Skjønnhetstyranni

Derfor er det dumt å si at «alle kvinner er vakre»

Nå er det ikke lenger bare tynne, unge jenter som måles på utseendet.

PROBLEMATISK: Lori Day er skeptisk til å hause opp bilder som dette av avkledde kvinner. - Når alle tror at det å hylle kvinnen er ensbetydende med at hun er sexy, blir det et problem.
PROBLEMATISK: Lori Day er skeptisk til å hause opp bilder som dette av avkledde kvinner. - Når alle tror at det å hylle kvinnen er ensbetydende med at hun er sexy, blir det et problem. Foto: Illustrasjonsfoto: Getty Images
Publisert Oppdatert

Lori Day

Teksten fra Lori Day ble først publisert på forfatterens blogg. Kvinneguiden har fått eksklusiv tillatelse til å oversette og publisere den i Norge.

KOMMENTAR:

- Vi har endelig klart det. Vi har nådd likestilling i objektifisering av kvinner!

Nettet er fult av dem: Artikkelen om en dame som maler nakenbilder av eldre kvinner stilt opp på skikkelig "kjøttmarkedvis" som på så mange lignende bilder av nakne, unge kvinner. Eller saken om de aldrende Playboy-pinup-pikene som viser at de "fortsatt har det som skal til".

Eller Doves kampanje som viser kvinner med alle slags kroppstyper og etniske bakgrunner i undertøyet.

Og selvsagt  innsamlingskampanjen om kvinnelige bønder som "tar av seg alt" for en kalender som samler inn penger for jordbruket.

Du skjønner tegninga.

Kvinner i alle aldre, av alle etniske opprinnelser, kroppstyper og yrker kan nå vise samfunnet at de fortjener like mye å bli objektifisert  - ikke bare de unge, slanke, hvite, heite damene som vanligvis får den spesielle æren.

Hvis du er kvinne i dag er du aldri for gammel, for stor eller for noe som helst til å bli fotografert eller malt mens du er naken eller minimalt påkledd, og behørig hyllet for dine fysiske atributter. Hurra!

Kan vi gå videre fra det fysiske?

Det er legitimt å ønske å utvide våre smale definisjoner på kvinnelig skjønnhet utover ekstremt tynne, ekstremt unge, ekstremt hvite og ekstremt vestlige idealer. Det er beundringsverdig å ville at folk skal se hvordan kvinner virkelig ser ut som ikke er unge eller tynne eller photoshoppet til det ekstreme.

Men er det plass i denne diskusjonen for å ta avgjørelsen om å gå videre fra dette besatte fokuset på utseende hos kvinner?

Er det bedre om hver eneste kvinne kan være "vakker" eller - som menn - ikke er redusert til om eller hvordan kroppene deres passerer andres vurderinger?

Hvordan hjelper demokratiseringen av kvinnelig skjønnhet egentlig kvinner å faktisk komme bort fra objektifisering? Er ikke dette på mange måter en forlengelse av en patriarkalsk bedømmelse  av kvinner?

Under ser du video fra New York Magazines reportasje om tidligere Playboy-modeller. Kommentaren fortsetter lengre ned.

https://www.youtube.com/watch?v=VCZyZPP7ZWU&feature=youtu.be

Ville vi sagt det til menn?

Jeg hører ofte folk si følgende til jenter og kvinner:

- Du er så vakker! Se på deg, da!

- Snu deg rundt, la meg se ordentlig på deg!

- Du er vakker akkurat som du er.

- Husk alltid at du er nydelig for meg.

- Du er vakker både på utsiden og innsiden.

- Du er både nydelig og intelligent.

- Du kan være smart OG sexy!

- Kvinner med store størrelser er også sexy.

La oss snu om på kjønnsrollene.

Hvor ofte hører du folk si dette til gutter og menn:

- Du er så kjekk! Se på deg da!

- Snu deg rundt, la meg se ordentlig på deg!

- Du er kjekk akkurat som du er!

- Husk alltid at du er kjekk for meg.

- Du er vakker på utsiden og innsiden!

- Du er både kjekk og intelligent!

- Du kan være smart OG sexy

- Menn med store størrelser er også sexy.

Hvis det høres absurd ut, er det fordi det ER absurd. Nei, vi gjør ikke det der mot menn.

Vi minner dem ikke konstant på hvor kjekke eller sexy de er mens de gjør hva enn de gjør mens de lever livet sitt. Vi forsikrer dem ikke nøye om at at de er kjekke og sexy uansett, som om ansiktene og kroppene deres er deres største oppbevaringssted for selvtillit.

Menns verdi i samfunnet blir ikke primært målt utfra deres evne til å bli sett på som attraktive samtidig som de er smarte, eventyrlystne, dristige eller modige.

Vi gir heller ikke gutta inntrykk av at utseendet deres er essensielt for andres estetiske landskap. Vi gjør det ikke mot dem når de er gutter eller når de er unge voksne eller når de er middelaldrende eller når de er gamle.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ALLE SLAGS KVINNER: - Det er stadig mer vanlig å hylle kvinner uansett størrelse, alder eller etnisk bakgrunn, men kan vi ikke hylle dem fordi de er smarte og flinke, ikke for utseendet, undrer Lori Day.
ALLE SLAGS KVINNER: - Det er stadig mer vanlig å hylle kvinner uansett størrelse, alder eller etnisk bakgrunn, men kan vi ikke hylle dem fordi de er smarte og flinke, ikke for utseendet, undrer Lori Day. Foto: Illustrasjonsfoto: Getty Images

Menn seksualiseres sjeldent

Fra vugge til grav får menn muligheten til å bli sett og avbildet som mer enn kroppene sine. Og de blir sjelden fotografert eller på andre måter avbildet som en slags ensartet gruppe handelsvarer av nakne eller nesten nakne mannlige kropper.

Selvsagt vil noen kunne kommentere på denne saken og vise til eksempler der menn blir seksualisert i media. Det er klart det skjer! Men den skjer mye, mye MYE sjeldnere enn det skjer med kvinner.

Så la oss holde oss til fakta.

OK, jeg er ikke så dum at jeg tror at det mannlige blikket noen gang vil forsvinne (og at det engang burde gjøre det), og jeg tror heller ikke at det noen gang vil slutte å være en drivkraft bak hva mange kvinner ser på som kraftfullt.

Og det mannlige blikket er ikke egentlig problemet per se.

Problemet er at mange menn og kvinner ser på kvinnelige outsidere som viktige og konstant klare for vurdering på en måte som ikke gjelder for menn.

Under ser du innsamlingsaksjonen til de kvinnelige bøndene nevnt innledningsvis.  Kommentaren fortsetter lengre ned.

https://www.youtube.com/watch?v=tMrWb4Y7tZA#action=share

Mer objekter enn mennesker

Jeg forstår menneskelig natur, men jeg ønsker fortsatt mer for jenter og kvinner i dag. Når kvinner reduseres til kroppene sine er det enklere å krenke dem fordi de blir sett på som objekter som er mindre menneskelige, og som ikke fortjener rettigheter og respekt.

Er det å utvide handelsvaretankegangen til å gjelde enda flere kvinner virkelig den riktige retningen å gå i? Selvtilliten til mange heteroseksuelle kvinner er så standhaftig knyttet til hvor ettertraktet de selv synes de er for heteroseksuelle menn, at det ikke er noen overraskelse at så mange velmenende menn og kvinner prøver å gjøre skjønnhet til noe som kan tas i besittelse av alle kvinner.

Jeg skjønner greia med «alle kvinner er vakre». Det er beundringsverdig. Men på noen måter er det også misvisende.

Vi må utfordre paradigmet. Ikke stappe flere kvinner inn i det.

Vil du lese flere kommentarer av bra damer?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning