Finne riktig bikini

Finn badetøyet til din kroppsfasong

Her får du ekspertrådene.

ILLUSJON: Finn ut hva slags kroppsfasong du har, hva du ønsker å fremheve og hva du ønsker å dempe. Så blir det lettere å finne riktig bikini til din kropp. Ønsker du å skape en illusjon av en skikkelig sprettrumpe? Velg en bikinitruse med en drapert søm på midten, slik som på bildet.
ILLUSJON: Finn ut hva slags kroppsfasong du har, hva du ønsker å fremheve og hva du ønsker å dempe. Så blir det lettere å finne riktig bikini til din kropp. Ønsker du å skape en illusjon av en skikkelig sprettrumpe? Velg en bikinitruse med en drapert søm på midten, slik som på bildet. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.
Publisert Oppdatert
GIR RÅD: Mia Nyman, assortment manager for Beachwear ved Lindex.
GIR RÅD: Mia Nyman, assortment manager for Beachwear ved Lindex. Foto: Foto: FREDRIK FRANSSON.
GIR RÅD: Linda Helene Raanæs Rosèn, produktansvarlig for undertøy og badetøy ved Cubus.
GIR RÅD: Linda Helene Raanæs Rosèn, produktansvarlig for undertøy og badetøy ved Cubus. Foto: Foto: PRIVAT.

Sommeren står for døren nok en gang.

For ente gang har man tatt seg vann over hodet hva gjelder "bikiniform 2013". Det er slett ikke en morsom tanke å sprade rundt i bikini når man føler seg blek og slapp.

Men, vent litt - du ser nok ikke halvparten så ille ut som du tror du gjør.

I tillegg vil riktig badetøy til din kroppsfasong virkelig få deg til å se flott ut.

Din kroppsfasong

Men hvordan finner man ut hvilken type badetøy som er riktig for seg?

- Velg en modell og farger eller mønster som fremhever kroppen på best mulig måte, sier Mia Nyman, assortment manager for Beachwear ved Lindex, til Kvinneguiden.

Maria Andersson,shop manager ved Triumph International AS, har litt mer konkrete tips.

- Om du er liten men vil fremheve former og kurver, bør du gå for fargesterk bikini med mønster. Men om du ikke vil fremheve dine former, bør du gå for mer "dempede" farger og flatterende fasonger for å fremheve og skjule det du ønsker. For eksempel vil truse i en tai-fasong forlenge benene. En shorts-modell-truse vil gjøre at man ser ut som om man har kortere ben, sier Andersson til Kvinneguiden.

Linda Helene Raanæs Rosèn, produktansvarlig for undertøy og badetøy ved Cubus, mener at du må begynne med å finne ut hva slags kroppsfasong du faktisk har.

- Kanskje du er rett med nette former, det vi kaller guttefasong. De som har denne fasonger kler det meste og står fritt til å fremheve både bysten eller hoftene uten at det ødelegger balansen i kroppen, sier Raanæs Rosèn til Kvinneguiden og tipser videre:

 • Er du mer pæreformet, det vil si at hoftene er bredere enn skuldrene, bør du bruke noe som gir en illusjon om større byste, for å skape bedre balanse i kroppen. Du kan for eksempel bruke farger og mønstre på overkroppen og enkelt og ensfarget på trusen og velge en truse med høy skjæring som gir en illusjon om lengre ben.
 • Har du en såkalt epleform hvor overkroppen er større enn underkroppen , kan du gjerne bruke en tankini eller en badebrakt, velg gjerne en overdel med brede stropper for å få skuldrene til å virke smalere.
 • De med såkalt timeglass-form med smalt liv passer gjerne alt, men er ekstra fine i halterneck-bikinier.

Bikini for frodig kropp

Har du en frodig og rund kropp, er moteekspertenes oppfordring å være stolt av å vise den frem.

Visst kan du føle deg lekker og smekker i badetøy!

- Former er kjempefint, så velg en bikini som fremhever de positive trekkene dine. Det finnes ikke noe rett eller galt. Det viktigste du kan ha på deg på stranden er selvtillit, mener Raanæs Rosèn.

Andersson oppfordrer frodige kvinner til å velge ensfarget tai-modell på trusen, men gjerne med høyt liv som går over midjen.

FRODIG: 400 kr. fra Alwaysforme.com.
FRODIG: 400 kr. fra Alwaysforme.com. Foto: Foto: PRODUSENTEN.
NETT OG LITEN: 399 kr fra Nelly.com
NETT OG LITEN: 399 kr fra Nelly.com Foto: Foto: NELLY.COM

- Velg "rolige" mønster, men ikke glem å velge riktig størrelse! Om den er feil, ser man faktisk større ut enn det man er. Badedrakter med shaping-effekt og med sømmer eller farger som gir en illusjon av at man ser mindre ut, passer også, sier Andersson videre.

Nyman syns det er viktig for frodige damer å fokusere på at bysten skal sitte på en god måte.

- Gjerne en balconette-modelle med spiler som gir et godt løft og en god støtte i siden ved armhulen.Til og med en t-skjorte-bh med skulterband passer fint. Underdelen kan gjerne være litt mer tildekkende, gjerne med høyt liv med drapering over magen eller en kant i midjen som går nedover magen,sier hun.

- Om man ønsker å holde stilen litt mer diskrét og ikke vise magen, kan du kjøpe en tank-topp-modell som ser ut som en bh øverst men som går nedover og dekker magen, sier Nyman videre.

Bikini for liten og nett kropp

Det er heller ikke bare-bare for kvinner med nett og liten kropp å finne rett bikini til sin fasong.

Andersson har flere tips som skaper en illusjon av en større kropp.

- Hipstertruse, en stroppeløs overdel, større mønster og masse farger hjelper. Kvinner med kortere ben og smale hofter kan med fordel velge en truse med knyting på siden. Dette skaper en illusjon av lengre ben og fine kurver, tipser Andersson.

Nyman mener at om man for eksempel ønsker at brystene skal se større ut, man man velge en push-up-overdel.

- Man er ikke like avhengig av god støtte når man har små bryster, så man har mange modeller å velge i mellom, sier hun videre.

Vanligste feil

Du har helt sikkert gjort, du gjør helt sikkert, eller du kommer helt sikkert til å gjøre en eller flere av disse feilene om du jakter på det perfekte badetøyet.

Raanæs Rosèn mener at større kvinner tror at det hjelper å skjule formene i stedet for å fremheve dem.

- Hvis man har et stort og bredt hofteparti bør man unngå shorts eller hipster, for selv om plagget er stort og dekker mye hud så blir ikke effekten at det skjuler, men derimot at det fremhever nettopp dette partiet. Finn en overdel som sitter godt til din byste, og som gir den effekten du er ute etter. Miks gjerne ulike mønstre og husk at om du velger en mønstret overdel og en ensfarget underdel vil du gi inntrykk av at bysten er større og hoftepartiet mindre og omvendt, tipser hun.

Andersson mener at en av de absolutt største tabbene kvinner gjør i jakten på flott bikini, er å la være å prøve på badetøyet i butikken.

- Ofte tror man at man er større enn hva man egentlig er også. Mange kjøper derfor altfor stor truse, og overdelen velger man gjerne for stor størrelse rundt ryggen, men for liten cup - noe som forøvrig også er vanlig når man kjøper bh, sier hun.

Nyman er enig:

- Be personalet i butikken om å hjelpe deg med å måle bysten til riktig størrelse slik at bikinioverdelen sitter bra, sier hun.

Årets badetrender

Synes du samtidig at det er viktig å være trendy også på badetøy-fronten, kan du glede deg over at mulighetene er mange og ikke minst morsomme.

Raanæs Rosèn forteller at det i år er ekstra mye sprut når det gjelder farger på badetøyet, til og med ulike neonvarianter.

- Blått er en stor tendens, og vi ser blått i alle nyanser. Det klassiske maritime som striper er alltid med. Man ser også vintage-print, inspirert av pin-uper fra 60-tallet, sier hun og fortsetter:

- Når det gjelder form er det mange muligheter, men på for eksempel toppene er den alltid klassiske trekanten med, vi ser ulike varianter av bandau som er rettskjært topp, med avtagbare stopper, det finnes flere retro-fasonger av de litt mer dekkende typene, og også balkonetten som løfter bysten fra undersiden og opp, tipser Raanæs Rosèn.

Også Andersson nevner farger som turkis og aprikos.

- I tillegg ser vi multifunksjonelle fasonger med avtagbare stropper, sier hun.

Er du litt mer fargesky, finnes det varianter også for deg.

Nyman mener nemlig at vi fremover kommer til å se en jungel av dyreprint i dype farger som mørk oliven, oransje og ulike varianter av brunt.

- Innslag av paljetter forsterker den cubanske følelsen. En annen sterk trend denne sommeren er den rene looken der duse pasteller dominerer fargekartet. Lag på lag og skinnende overflater kombinert med mattere finish er gjennomgående i denne kolleksjonen, forteller Nyman.

- I tillegg vil vi se en hel del av shaping-badetøy som løfter og holder inne.

Formguide

HAR DU: Rett fasong uten markerte hofter og byste?

 • Se etter plagg med draperinger, mønster og snitt som skaper en illusjon av myke former.
 • En overdel med innlegg gir en fyldigere byste, og en truse som er noe høyere i livet kan gi en illusjon av bredere hofter.
 • Hvis man ikke har tung byste kan man også gå for trekantbikinier som knytes med stropper, siden man ikke er avhengig av den samme støtten som en tung byste trenger.

HAR DU: Pærefasong med brede hofter?

 • Mange med denne fasongen tror en bred hipstertruse er det beste valget. Dette stemmer ikke. Tvert i mot får denne trusefasongen deg til å se bredere ut.
 • Ønsker du å skape en illusjon av smalere hofter bør du velge en truse som er rundt skåret opp mot hoftene, kontra en rett benskjæring.
 • Har du i tillegg til brede hofter smalt skulderparti og liten byste er det lurt å fokusere på mønster, volum og detaljer på overdelen og la underdelen være mer nøytral.

HAR DU: Stor byste?

 • En stor byste krever en overdel som støtter godt. Det betyr at stroppene bør være brede og skålene bør være dype nok, slik at hele bysten får plass i skålen og ikke velter ut i overkant.
 • I tillegg er det viktig at overdelen sitter godt rundt ryggen, slik at den bærer opp bysten.
 • Tenk deg en tung ryggsekk - dersom hele vekten bæres på skuldrene blir du fort sliten, men dersom du har et godt magebelte blir vekten med en gang lettere å bære.
 • Ønsker du å skape en illusjon av en mindre byste kan du velge en mørk, ensfarget overdel, mens trusen gjerne kan være fargesprakende og mønstrete.

HAR DU: Magekomplekser?

 • Ikke alle er velsignet med flat mage. Ønsker du å skjule magen kan en høy bukse i 50-tallssnitt, gjerne med draperinger, være et godt valg.
 • En annen favoritt er en bukse som kan brettes ned i overkant.
 • Dette gjør at man får en myk kant som gir en flatterende overgang mot kroppen, kontra en stram linning som lett kan grave seg inn i magen.
 • Det finnes i tillegg massevis av lekre badedrakter som også kan fungere godt.

Les også:

Juks deg til drømmekløft

RETT FASONG: Overdel 149 kr, truse 99 kr, badedrakt 179 kr, overdel 129 kr, truse 99 kr.
RETT FASONG: Overdel 149 kr, truse 99 kr, badedrakt 179 kr, overdel 129 kr, truse 99 kr. Foto: Foto: CUBUS

Flere bikinitips får du her

Her er tightstabbene du ikke vil gjøre

PÆREFASONG: Overdel 159 kr, Cubus, truse 99 kr, Cubus, overdel 299 kr, Triumph, truse 299 kr, Triumph, overdel 349 kr, Triumph, truse 249 kr, Triumph.
PÆREFASONG: Overdel 159 kr, Cubus, truse 99 kr, Cubus, overdel 299 kr, Triumph, truse 299 kr, Triumph, overdel 349 kr, Triumph, truse 249 kr, Triumph. Foto: Foto: PRODUSENTEN.
STOR BYSTE: Rosa fra Panos Emporio, 658 kr, rød fra Vitamin A Silver, 888 kr, sort fra Michael Kors,1095 kr.
STOR BYSTE: Rosa fra Panos Emporio, 658 kr, rød fra Vitamin A Silver, 888 kr, sort fra Michael Kors,1095 kr. Foto: Foto: PRODUSENTEN.
MAGEKOMPLEKS: Mønstret fra Triumph, 449 kr, badedrakt fra Cubus, 199 kr, overdel 149 kr, Lindex, truse 99 kr, Lindex.
MAGEKOMPLEKS: Mønstret fra Triumph, 449 kr, badedrakt fra Cubus, 199 kr, overdel 149 kr, Lindex, truse 99 kr, Lindex. Foto: Foto: PRODUSENTEN.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning