SKJULT MOBBING:

Ungdommens råskap

"Kom hit med pengene ellers tar jeg deg i toer'n". Hvordan reagere når du hører en ungdom si dette til en medelev?

SKJULT MOBBING: Tonje Tornes reiser rundt på skoler og holder foredrag. Da hører hun i blant hvordan ungdom snakker sammen når de tror ingen voksne hører.
SKJULT MOBBING: Tonje Tornes reiser rundt på skoler og holder foredrag. Da hører hun i blant hvordan ungdom snakker sammen når de tror ingen voksne hører. Foto: FOTO: Privat
Sist oppdatert

Tonje Tornes (38)

  • Har jobbet som tegneserieredaktør i 10 år og er i dag redaktør for serier som LUNCH og Tegnehanne. Har det dette året ekstra moro på jobb fordi hun også skal være med og utvikle nye produkter. 
  • Skriver fantasybøker for ungdom på kveldstid og prøver ellers å løfte nabolaget sitt på Tøyen i Oslo. Samt være en god mamma for sine to gutter.

KOMMENTAR:
Siden jeg debuterte med fantasy-romanen «Hulder» i 2013 har jeg besøkt mange ungdomsskoler her i landet. Jeg forteller elever om jobben min som tegneserieredaktør, om myter og eventyr, om superhelter og huldresagn. Hver gang skal jeg vise en power point, og hver gang tar det minst et kvarter før denne er synlig for publikum.

Skjult mobbing

Derfor har jeg vent meg til å komme tidlig. Ofte blir jeg låst inn i salen og etterlat der, mens lærerne gjør seg ferdig med andre ting. Ofte kommer elevene på plass lenge før lærerne dukker opp igjen. Mens de fyller benkeradene pleier jeg å late som jeg er veldig opptatt med noe, men egentlig så spionerer jeg på dem.

 Noterer meg ned en setning eller to som blir slengt ut av de mest høylytte. For å få en smakebit av hvordan tonen er. Hva som opptar dem når ingen voksne tilsynelatende hører etter.

"Tar deg i toer'n"

Det var på en av disse skolene at jeg hørte en stor gutt med mørk basstemme si at han manglet penger til kaffeautomaten. Noen av de andre guttene ropte at Gunnar hadde penger. Minst femti kroner.  

– Gunnar, gi meg femtilappen, sa den store gutten.

Gunnar en mye mindre gutt som jeg knapt hadde lagt merke til, åpnet lommeboken sin uten å se opp, og tok ut pengelappen. Han nølte. Det var som jeg kunne se urettferdigheten som bølget gjennom kroppen hans.

– Gunnar, hit med an, ellers så tar jeg deg i toeren, sa den kaffetørste og vinket nonchalant med hånden.

Voldtekt

Fnising.

Gunnar ble mørkerød, reiste seg og la lappen i neven til den andre.

–Unnskyld meg, sa jeg høyt, og hørte selv hvor skingrende stemmen min var.

 – Truet du nettopp med voldtekt?

Jeg gikk nærmere dem. Den store gutten så spørrende på meg.

– Hæ? sa han. Før han så seg rundt og smilte svakt. – Nei, djeezus, sa han så og stappet lappen i lommen sin.

Læreren kommer

Jeg møtte blikket til Gunnar. Jeg så panikken i det.

– Gjorde han? sa jeg svakt.

– Nei, nei, sa Gunnar og kom seg raskt tilbake til plassen sin. Læreren var kommet. Gutten som nå hadde femtilappen fikk lov til å hente seg kaffe selv om vi egentlig skulle begynne.

Trusler virker

Jeg hadde ikke mitt beste foredrag for denne gjengen.

Jeg er en voksen. Jeg er en voksen som i denne situasjon hørte en gutt truet en annen gutt med seksuell vold. Han mente det mest sannsynlig ikke, men det virket. Han fikk det han ville. At jeg blandet meg hadde liten effekt.

Jeg hørte med læreren etterpå om stemningen i klassen. Om de var en sammensveiset gjeng. Joda, han mente absolutt det. De hadde det veldig moro sammen, så vidt han kunne se.

Ungdommens råskap

Så jeg ristet hendelsen av meg. Tenker at det er ungdommens råskap vi snakker om her. At de prøver ut ord og setninger som de ikke aner konsekvensen av. Kanskje Gunnar skyldte han andre en femtilapp. Hva vet jeg? Kanskje Gunnar kvir seg hver dag til å gå på skolen. Kanskje han ofte kjøper seg fri fra å bli hundset med. For hva vet jeg?

Grasrotkampanje

I den siste uken har en grassrotaktig anti-mobbekampanje fart over landet vårt. Startet med en helside av Nemi-skaperen Lise Myhre fra sommernummeret til Nemi. En fan la denne ut på Facebook-siden sin og siden har over 10 000 mennesker delt den videre. En liten sosialmedie-sensasjon i seg selv.

Medier har skrevet om saken, eksperter har debattert innholdet. Noen er redd for de sterke ordene til Myhre, andre skryter hemningsløst av hennes evne til å vekke en gnist hos mobbeofferet. Minne ham eller henne om at det går over, du har en verdi, det finnes mennesker som Myhre som liker deg, og det finnes trøst i musikk, bøker, tegneserier og filmer.

Språket de forstår

Det første jeg tenkte da jeg leste Myhres tekst var:

"Fy, så tøft av henne."

Det andre:

"Dette var sterkt å lese."

Det tredje:

"Dette er skrevet i et språk den store gutten som tok femtilappen ville forstå."

Gjør mobbing ukult

Jeg mistenker til og med at han ville skammet seg etter å ha lest teksten. For Myhres voldsomhet har en effekt som vi overhode ikke skal undervurdere, en effekt som de fleste statlige mobbekampanjer ikke har: Den gjør mobbing ukult. Og hvem i den alderen har lyst til å være det?

Flere måneder senere kan jeg fortsatt se for meg Gunnars ansikt når han benekter til meg at han var blitt fratruet de pengene. Han hadde gitt opp håpet om at en voksens innblanding kan forandre på noe. Jeg håper inderlig han leser Myhres tekst og at den fyller han med nytt håp.

Siden jeg feilet ganske bra da jeg prøvde.

Vil du lese flere slike kommentarer? Følg Kvinneguiden på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 09/08 2015, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også