Mat fra bunnen av

Slik holder du lavkarbokostholdet.

Mat fra bunnen av
Mat fra bunnen av
Publisert Oppdatert
Mange bruker lavkarbo som en diett for å gå raskt ned i vekt, men det fungerer best hvis du har det som et kosthold. Dette mener i hvert fall lavkarboblogger og bokutgiver, Cecilie Theiste-Bratli.

- Det viktigste er å tenke at dette er et kosthold for livet. Det er ingen quick-fix diett. LCHF (low carb high fat) handler om forståelsen av at befolkningen som helhet har blitt sykere og fetere, og at vi kan spise oss til bedre helse og sunnere vekt, sier hun.

Mat fra scratch

Det er viktig at matlaging blir gjort fra bunnen av for å få så lite bearbeidet mat som mulig. Rene produkter av fisk, kylling og kjøtt er alfa omega her.

- For de som ikke er glade i å lage mat, kan et slikt kosthold bli en utfordring. Et av de viktigste prinsippene for å bevare god helse, er å lage mat fra bunnen av, sier Theiste-Bratli.

Les også: Bytte skiva med knekkebrød

Les også: Lavkarbo-middager

Les også: Frisk med lavkarboNår man har et slikt kosthold er det viktig å få i seg nok fett i løpet av hvert måtlid, mener ernæringsterapeut, Siv Hauge.

- I løpet av et måltid bør alle næringsgruppene være representert. Altså en proterinkide (fisk, kylling, kjøtt, egg), en karbohydratkilde (grønnsaker, bær, nøtter) og en fettkilde (smør, rømme, god matolje, ost). Slik er man sikret et komplett inntak av alle næringsstoffer og et stabilt blodsukker gjennom dagen.

Hun anbefaler at fordelingen bør være omtrent 10-20 prosent protein, 60-70 prosent fett og 5-10 prosent karbohydrater.

Nei til sukker

Sukker er den største fienden, så her er det bare å takke nei. Heldigvis for alle slikkmunner finnes det erstatninger for sukker som gjør at du kan bake, selv på et lavkarbokosthold.

- Det er lov å kose seg med søtsaker på lavkarbokost også. Da er det viktig å spise noe som gjør godt for kroppen, og som ikke bare smaker godt. Litt frukt, litt mørk sjokolade og forskjellige hjemmelagde lavkarbodesserter er gode alternativer, forteller Hauge.

Hvis du skal på besøk kan du for eksempel bake en kake og ta med deg selv. På den måten slipper du å utsette deg selv for høy blodsukkerstigning, og du får spist kake sammen med resten av gjestene.

- Hensynet til egen helse er viktigere enn om noen blir fornærmet fordi du ikke vil ha et kakestykke. Man kan takke høflig nei, eller be om et lite kakestykke og forvente å bli respektert for sin avgjørelse om å ta vare på seg selv, tipser ernæringsterapeuten.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning