Hårtap hos kvinner

Dette fører til hårtap hos kvinner

Problemet er sårt og tabu, men det skal finnes behandling.

FLEKKVIS HÅRTAP: Såkalt alopecia areata, eller flekkvis håravfall, er en hudsykdom der en person helt plutselig får hårløse hudflekker. Årsaken er ikke kjent, men mye tyder på at det er en autoimmun forstyrrelse.
FLEKKVIS HÅRTAP: Såkalt alopecia areata, eller flekkvis håravfall, er en hudsykdom der en person helt plutselig får hårløse hudflekker. Årsaken er ikke kjent, men mye tyder på at det er en autoimmun forstyrrelse. Foto: Oslo Hudlegesenter.
Publisert Oppdatert
KJENTE OG UKJENTE ÅRSAKER: - Fra 50-årene vil håret hos kvinner tynnes ut naturlig. Det kan ha mange årsaker,for eksempel kan det være arvelig og genetisk betinget. Men det kan også skje på grunn av stoffskifte, og det kan man ikke kurere, sier Joar Austa, seksjonsoverlege ved hudavdelingen ved Rikshospitalet.
KJENTE OG UKJENTE ÅRSAKER: - Fra 50-årene vil håret hos kvinner tynnes ut naturlig. Det kan ha mange årsaker,for eksempel kan det være arvelig og genetisk betinget. Men det kan også skje på grunn av stoffskifte, og det kan man ikke kurere, sier Joar Austa, seksjonsoverlege ved hudavdelingen ved Rikshospitalet. Foto: UIO.
GROR NYTT HÅR: Nyere vitenskapelig dokumentert effekt mot hårtap er såkalt PRP-behandling, Protein Rich Plasma. Dette skal virke gunstig både hos kvinner og menn ved uønsket hårtap, forteller Ragnhild Stuve, lege ved Klinikk Haugesund AS.
GROR NYTT HÅR: Nyere vitenskapelig dokumentert effekt mot hårtap er såkalt PRP-behandling, Protein Rich Plasma. Dette skal virke gunstig både hos kvinner og menn ved uønsket hårtap, forteller Ragnhild Stuve, lege ved Klinikk Haugesund AS. Foto: Privat.

At hår har sterk betydning for kvinnens skjønnhet, er det mange som mener.

når hårene plutselig faller av og etterlater synlig skalle i hodebunnen, vil det kanskje føles som en personlig krise for kvinnen som opplever dette.

Og enda vanskeligere blir det å takle når hårtap hos kvinner er noe man ser mye mer sjeldent enn hos menn.

Tynnes ut i 50-årene

Joar Austa, seksjonsoverlege ved hudavdelingen ved Rikshospitalet, som er en del av Oslo Universitetssykehus, forteller at det er flere ulike årsaker til hårtap hos kvinner, av og til vet man ikke hvorfor det skjer.

- Etter kraftige infeksjoner kan man for eksempel miste håret, men når infeksjonen er over, vil man også få håret tilbake. Men noen mister også håret uten at man finner noen grunn til det, sier Austa til Kvinneguiden.

At håret tynnes ut, kan man derimot ikke unngå;

- Fra 50-årene vil håret hos kvinner tynnes ut naturlig. Det kan ha mange årsaker,for eksempel kan det være arvelig og genetisk betinget. Men det kan også skje på grunn av stoffskiftet, og det kan man ikke kurere, sier Austa videre.

Rammer en av tre kvinner

Ifølge hårprodukt-produsenten Nisim Scandinavia, rammes så mange som en av tre kvinner av hårtap i løpet av livet.

Hårtap kan komme av en rekke forskjellige årsaker, men for kvinner skjer det gjerne i forbindelse med svangerskap og amming, stress, vektreduksjon, sykdom eller overgangsalder.

Kvinnelig hårtap synliggjøres av tynnere og mer diffus hårvekst, i motsetning til menn som gjerne får helt skallede områder på hodet.

- Årsaken til at håret slutter å vokse er såkalt «DHT» eller Dihydro-testosteron. Dette er et belegg som legger seg i hodebunnen og forhindrer naturlig hårvekst, ifølge Nisim.

Stress og hormonpåvirkning

Ragnhild Stuve, lege ved Klinikk Haugesund AS, jobber spesielt med pasienter som mister håret av ulike årsaker.

- Hårtap hos kvinner er mer sjeldent enn hos menn, det er flere mulige årsaker, sier Stuve til Kvinneguiden.

For eksempel vil ubalanse i hormoner være noe som kan føre til hårtap hos kvinner. For høye verdier av mannlig kjønnshormon testosteron, dihydrotestosteron kan gi hårtap.

- Det er mange sykdomstilstander som kan gi sterkt hårtap, eksempelvis ved sykdom som forstyrrer stoffskiftet . Allergier kan gi hårtap, autoimmune sykdommer som rheumatisme og lupus kan føre til hårtap. Noe så enkelt som lav blodprosent kan også være forklaringen på hårtap, forteller Stuve.

- Det er i tillegg mange andre årsaker som kan virke inn på hårvekst og gi forbigående mer eller mindre hårtap, sier legen og nevner:

Men også stress og livskriser kan føre til hårtap, dette kommer likevel som oftest tilbake etter en tid.

Hårtap som følge av stress, kalles telogent hårtap. Ifølge Onlinelege.no må stresset dog ha en viss styrke og varighet.

Det man har klart å se at stress gjør med håret, er å forskyve flere av hårene over til hvilefasen, kanskje som følge av at stresset får blodårer til å trekke seg sammen. Dette reduserer blodforsyningen til hårsekkene. Stress øker også kortisonnivået i blodet som også mistenkes å ha en del av skylden for denne typen hårtap.

- Videre er dårlig ernæring med mangel på proteiner og vitaminer gjerne årsak til hårtap. Særlig utsatt er vitamin B, og mangel på ulike mineraler er kjente forklaringer på hårtap, sier Stuve.

Samtidig skal man være forsiktig med å påføre skadene på seg selv gjennom for eksempel hårbehandlinger som farging og kjemiske behandlinger.

- Hair extensions svekker hårrøttene, er stor belastning på håret og kan gi hårtap. Det samme gjelder bruk av rettetenger, krølltenger og varme fønere, sier legen.

Ulike former for hårtap

DIFFUST HÅRTAP: Telogen effluvium er en tilstand der man mister hår grunnet sykdom eller en stressende livssituasjon.
DIFFUST HÅRTAP: Telogen effluvium er en tilstand der man mister hår grunnet sykdom eller en stressende livssituasjon. Foto: Oslo Hudlegesenter.

Hårtap hos kvinner

Hårtap hos kvinner har mange forskjellige årsaker:

  • Medisinske forhold, allergier, prevensjonspiller, barnefødsler, lupus, mangel på vitamin B, kjemiske hårbehandlinger, spiseforstyrrelser, proteinmangel, anemi, visse medikamenter, kirurgiske inngrep, følelsesmessige traumer, stress og mineralmangel - alt dette kan føre til hårtap hos kvinner.
  • Noen kvinner, særlig de med blodtype A, opptar ikke nok B-vitaminer fra maten de spiser, slik at de ikke får i seg nok biotin og andre B-vitaminer som er nødvendig for å opprettholde en sunn hårvekst.
  • For disse kvinnene er kosttilskudd med vitamin B viktig, hvis de ønsker å beholde håret der det hører hjemme.
  • Østrogen, derimot, får håret til å bli fyldigere og mer glansfullt, og det er grunnen til at håret under menopausen, og tiden like forut for menopausen, blir tørt og sprøtt og til slutt tynnes ut.

(Kilde: Poseidonklinikken)

- Det finnes ulike typer av hårtap; diffust hårtap - telogent effluvium, og flekkvist hårtap - alopecia areata, begge deler er vidt forskjellige. Det vi ser mest av hos kvinner er diffust hårtap, forteller Austa.

- Androgenetisk hårtap utarter seg likt hos kvinner som hos menn, det har med arv, gener og mannlig kjønnshormoner å gjøre, sier hudlegen videre.

Man oversatt androgen alopeci med "mannlig type skallethet", men dette er misvisende siden begge kjønn kan rammes av dette, bare på forskjellige alderstrinn. Dessuten rammes ikke kvinnene like hardt og får den typiske mannlige skalletheten. Det er derfor bedre å oversette det til arvelig håravfall. Mekanismen kan derimot se ut til å være den samme.

Alopecia areata, eller flekkvis håravfall, er en hudsykdom der en person helt plutselig får hårløse hudflekker. Sykdommen er ikke sjelden, den kan ramme enhver, cirka 1 prosent av befolkningen, i alle aldre, men oftest unge mennesker.

Årsaken er ikke kjent, men mye tyder på at det er en autoimmun forstyrrelse.

Ved Alopecia totalis mistes alt hodehår - da kan man miste øyebrynshår og vipper i tillegg. Også her er årsaken ukjent, men man tror det kan skyldes autoimmun forstyrrelse.

Behandling av hårtapet

Det kan for kvinner føles fryktelig å miste så stor del av sin femininitet som håret gjerne er.

Men man kan både forebygge og behandle de fleste årsakene til hårtap, mener Stuve.

- Det er som hovedregel bra å la håret tørke naturlig. Det er også viktig med et sunt og variert kosthold som gir nødvendig inntak av proteiner, mineraler og vitaminer, sier hun.

Ved hårtap over tid kan man be om en sjekk hos lege for vurdering av mangeltilstander eller annen forklaring som hodebunnssykdommer eller soppinfeksjoner.

- Diffust hårtap på grunn av høyt mannlig kjønnshormon, er ofte familiebetinget eller genetisk. Her kan behandling med Minoxidil-oppløsning, "Recrea Forte", som er et lokalt hårskum, hjelpe. Noen ganger kan lege foreskrive hormonregulerende behandling som Diane-tabletter, sier Stuve videre.

Austa er derimot skeptisk til dette.

- Produkter som lover å hjelpe hårveksten tilbake er bare tull og tøys og vil ikke ha noen effekt på hårtapet, mener hudlegen.

Fremstilling av vekstfaktorer

Stuve møter flest menn med hårtap, men hun har også mange kvinner som kommer til henne med hårproblemer.

Nyere vitenskapelig dokumentert effekt mot hårtap er såkalt PRP-behandling, Protein Rich Plasma. Dette skal virke gunstig både hos kvinner og menn ved uønsket hårtap.

Hårtransplantasjon

Single Hair Replacement Surgery (SHR) er en av de mest kjente behandlingene mot hårtap som finnes på markedet. Behandlingen er smertefri og utføres av lege. Man får sitt eget hår som vokser, og behandlingen skal gi et naturlig resultat.

  • Hud til transplantatene tas fra bakhode, donorområdet.
  • Deretter lages små hull, enten med laser eller små stanser, i området der transplantatene skal settes. Man begynner alltid fortil på hode. Inngrepet varer 6-8 timer hvor pasienten er fri fra behandlingen, da man driver transplantatpreparing.
  • Avhengig av pasientens ønske og grad av hårtap kan det utføres tre transplantasjonsseanser. Ved hver hårtransplantasjon flyttes fra 1000 til 2000 hår.
  • Prisen kan variere med alt fra 40.000 kroner til 100.000 kroner, alt etter hvor omfattende operasjonen vil være.

(Kilde: Klinikk Haugesund, Haartransplantasjon.info )

- Man fremstiller vekstfaktorer fra pasientens eget blod. Det vil si at det blir tatt en blodprøve i form av at man tapper pasientens blod på vanlig vis fra en åre i armen. Blodprøven sentrifugeres og man får fremstilt blodplasma som er rikt på vekstfaktorer. Plasma med vekstfaktorer injiseres i hodebunnen der man ønsker at hårsekkene skal bli sterkere og produsere bedre og sterkere hår. Dette er ved forskning vist å ha god effekt, hevder Stuve.

- Hårtransplantasjon kan også foretas på kvinner. PRP- behandlinger er effektivt og forbygger ytterligere hårtap. Dette er en behandling som egner seg godt til kvinner, forteller legen videre.

I tillegg kommer kvinner fra hele Norge til klinikken for transplantasjon av øyebrynshår.

Det er nemlig flere pasienter, både kvinner og menn, som har dårlig hårvekst i bryn av ulike årsaker, for eksempel på grunn av sykdommer, arv eller mye napping over tid.

- Denne typen behandling foregår ved at normalt hår hentes fra egne hårrøtter i nakken og flyttes til bryn og formes naturlig.

Les også:

Flyvertinnenes hemmelige skjønnhetstriks

Hudlege: Det er helt unødvendige ingredienser

Journalisten DNA-testet huden sin

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning