JULESTRESS I DESEMBER

- Er det en periode du IKKE skal ha dårlig samvittighet er det nå

Ann Cathrin går til krig mot julestress.

KOS: Ann Cathrin nekter å leve som en asket for å gjøre seg fortjent til den gode julematen.
KOS: Ann Cathrin nekter å leve som en asket for å gjøre seg fortjent til den gode julematen. Foto: FOTO: Privat
Publisert Oppdatert

KOMMENTAR:

Nå er det nok.

Jeg hører folk snakker om det velkjente julestresset. Gjett hva, det er ikke stress - det er press. Det er julepress du er utsatt for. Det er det som stresser deg. På tide å ta et oppgjør. P(st)ress er livsfarlig.

God samvittighet

Når jeg tar en pause fra skrivingen, hender det jeg spiser pepperkaker, sjokolade eller noe annet med sukker, for å gjøre livet litt hyggeligere. Jeg tar en tur innom VG, Dagbladet og andre nettsider med lett underholdning for å føle meg smartere, og avslutter hele pausen med god samvittighet og ny energi. Helt til nå. Og til denne tiden i fjor. Og året før.

Mens sukkerrusen setter sine spor og munnen tørker av alle pepperkaken,e står det i store jævla bokstaver:

Ann Cathrin Andersen

  • 29 år.
  • Sosiolog og (nesten) psykolog.
  • Bor i Oslo.
  • Jobber som frilans skribent/journalist.
  • Skriver bok; roman om livets elendighet.
  • Driver blogg om psykologi; www.anncathrina.com.

«Stram inn nå - kos deg i julen»

«Begrens kaloriinntaket nå, og kos deg i julen med god samvittighet»

«Kos deg i julen uten at det går utover vekten»

Til sakene er det bilde av en dame (alltid) som tar tak i magefettet, eventuelt et bilde av en som ikke har noe fett på kroppen i det hele tatt.

Challenge

På Facebook sirkulerer alle «Jule-challengene» pakket inn som en eller annen forferdelig julekalender; 23 dager uten sukker, 23 dager med trening hver dag.

Alt fra hjernevaske(n)de personlige trenere som prøver å få folk til å kjøpe tjenestene sine, til dama i gata - husmødre som kjeder seg hjemme og må ha noe å skryte av på Facebook.

Det verste er at folk kommenterer som bare det. De snikskryter om at de startet sukkerkuttet allerede 23. november, eller kaster seg på bølgen «100 %». De kan jo ikke være dårligere og risikere å ikke kunne kose seg med god samvittighet.

Viktigere å være tynn?

Jeg syns det er skikkelig kjipt å trykke dette opp i trynet til folk når de allerede stresser med gaver som skal koste masse spenn de ikke har. Når de prøver å samle en (la oss være ærlige) relativt dysfunksjonell familie og få de til å se pene ut på bildene. Når de rengjør hele huset samtidig som de skal bake pepperkakehus, samtidig som de prøver å ikke bekymre seg for at onkel skal drikke for mye.

I tillegg skal du smile - det er jo Jesu bursdag!

Velfungerende press

En ting er meg, jeg blir bare forbanna (noen ganger stikker jeg på Elixia etter pepperkakene). En annen ting er de som faktisk ikke klarer å kose seg. Presset funker. Folk føler seg så dårlig. Ikke bra nok. Ikke god samvittighet nok.

Jeg tilbød en venninne en kakebit, «Nei takk, jeg sparer meg til julen».

Sånt gjør meg trist.

Det jeg prøver å si er, stå imot!

Kos deg med det jula innebærer. Er det en periode du IKKE skal ha dårlig samvittighet er det nå. Det holder liksom med de andre 330 dagene.

Jeg skrev en Facebook-status 1. desember: Julechallenge: Kjører på med en skikkelig utfordring frem mot jul! Skal nå ha 23 dager med så mye sukker, banan og øl som mulig. Tar du utfordringen?

Gjør du det? Tar du utfordringen,- om å ikke få dårlig samvittighet?

Jeg sier ikke «Ja til diabetes», jeg sier nei til forbanna gruppepress.

Klarer du også det, får du garantert en hyggeligere desembermåned. God jul!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning