Kjøp drømmekjolen billig!

Ikke kjøp brudekjolen i den første og beste brudesalongen du ser. En nyrenset brukt kjole, er god som ny - og selges til halv pris, blant annet på Internett.

Publisert Oppdatert
Brudekjolen er en av de viktigste elementene i bryllupet, og kanskje det mest gjennomtenkte plagget en kvinne kjøper gjennom hele livet. Selvsagt skal kjolen være perfekt, men du trenger faktisk ikke å gå konkurs av den grunn, det gjelder bare å tenke litt alternativt.

Vær tidlig ute

Uansett hva slags kjole du ønsker deg, sørg for å være tidlig ute, da er det større sannsynlighet for å finne drømmekjolen til en god pris. Har dere forlovet dere er det i grunnen like greit å begynne letingen med en gang. Bruk god tid, prøv flere kjoler, og sammenlikne design, kvalitet og pris. Når du har funnet kjolen du helst vil ha begynner letingen på det billigste utsalgsstedet.. Noter deg designer, navn på kjolen og eventuelt artikkelnummer, slik at letingen blir enklest mulig.

Bruk nettet

Det finnes millioner av brudesider på nettet, og sannsynligheten er stor for at en god del av de selger drømmekjolen billigere enn det norske brudesalonger gjør. Ebay.com formidler et stort antall brudekjoler, og i de aller, aller fleste tilfeller er det helt trygt å handle via auksjonen, såfremt du er nøye på å sjekke selgerens karakterer og kommentarer først.

Bridesave.com er en nettside med et stort utvalg, og de har gode priser. Modellen Cassandra fra Maggie Sottero koster 699 amerikanske dollar, noe som er langt mindre enn hos norske brudesalonger. Vær imidlertid forberedt på at totalprisen blir en god del høyere, og i noen tilfeller kan det faktisk hende at du ikke kommer noe særlig bedre ut av det totalt. For det første tar bridesave.com forholdsvis mye i frakt, det er ikke unormalt å måtte ut med nærmere 200 dollar for å få kjolen til Norge. I tillegg må du belage deg på å betale både toll og moms på beløpet. For en kjole til 4000 norske kroner vil regnestykket se slik ut:

Pris for kjolen: 4000

Frakt: 1500

13 % toll regnes av kjolepris+frakt = 715 kroner.

Moms på 25 % regnes av kjolepris+frakt+toll = 1554 kroner.

Totalpris på kjolen blir derfor 7769 kroner.

Husk at det er enklere å klage på kjolens kvalitet eller passform hvis du kjøper den i en norsk brudesalong. I tillegg bruker ofte nettbutikkene svært lang tid på å sende kjolen til deg, så du må minst belage deg på 3-4 måneders ventetid.

Dessverre hender det ofte at utenlandske nettbutikker selger kjolekopier uten å opplyse om det. Sørg for å kjøpe fra store, kjente nettsteder, og spør gjerne i forumet vårt om noen andre har erfaringer med nettstedet.

Kjøp brukt

De fleste bruder vil ha en helt ny brudekjole, og markedet for brukte brudekjoler er derfor sprengt. Alle vil selge kjolen sin, men ingen vil kjøpe. Hvis kjolen er pent brukt og nyrenset, er sannsynligheten stor for at den er like fin som en ny kjole, og det til halve prisen. Sørg for å ha god kommunikasjon med selgeren, og be om å få se detaljerte bilder, og hvis du fortsatt er interessert bør dere få til et møte der du kan få prøve kjolen. Hvis den ikke passer 100 % bør du forsikre deg om at det går ann å sy kjolen inn og ut, og ha i bakhodet at det er mye lettere å sy inn en kjole som er for stor, enn å sy ut en som er for liten.

Finner du drømmekjolen din til salgs, men du syns prisen er i overkant høy tatt i betraktning at den er brukt? Ta kontakt med selgeren, og legg fram synspunktet ditt. Trolig vil selgeren få problemer med å få solgt kjolen, og kanskje er hun villig til å inngå et kompromiss.

Få kjolen skreddersydd

Stort sett koster det mindre å få sydd en kjole enn det koster å kjøpe en ferdig. Det avhenger selvsagt av stoffet som brukes, hvor komplisert mønsteret er, og hvor dyr syersken er. Totalpris (med materialer, arbeid og tilpasning) kan koste alt fra et par tusen og opp til 5-6000. Da får du den til gjengjeld akkurat slik du vil ha den.

Hvis du vil gjøre det ekstra billig kan du forhøre deg med en videregående skole med sømlinje, elevene i 3 klasse kan i mange tilfeller være like dyktige som en erfaren syerske, og de krever minimal timesbetaling.

I alle tilfeller lønner det seg å velge en syerske som har gode referanser, og som kan vise til gode resultater. Ikke betal på forhånd, og vær tydelig på når kjolen skal være ferdig.

Dra utenlands

Hvis du vil ha en ny kjole, og du vil ha muligheten til å prøve den, så kan en rask Danmarkstur være et godt tips. I København finner du flere brudesalonger som selger kjoler flere tusenlapper billigere enn i Norge, og ikke bare får du dekket reisen, du kan til og med spare penger.

Brudesalonger det er verdt å besøke i Danmark:

http://www.brudeogfeststudiet.dk/ (H.C. Andersens Boulevard 10, Rådhuspladsen)

http://www.lilly.dk/ (Amagertorv 19, rett ved Høibro Plass)

Lykke til med kjolekjøp og den store dagen!

Foto: dreamstime.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning