feminisme og femininitet

«Bare fordi hun viser puppehud kan hun plutselig ikke ønske likestilling for kvinner?»

Kan ikke feminister være feminine?

PUPPEHUD: Emma Watson høstet mye kritikk for dette bildet tidligere i år. (Skjermdump fra Instagram)
PUPPEHUD: Emma Watson høstet mye kritikk for dette bildet tidligere i år. (Skjermdump fra Instagram)
Publisert Oppdatert

KOMMENTAR:

Jeg har pupper, liker å sminke meg, betaler for mye for neglene mine og forventer selvfølgelig å tjene like mye som mine mannlige kollegaer. Overraskende mange synes det er vanskelig å forstå.

Kulturen vår takler ikke kvinner som er både seksuelle og seriøse. Det er symptomatisk for samfunnet vi lever i.

Det virker som det å vise frem figuren sin og å ønske likestilling er gjensidig utelukkende. Kvinner kan visst ikke være både feminister og feminine.

Pupper og hyklere

Emma Watson er et strålende eksempel: en ung skuespiller som kjemper for likestilling. Hun står blant annet bak «HeForShe»-kampanjen som inspirerer menn og gutter til å være ambassadører for likestilling ved å minske kjønnsgapet, og har vært «Women Goodwill Ambassador» for FN.

Ann Cathrin Andersen

  • 29 år
  • Sosiolog og (nesten) psykolog.
  • Bor i Oslo.
  • Jobber som frilans skribent/journalist.
  • Skriver bok; roman om livets elendighet.
  • Driver blogg om psykologi; www.anncathrina.com.

I vinter var hun avbildet i en artikkel i Vanity Fair. Med det ene bildet ble hennes status som likestillingsforkjemper satt på spill.

Så bare fordi hun viser puppehud kan hun plutselig ikke ønske likestilling for kvinner? Dette er en absurd, men ikke uvanlig tanke. Det skal ikke mye til før kvinner blir kalt hyklere - dårlige feminister.

Jeg fikk jo ekstra feminist-kred da jeg sluttet å barbere meg under armene. Da jeg barberte hodet fikk jeg et annet liv. Nå har jeg begynt å fjerne håret under armene igjen (når jeg føler for det). Alt dette er bare så underlig og vanskelig å forstå - hvordan henger det sammen?

Skjermdump fra Twitter
Skjermdump fra Twitter

Det avgjørende valget

KORT: Ann Cathrin fikk mange tilbakemeldinger da hun barberte hodet.
KORT: Ann Cathrin fikk mange tilbakemeldinger da hun barberte hodet.

Det er som tweeten til Julia Hartley-Brewer - det bunner i en fullstendig misforståelse av hva feminisme er og kjerneverdiene som ligger bak. Likestilling handler om at kvinner skal ha et valg. At vi kan velge om vi vil jobbe eller være hjemme, velge om vi vil ha barn eller bruke prevensjon, velge hvordan vi vil kle oss, eller ikke.

Valgene vi tar begrenser ikke vår lojalitet som feminister eller vårt ønske om like rettigheter for begge kjønn. Tvert imot, så støtter nettopp friheten til å velge opp under kampen om likestilling.

Vi er flerdimensjonale, og sjukt gode til å ha flere tanker i hodet på en gang - vi kan gjøre begge deler.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning