alternative dukker, naturtro dukker, dukker med kjønnshår, dukker med kjønnsorgan, likestilling, fargekoding, lekebutikker, Barbie

JULIA TAUBE: Trebarnsmoren bestemte seg for å lage et alternativ da datteren fikk en Barbie i julegave. © FOTO: Jesper Persson/perssonjesper.com.

alternative dukker, naturtro dukker, dukker med kjønnshår, dukker med kjønnsorgan, likestilling, fargekoding, lekebutikker, Barbie

NÅR ENDEN ER GOD: Er allting godt? © FOTO: Privat

- Jeg vil tilby et alternativ til alle dukker og figurer som speiler urealistiske og skjeve ideal, sier Julia Taube (35) til Kvinneguiden.

Hun er dama bak dukke-kolleksjonen MyIDolls, som viser dukker med ulik hudfarge, kroppsfasonger, hår og ansiktsuttrykk.

Taube ønsker at dukkene skal være en motvekt til flommen av leker hun mener bidrar til ensidige skjønnhetsidealer og trange kjønnsroller.

- Jeg vil gi barn et større rom.

Kjønnskodede lekebutikker

Taubes søken etter mer naturtro dukker begynte da datteren hennes fikkk en Barbie i julegave, i en alder av fire.

Datteren hadde aldri ønsket seg eller vist interesse for den type dukker.

Samme kveld, etter at barna hadde gått og lagt seg, satt Taube og tittet på de nye lekene. For henne representerte Barbie både et skjevt kroppsideal og stereotype kjønnsroller.

Hun bestemte seg for å lete etter alternativer.

Det viste seg å være lettere sagt enn gjort. Hyllerader på hyllerader av kjønnsdelte avdelinger i lekebutikkene ga null resultat. Dukker med store øyne og trutmunn i fine kjoler kontra actionfigurer med bulende muskler og morske blikk. Fargekoding i hopetall.

- Mange voksne tror at barn velger leker selv i lekebutikken. Men jeg tenker heller at et barn som identifiserer seg som gutt og kommer inn i en lekebutikk godt forstår at det ikke forventes at han velger noe fra hyllene som er fulle av rosa, blomster, prinsesser, glitter og glade pikeansikter. Derimot er «hans» hyller de som er er fulle av mørke farger, action, konstruksjon, teknikk og bilder av aktive gutter.

- Jeg tror barn forstår seg på denne kjønnskodingen helt utmerket, og dette er bare et av mange signaler som formidler hvordan barn bør leke og hvordan de bør være, sier Taube.

alternative dukker, naturtro dukker, dukker med kjønnshår, dukker med kjønnsorgan, likestilling, fargekoding, lekebutikker, Barbie

LEK: - Jeg merket raskt forskjell på hvordan barna mine leker med dem sammenlignet med mange andre dukker og figurer, bemerker Taube. © FOTO: Jesper Persson/perssonjesper.com.

Et normbrytende produkt

Taube bestemte seg for å lage alternative dukker selv. Hun meldte seg på en rekke kurs, ble med i en mentorordning i hjembyen Gøteborg og noen år senere, ble MyIdolls en realitet.

- Jeg håper at flere barn skal få sin virkelighet representert i leken og at dukkene skal bidra til en friere lek uten forutbestemte karakterer eller roller.

For Taube har laget et tydelig alternativ. Noen av dukkene er høye, andre lave. Noen har pærefasong, andre er mer topptunge. En dukke har rødt punkehår, en annen har mørk hud og stort, krusete hår. Parykker og annet tilbehør skal gjøre det lett for barn å omskape dukkene etter eget forgodtbefinnende.

Selv om dukkene ennå ikke er til salgs, har de allerede fått mye oppmerksomhet i media og kommentarfelt.

På hjemmesiden sin, myidolls.se, forklarer Taube at hun så at det fantes en interesse for og lengsel etter et normbrytende produkt. Samtidig har hun møtt kritikk.

- Jeg har kjent at jeg mange ganger har måtte forsvare min idé som om jeg var ute etter å ødelegge noe hellig, skriver hun.

alternative dukker, naturtro dukker, dukker med kjønnshår, dukker med kjønnsorgan, likestilling, fargekoding, lekebutikker, Barbie

HÅP: - Jeg ønsker at det fremover skal finnes flere leker som retter seg mot alle barn, uansett kjønn, sier Taube. © FOTO: MyiDolls

Dukker med kjønnsorganer

Taubes dukker har blitt kritisert fordi hun har valgt å fremstille dem med detaljert kjønn. Mens skrittet til Barbie er en glatt flate, har Taubes dukker kjønnslepper og kjønnshår. Alternativt penis og pung hvis det er en manne- eller guttedukke.

«Idiotisk. Det blir alltid patetisk når voksenverdenen skal tre sine politisk korrekte vurderinger nedover uskyldige barn. En «perfekt» Barbie er ikke mer unormalt enn for eksempel filmsjerner. Vil vi at film og rockestjerner skal se ut som deg og meg? Hverdagslige? Nei.», kommenterer Monkeybreath under en artikkel om dukkene på nettsiden Nyhter24.se.

- At en del voksne reagerer på kjønnsorganene og mener at dukkene er seksualiserende, tenker jeg ligger hos den voksne, ikke hos barnet. Det er den voksnes tolkning av dukken. For barn er kjønnet bare en del av kroppen, slik den faktisk er.

- Hvorfor skulle jeg utelate det og hvilke signaler ville det sendt? Er ikke kjønnet vårt tabubelagt nok som det er?

Taube forteller at barn som har sett og lekt med dukkene har vært positive, særlig de som er litt større. 

- Jeg var usikker på hvordan barn kom til å reagere på at dukkene har kjønnsorgan. Men ikke en eneste én syntes det var ekkelt. De har vært like imponert over detaljene på kjønnet som av detaljene i for eksempel ansiktet. Alt i alt har jeg fått overveiende positive reaksjoner, også fra voksne.

Taube håper å ha dukkene til salgs i svenske butikker til høsten. Og ja, hun sender utenlands også.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

alternative dukker, naturtro dukker, dukker med kjønnshår, dukker med kjønnsorgan, likestilling, fargekoding, lekebutikker, Barbie

VARIASJON: - Dukkene har ikke forutbestemte karakterer, så barna står fritt til å utvikle helt nye leker og karakterer, forklarer Taube. © FOTO: Jesper Persson/perssonjesper.com.

alternative dukker, naturtro dukker, dukker med kjønnshår, dukker med kjønnsorgan, likestilling, fargekoding, lekebutikker, Barbie

FRIHET: Dukkene har mye tilbehør så det er lett for barne å omskape dem. © FOTO: Privat

alternative dukker, naturtro dukker, dukker med kjønnshår, dukker med kjønnsorgan, likestilling, fargekoding, lekebutikker, Barbie

MARI RYSST: Forsker på SIFO med særlig interesse for barndom og kjønn. © FOTO: Privat

Barbie er et ikon

Forsker Mari Rysst jobber på Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO). Ryssts forskningsinteresser er barn, barndom, kjønn, etnisitet, migrasjon, kropp, helse og utseende.

- MyIDolls er et helt ok og fornuftig prosjekt. Julia Taube må for all del se om dukkene hennes slår an. Men jeg tviler på det. Det er som mange forsøk før. Det vi voksne synes er riktigere og bedre for barn å leke med, slår ikke alltid an, sier Rysst til Kvinneguiden.

Hun påpeker at Barbiedukker har vært en del av barns lek siden 50-60-tallet, og at det har vært mange forsøk på å nøytralisere det tynne, langbente Barbie-idealet med andre dukker.

- Barbie er et ikon og en merkevare. I mange barns øyne var og er Barbie best.

Vil barn bli som Barbie?

Så vidt Rysst vet finnes det ikke klar forskning på at leker alene påvirker barn i en eller annen retning.

Hun påpeker at leker må ses i sammenheng med mye annet som påvirker utviklingen av stereotypiske kjønnsidealer. Hun understreker at hvordan foreldre og barnehage snakker om og formidler kjønnsroller, er en viktig faktor.

- Jeg tror ikke barn tenker at de vil se ut som henne. Hun er en dukke, og den dukka ser sånn ut. Selv om Barbie er tynn og har et stereotyp utseende, så er det ikke sikkert at barn påvirkes så mye som vi voksne tror.

- Som foreldre kan du snakke med barnet om at Barbie bare er en dukke og at vanlige mennesker ikke har sånn kropp. Jeg tror barn skjønner akkurat det.

Voksnes betydning

Taubes dukker kritiseres for å seksualisere barn. Rysst har følgende kommentar:

- Jeg skjønner tankegangen hennes om å gi dukkene hår på tissen, men tenker samtidig at det er greit at dukker ikke har det, for barn har ikke det selv. Kanskje synes de det er ekkelt?

- Hva synes du er spennende med leker og kjønnsroller?

- Det mest fascinerende er at uansett hvor mye voksne prøver å påvirke, så foretrekker gutter og jenter ofte ulike leker. Selv om de tilbys de samme lekene, så foretrekker jenter ofte jenteleker og omvendt. Små gutter synes biler er mer spennende enn små jenter. Jeg sier ikke at det har med biologi å gjøre, forskere strides om hva det kommer av.

Vil du lese flere slike saker? Følg Kvinneguiden på Facebook.

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!