,-, Joico K-Pak Revitaluxe, 299,-. Foto: FOTO: Produsentene

Til tross for at varmebeskyttende produkter er med på å minimere slitasjen ved føning, mener at du likevel burde styre unna den daglige hårføningen.

- Selv om du bruker varmebeskyttende produkter, er ikke håret ditt 100 prosent beskyttet mot varmen, slår Bjørnevoll fast.

Likevel sier håreksperten at det gir noe mindre slitasje å føne håret hver dag enn å bruke rette- og krølltang like hyppig.

- For å påføre håret minst mulig skade, kan det være lurt å lære deg teknikker som gjør at håret blir glatt ved ett strøk med rettetangen. Håret skal være helt tørt når du bruker tangen, og dersom du hører knitrelyder i håret og det damper kraftig, bør du la det tørke litt til.

Dropp sterke hjemmebehandlinger

Skade og slitasje forårsaket av kjemiske hjemmebehandlinger er noe norske frisører ser altfor mye av.

- Slike skader oppstår når håret har blitt utsatt for kraftigere kjemiske behandlinger enn det håret tåler. I de verste tilfellene kan håret faktisk knekke av, sier Nilsen.

Eksempler på behandlinger du bør overlate til frisøren er bleking, farging og permanent.

- En tommelfingerregel er at større behandlinger som fra lys til mørk farge og omvendt bør skje hos frisøren. Det lette vedlikeholdet kan man godt gjøre hjemme, avslutter Nilsen.

Les også:

Quiz: Hva kan du om håret ditt?

Slik får du volum i håret

Festfrisyrer alle får til

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning