17.mai-moten!

Ikke bunadfan? Her har du motebloggernes tips til 17.mai-antrekket!

Publisert Oppdatert
Har bunaden krympet siden i fjor? Eller synes du rett og slett det er for mye mas og stress med den store tunge drakten?

Classy fremfor sexy

17.mai er en høytidelig festdag hvor man vandrer utendørs stort sett hele dagen. Selv om det er bunadstid, betyr det absolutt ikke at du ikke kan ikle deg i andre farger og former likevel. Men èn ting er viktig; ha respekt for feiringen og la dagen være stilfull! Med andre ord; ikke overdriv påkledningen med for kort skjørt eller kjole eller en dyp utringning.

For deg som ønsker et lettere alternativ enn bunaden til feiringen, finnes det mange gode tips! Moteblogger Sigrid Bjørkum mener 17.mai er den perfekte anledningen til å pynte seg. Hun synes at årets vår - og sommermote med lange flagrende 70-tallskjoler er ypperlig til feiringen.

- Stormønstret er fint. Om en ikke liker det, er halvtransparente kjoler ala vår/sommerkolleksjonen til Jil Sander en bra greie. Lag på lag med florlette stoffer, gjerne i pastellfarger, mener Bjørkum.

Moteblogger Ladybird Nest elsker bunader, men lar seg gjerne inspirere av 60-tallet og Jackie Kennedy.

- På kvelden skal jeg skifte fra bunad til en safariinspirert kjole fra Zara. Den har et utrolig fint snitt, og er passe formell. Tenk klassiske snitt, men gjerne med litt spreke mønster eller farger. Det er nasjonaldag så hold det smakfullt, råder Ladybird.

Midtsommerslook

Butikkene vrimler over av fargevalg, og man trenger ikke lenger holde seg til flaggfargene.

- Jeg mener at man ikke trenger å ikle seg rødt, blått og hvitt på nasjonaldagen, det holder ofte med en av fargene, det finnes mange andre lekre farger om våren. Beige er en fin klassisk farge, ellers er det jo herlig med hvitt når det begynner å bli sol. Bare vær litt varsom med hvitt, det er en farge som kan se litt billig ut hvis man ikke tenker på materialer og snitt. Med hvitt ser man enten superlekker ut eller litt trashy. Koboltblå og smaragdgrønn er også to lekre trendfarger som gjør seg godt på en slik dag, tipser Ladybird.

Siggelicious er delvis enig;

- Hvit kjole er både sommerlig og pent, spesielt om du har fått litt brunfarge etter herlige vårdager! Kombiner med utslått hår med midtskill, naturlig sminke og sandaler og en prestekrage i håret, forteller Siggelicious.

Selv har hun tenkt å la sognebunaden ligge. Planen er å tone fargebruken kraftig ned i antrekket og satse på svale pastellfarger.

- Men de stormønstrede kjolene er fargerike, så det er egentlig litt smak og behag, sier motebloggeren.

Pynta og praktisk

På en dag som 17.mai blir det ofte varmt om dagen og kjøligere på ettermiddagen, Bjørkum mener derfor at cape er et perfekt plagg å ha med seg.

- Da krølles ikke antrekket og det er elegant i tillegg! Ellers kan en bare utnytte trenden med de store sjalene og ha de tilgjengelig, men unngå palestina-skjerfene, sier hun.

Ladybird mener det finnes mange søte jakker med trekvartlange ermer som passer perfekt til 17.mai.

- Tenk gjerne en anelse preppy stil, a'la Jackie Kennedy, kjoler med enkle lekre snitt og lignende. En trenchcoat er også lekker nå om våren. Eller hva med et skjørt med vidde og høyt liv i sprekt mønster? Bruk det til en bluse eller topp og en cardigan, tipser hun.

Ladybird råder deg til å ikke gå inn nye sko på selve dagen, da er du garantert såre føtter.

- Ha plaster i vesken og plastre gjerne føttene på forhånd, hvis du vet det er en sko som kan gnage litt. Det er greit å velge en moderat hælhøyde, men husk at det er ikke hælhøyden som avgjør om en sko er god eller ikke, det er plasseringen av hælen, mener Ladybird.

Siggelicious mener at komfort ikke trenger å gå på bekostning av motesans;

- Gladiatorsandaler er unektelig det hotteste tipset, sjekk ut Acne sine! Eller ha et par ballerinas i veska, så er du sikret!17.mai - moten her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning