Kviser og uren hud - pleie

Du forverrer hudproblemet uten å vite det

Blander du syreprodukter med annen type hudpleie, vil dette ha motsatt effekt av hva du forsøker å behandle.

UNNGÅ MIKSEN: Hold deg til én hudpleie-serie om gangen, og ikke miks fra ulike serier - særlig dersom du bruker produkter som inneholder fruktsyre, mener hudpleieren.
UNNGÅ MIKSEN: Hold deg til én hudpleie-serie om gangen, og ikke miks fra ulike serier - særlig dersom du bruker produkter som inneholder fruktsyre, mener hudpleieren. Foto: Foto: Thinkstockphotos.com.
Publisert Oppdatert

Syrebehandling av huden

Glykolsyre og alfa-hydrokssyrer: Alfa-hydroxysyrer er en fellesbetegnelse på en stor gruppe av fruktsyrer som brukes til hudforbedring. AHA molekylene finnes naturlig i flere frukter og kalles derfor fruktsyre. Eksempler er glykolsyre (sukkerroer), lactic acid (melk) og citric acid (sitrusfrukt).

 • Glykolsyre virker i det øverste cellelaget i huden (stratum corneum). De svekker bindingene mellom hudcellene i overhuden og gir en lett avskalling av huden (peeling). Dette fjerner det øverste hornlaget og gir en glattere, renere, strammere og mer glinsende hud. Glykolsyre jevner også ut pigment i huden, og kan i høyere konsentrasjoner avbleke brune flekker.
 • De med tydelig solpåvirket hud har generelt svært god effekt av fruktsyrer. Hvilken konsentrasjon man velger avhenger av hudproblemet man behandler.
 • Glykolsyre er generelt mest effektivt i en konsentrasjon mellom 10-20%. Høyere konsentrasjoner kan brukes som klinikkbehandling, og dette benevnes som kjemisk peeling.

A-vitaminsyre: Flere studier har vist at langtidsbruk av A-vitamin, som retinol og tretinoin, kan bedre solskadet hud og rynker.

 • A-vitaminsyre øker produksjonen av nye celler og fører til utstøtelse av gamle.
 • A-vitamin kan brukes for å jevne ut hudfargen, redusere fine linjer og pigmentflekker, bedre solpåvirket hud, redusere store porer og motvirke kvisedannelse.
 • A-vitamin skal ikke brukes av gravide og ammende, og med forsiktighet hos de med eksem eller rosacea (couperose). Full effekt av A-vitamin ses etter 6-12 måneders regelmessig bruk.

L-askorbinsyre: Dette er bedre kjent som vitamin C, er en antioksidant som gir hudforbedring. Ultrafiolett bestråling fra solen reduserer mengden vitamin C i huden, og øker dannelse av skadelige frie radikaler. Bruk av kremer som inneholder L-askorbinsyre gjenoppretter denne balansen, og motvirker dannelsen av frie radikaler. Vitamin C produkter anbefales spesielt om sommeren når vi utsettes for sollys.

 • Vitamin C skal redusere antall "solbrent celler" i huden med 40-60%, og reduserer UV skade på arvematerialet (DNA) med 62%.
 • Vitamin C er også anti-inflammatorisk og reduserer irritasjon og betennelse i huden. Vitamin C er videre en viktig kofaktor i dannelse av kollagen og hjelper til å forsterke barrieremekanismene som beskytter huden.
 • Vitamin C kremer i konsentrasjon 10-20% er foretrukket for å oppnå ønsket effekt, og jo høyere konsentrasjon man bruker desto mer virkningsfulle er produktene.

Salisylsyre: Brukes ofte til å behandle uren hud og kviser. Salisylsyre fører til lett avskalling av det øvre hudlaget, reduserer forekomst av hudormer og åpner tilstoppede porer.

 • Salisylsyre er spesielt effektivt mot uren hud da oppløsningen trenger ned i talgkjertlene. Dette bidrar til å redusere overflødig talg. Salisylsyre har også gunstig effekt mot solpåvirket hud.
 • Hjemmeprodukter inneholder salisylsyre i konsentrasjon 2-5 % som kan brukes 1-2 ganger daglig. Vanlige bivirkninger er tørrhet, svie og lett irritasjon i huden ved oppstart. Salisylsyre peeling utføres på klinikk i høyere konsentrasjon og kan kombineres med annen behandling for uren hud. Salisylsyre skal ikke brukes av gravide og ammende.

(Kilde: Oslo Hudlegesenter)

Vi forsøker så godt vi kan å holde huden ren, pen og sunn ved å rense den morgen og kveld, tilføre nok fuktighet, beskyttelse mot solen og bruke den reneste sminken på markedet.

Likevel kommer det kviser i ansiktet, kanskje på områder du aldri har hatt kviser før og kanskje kviser som blir værende selv om du er pliktoppfyllende med dine pleierutiner, og ikke nødvendigvis opplever hormonelle endringer i kroppen.

Så hva gjør du feil?

Ikke bland produkter

I følge hudpleier Anne Kathrine Hansen, bør du ta en titt på hvilke produkter du bruker sammen hver morgen og kveld.

Hun mener at du bør være obs på at du ikke alltid redder huden med et eneste effektivt hudpleieprodukt, hvis det andre du bruker oppå der igjen ikke gjør huden godt.

Særlig dersom du bruker produkter som inneholder fruktsyre.

- I mange tilfeller vil det oppstå uheldige reaksjoner i huden, som urenheter, nupper eller utslett, som følge av at man bruker uheldige ingredienser på toppen av ingredienser som trekker dypt ned i huden, sier Hansen til Kvinneguiden.

For eksempel, når man bruker fruktsyre på huden, fjernes døde hudceller både på overflaten og nedover i porene.

Dette har mange positive effekter på huden. En av disse effektene er at aktive ingredienser trekker bedre ned i huden.

- Problemet er at det ikke bare er de gode ingrediensene som får bedre tilgang til huden, men også de mindre gode, sier Hansen.

Med dette mener hudpleieren at irriterende og kvisefremkallende ingredienser, for eksempel ingredienser i sminke eller kremer som ikke hører til samme serie som syreproduktene du bruker, også får en økt effekt på huden og dermed vil trekkes lengre ned i huden med alt det andre.

Med andre ord; du får da stikk motsatt effekt av det du egentlig ønsker - du "tilfører" flere urenheter i stedet for å fjerne de.

Dette kan også være tilfellet i forhold til aromatiske essenser som trekker med seg andre ingredienser ned i huden.

- Bruker du slike aktive ingredienser i for eksempel et serum, er det derfor ikke det samme hvilken dagkrem du legger på toppen av dette serumet. Produkter innenfor samme serie er ofte bygget opp med samme type ingredienser og skal virke i synergi. Det kan imidlertid få et uheldig resultat, som kviser, om du legger en krem som irriterer på toppen av et aktivt serum, forklarer Hansen.

Det betyr at dersom du har funnet en hudpleie-serie som fungerer flott for din hud, bør du holde deg til denne serien og ikke inkludere ett eller flere produkter fra en annen serie i dine hudpleierutiner.

Dette kan altså gjøre vondt verre i stedet for å rydde opp i hudproblemene.

Gjelder også sminke

Faren for å gjøre hudproblemene verre gjelder også for sminke, mener hudpleieren.

- Kommedonfremkallende og irriterende ingredienser i makeup vil være mer negativt enn normalt om du bruker syreprodukter under.

Det finnes likevel gode alternativer innenfor makeup for tiden, som ikke skader huden. For eksempel mineralmakeup, sier Hansen.

Hun mener det ikke er uten hensikt at man anbefaler å gå til en hudterapeut for å få anbefalt hjemmepleie.

- Da vil du være sikker på at det du bruker på huden kan brukes samtidig, uten å skape irritasjon. Du vil trygt oppnå maksimalt resultat, hevder Hansen.

Syreproduktene virker slik

Når man bruker syreprodukter på huden, åpner man opp huden mer og produktene trenger dypere ned i huden enn produkter som ikke inneholder syre.

På denne måten skal syreprodukter virke mer effektivt på spesifikke problemer som urenheter og akne.

I følge Oslo Hudlegesenter kan et såkalt komedolytisk preparat , et produkt som reduserer tilstopping av talgkjertelen, være til god hjelp mot kviser.

Kremer med glykolsyre og salisylsyre hjelper mange. Kjemisk peeling med fruktsyrer av lege kan også ha svært god effekt. Andre kremer på resept fra lege inkluderer A-vitaminsyrer og Azealinsyre.

Enkelte syreprodukter virker også blekende på huden og kan redusere overfødige pigmentendringer i huden, men disse bør du ikke bruke om sommeren når solen er sterkest.

Hudspesialisten.no skriver at behandling med glykolsyre har blitt medisinsk dokumentert å skulle motvirke lette til moderate tilfeller av akne.

Fruktsyrer skal være velegnet for kontinuerlig vedlikeholdsbehandling for personer som for eksempel kan reagere på reseptbelagte produkter.

Glykolsyre i konsentrasjoner over 15 prosent skal fjerne opphoping av døde hudceller i talgkjertlenes utførselsganger.

Bindingene mellom hudcellene løses opp og cellene avstøtes uten synlig avflassing.

Når du bruker syreprodukter på huden bør du helst unngå kosmetikk, eller bruke sminke som ikke fremkaller urenheter i huden din.

Du bør også unngå å bruke fete kremer og andre produkter som ikke hører sammen med behandlingen. Da vil du få motsatt effekt av det du ønsker.

Eksempler på hudpleieprodukter som inneholder glykolsyre:

 • M.D. Forté som kun selges gjennom leger fordi produktene er ekstra sterke mot huden.
 • MdFormulation selges hos hudpleier fordi de inneholder langt svakere konsentrasjoner av glykolsyre.
 • Elixir Cosmeceuticals selges også hos hudpleier.

Syreprodukter kan føles voldsomt mot huden med én gang.

Så for å være sikker på at du bruker riktige syreprodukter til ditt behov, bør du konsultere med en hudlege eller hudpleier før du går i gang.

Les også:

Så lett unngår du fett hår

Menyen som gjør huden vakker

Hva vet du om sminke?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning