Lavkarbo-middager
Sliter du med inspirasjonen? Her er noen enkle og gode middagstips!

Lavkarbo-kosthold er i vinden som aldri før, og stadig flere ønsker å bytte ut potet og pasta til fordel for middager med mindre karbohydrater.
For nordmenn er det naturlig å inkludere mye karbohydrater i middagsmåltidene, og et lavkarbo-kosthold krever derfor for de fleste at man planlegger måltidene litt på forhånd. Det kan derfor være lurt å lage store porsjoner slik at du har til lunsj dagen etter.
Her er 5 enkle middager med lavkarbo:
1. Tomatsuppe
Ingredienser:
Les også: 5 middager for single
Les også: 5 vegetarmiddager for kjøttetere
Les også: Drikk deg grønn
For nordmenn er det naturlig å inkludere mye karbohydrater i middagsmåltidene, og et lavkarbo-kosthold krever derfor for de fleste at man planlegger måltidene litt på forhånd. Det kan derfor være lurt å lage store porsjoner slik at du har til lunsj dagen etter.
Her er 5 enkle middager med lavkarbo:
1. Tomatsuppe
Ingredienser:
- 500 g tomater
- 1 løk
- 1/2 frisk chili eller 1 knivsodd chilipulver
- 1 ss olivenolje
- 2 bokser hakkede tomater med basilikum og hvitløk
- 1 l grønnsaksbuljong
- 3 ss olivenolje
- 1/2 ts havsalt
- 1 ts pepper
- 1 ss hakket basilikum/oregano eller 1/2 ts tørket
- 2-3 hardkokte egg
- Slik gjør du det:
Skjær tomatene i båter, løken i skiver og finhakk chili. Fres løk og chili i en gryte med 1 ss olivenolje og tilsett de friske tomatbåtene. Tilsett de hermetiske tomatene og grønnsaksbuljongen. La alt koke i 15 minutter. Ta gryten av varmen og kjør blandingen med en stavmikser til en jevn suppe. Tilsett 3 ss olivenolje og smak til med salt, pepper og urter. Skjær eggene i båter og server dem til suppen.
2. Innpakket fisk
- 150 g hvit fisk per person - Tint frysevare eller fersk
- Paprika, blomkål, tomat, purreløk, brokkoli, hvitløk, squash
- Salt og pepper
- Sitronsaft
- Smør og olivenolje til pensling
- Slik gjør du det:
Riv store stykker av aluminiumsfolie og pensle folien med smør og olivenolje. Skjær så fisken i porsjonstykker og legg et fiskestykke på hvert folieark.
Skjær grønnsakene i skiver og biter, og fordel dem på fiskestykkene. Legg 1-2 ss smør på grønnsakene. Strø litt salt og pepper og press litt sitronsaft over. Pakk folien godt sammen rundt hver porsjon, men pass på så det blir litt luft i pakkene.
Legg pakkene i en langpanne og stek dem midt i ovnene ved 200 grader i cirka 15. minutter. Spises gjerne med rømmedressing.
3. Koteletter med rosmarin og karri
Ingredienser:
- 4 koteletter
- 1ss hakket frisk eller 1 ts tørket rosmarin
- 6 dl fløte
- 1-2 ts grovmalt pepper
- 2-4 ts sterk karri
- 1 ts salt
- Rosenkål/salat
- Smør til steking
- Slik gjør du det:
Varm opp stekepannen, smelt smøret og la det bli nøttebrunt. Legg i kotelettene og stek dem 3-4 minutter på hver side. Dryss over salt, pepper og rosmaring. Hell over fløte tilsatt karri og lade koke i 2-4 minutter.
Legg lokk over pannen, trekk den vekk fra platen og la kotelettene ettersteke i varmen fra stekepannen i cirka 8-10 minutter. Server med dampkokt rosenkål og grønn salat.
4. Biff i curry
Ingredienser:
- 500 g biffkjøtt i strimler
- 1 boks kokosmelk á 400 ml
- 3 ss rød karripasta
- 3 ss fiskesaus (asiatisk)
- 1 ss natreen
- 2 stk små grønne chili, hakka
- Slik gjør du det:
Kok opp kokosmelken. Tilsett kjøttet og la det trekke i cirka 15 minutt.
Ta opp kjøttet og legg det til side. Ha i karripasta, fiskesaus, sukker og chili over kokosmelken. Kok opp og la det trekke i cirka 10 minutter. Tilsett kjøttet og dryss nøttene over til slutt.
5. Elgskavgryte
Ingredienser:
- 3 løk
- 400 g bacon
- Smør til steking
- 800 g elgskav
- 500 g sopp
- 2-4 einerbær
- 1 kvist frisk eller 2 ts tørket timian
- 2 dl fløte
- 4 dl rømme
- 1 ts salt
- 1 ts pepper
- 2 ss tyttebær
- Slik gjør du det:
Hakk løk og skjær bacon i små biter. Smelt smør i en stor gryte og stek elgskav, løk, bacon og sopp i cirka 15 minutter. Tilsett hele einebær og timian. Hell over fløte, skru ned varmen og la retten putre i 15-20 minutter. Rør inn rømme like før servering. Smak til med salt og pepper og rør inn tyttebær. Server for eksempel med en mos av blomkål.
Kilder: "Frisk med lavkarbo - 100 oppskrifter" av Dr. Sofie Hexeberg og Gunn-Karin Sakariassen, Lavkarbo.no