Å være rotete

«Jeg mister ryddefokuset. Igjen og igjen»

Tonje står fram som en roter.

PULTEN: - Jeg har ikke som mål å lage en sti av rot bak meg uansett hvor jeg går, skriver Tonje.
PULTEN: - Jeg har ikke som mål å lage en sti av rot bak meg uansett hvor jeg går, skriver Tonje. Foto: FOTO: Privat
Publisert Oppdatert

Tonje Tornes (38)

  • Har jobbet som tegneserieredaktør i 10 år og er i dag redaktør for serier som LUNCH og Tegnehanne. Har det dette året ekstra moro på jobb fordi hun også skal være med og utvikle nye produkter. 
  • Skriver fantasybøker for ungdom på kveldstid og prøver ellers å løfte nabolaget sitt på Tøyen i Oslo. Samt være en god mamma for sine to gutter.

KOMMENTAR:

«Jeg har ikke som mål å lage en sti av rot bak meg uansett hvor jeg går, men jeg glemmer meg. Jeg mister ryddefokuset. Igjen og igjen.»

Jeg er rotete! Jeg har dårlige ryddevaner, jeg slenger fra meg ting overalt. Jeg lar hauger av bøker, tegneserier og papirer vokse rundt meg helt til de styrter, eller jeg ikke finner kaffekoppen min mellom stablene.

Hvorfor roter jeg? Det er virkelig ikke for å være slem med familie eller kolleger. Det er ikke fordi jeg ikke gidder å rydde. Det er ikke meningen å lage dårlig stemning, eller irritere folk.

Det er ikke fordi jeg ikke tenker meg om, det er fordi jeg tenker på noe annet.

Det jeg tenker på

Mens jeg går gjennom leiligheten min så er hodet i en scene i boken jeg skriver.

Mens jeg pusser tennene mine ser jeg for meg sjefens reaksjon på den ideen jeg akkurat har kommet på. Mens jeg kler på meg tenker jeg på ungdomsskoletiden min og funderer på om Tonje 15 år ville vært fornøyd med Tonje på 39.

Avslørt

Og etter meg ligger det en nattkjole der, en tannkrem der, klær jeg likevel ikke ville gå med er blitt til en stor farget ball av stoff.

Ingenting er selvsagt på den plassen de burde være. Og hvis jeg får det påpekt: «Mamma, da, rydder du ikke etter deg?» så føler jeg meg som hun på slankeren som har stått opp midt på natten, listet seg ned til kjøleskapet og har hele munnen full av sjokoladekake i det noen andre kommer inn.

Jada, jeg har vært henne også. Så jeg vet at sammenligningen er relevant.

Liker orden

For jeg vil jo egentlig rydde. Jeg liker rom med orden like godt som alle andre. Jeg har ikke som mål å lage en sti av rot bak meg uansett hvor jeg går, men jeg glemmer meg. Jeg mister ryddefokuset. Igjen og igjen.

Vaner er vonde å vende. Det krever enormt med energi å få inn nye rutiner. Hjernen din er en konservativ luring som liker best slik det alltid har vært. Det være at du alltid har drukket en liter cola til kvelds, eller alltid slenger fra deg skoene når du kommer inn.

Du må få hjernen din til å slutte å like noe den digger, og det er hardt arbeid.

Dårlige vaner

Jeg har forståelse for at alle dere ryddige mennesker ikke helt skjønner dette.

Jeg innser at vi rotere kan være irriterende for våre omgivelser, at vi kan virke usympatiske og egoistiske med alt vi slenger rundt oss.

Men husk, vår verden tilhører dere og A-menneskene. Vi andre har dårlige vaner.

Og som alle dårlige vaner så kan de bli til de gode.

Men veien dit går mye kjappere med oppmuntrende tilrop enn sukking og sarkasme.

Vil du lese flere slike saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning