Å velge et barnløst liv

Vil du helst ikke ha barn? Da er du langt i fra alene.

Publisert Oppdatert

Det har i alle tider gått en "automatikk" i det å få barn når man når voksen alder. Men hva om du rett og slett ikke vil ha barn? Professor i kulturvitenskap ved Universitetet i Bergen, Tove Ingebjørg Fjell, forteller hvorfor mange velger å ikke få barn.

 

Ulike grunner

- Jeg tror det er like mange grunner til dette som det er barnfrie. Noen ganger handler det om at man ønsker å gjøre karriere, andre ganger dreier det seg om at en ønsker å reise og oppleve verden sammen med ektefelle eller kjæreste, mens andre ganger igjen kan det handle om at en rett og slett ikke liker barn.

 

Hun mener at det må være lov å si at en ikke er så glad i barn.

 

- Hvis dette blir tabubelagt, så vil noen som egentlig ikke ønsker barn, likevel føle et press til å få barn og kanskje få det. Og det er ikke bra, verken for det barnet som fødes eller for dets foreldre, sier hun.

 

Men det er ikke alltid noen enkel sak å være frivillig barnløs. De vanligste kommentarene frivillig barnløse blir møtt med er for eksempel at de vet ikke sitt eget beste, og at de nok vil komme på "bedre tanker" etter hvert som den biologiske klokken tikker høyere.

 

"Vet ikke sitt eget beste"

Fjell forklarer hvorfor det er vanlig å bli møtt med vantro når man forteller at man ikke vil ha barn:

 

- I Norge er det i dag svært vanlig å kombinere barn med arbeid. Norge støtter kombinasjonslivet med diverse ordninger av typen barnetrygd, kontantstøtte, tidskonto, lange betalte permisjoner osv. Slik er det ikke andre steder i Europa, f.eks. i Italia, Hellas eller i østeuropeiske land. Når det er så vanlig at kvinner føder barn, blir det sett på som det normale og naturlige. De få som da velger bort barn, vil bli møtt med ulik typer motstand fra omgivelsene, forteller hun.

 

Noen kan til og med finne på å si at det er egoistisk å la være å få barn. Fjell mener derimot at det mest egoistiske er å barn:

 

- En vil oppleve å være gravid, en vil videreføre slekten og en håper kanskje på at barna ligner litt på en selv eller litt på barnas far. Og det sier jeg, fordi jeg har barn selv, avslutter hun.

to-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning