RÅD MOT VOLDTEKT

Forsøk på en komplett liste over hvordan jenter kan unngå voldtekt

Punkt 1. Ikke bli med en barnehageansatt på nachspiel. Heller ikke en journalist, lærer, politimann, ingeniør eller ordfører.

TA ANSVAR: I en debatt om voldtekt på Dagsnytt 18 9. august 2016 ba advokat Brynjar Meling norske jenter og kvinner ta ansvar for hvem de går på nachspiel med. Teksten under er et svar på hans uttalelser og inspirert av innlegget Rape Myths av Fiona Elvines.
TA ANSVAR: I en debatt om voldtekt på Dagsnytt 18 9. august 2016 ba advokat Brynjar Meling norske jenter og kvinner ta ansvar for hvem de går på nachspiel med. Teksten under er et svar på hans uttalelser og inspirert av innlegget Rape Myths av Fiona Elvines. Foto: Skjermbilde fra Dagsnytt 18, NRK
Publisert Oppdatert

KOMMENTAR:

– På lik linje med at man råder folk til å gå med refleks i mørket, så må jenter og kvinner ta ansvar for hvem de går på nachspiel med, sier Brynjar Meling til Dagsnytt 18
Jepp, jenter må selv ta ansvar for å ikke bli voldtatt. Menn har jo sine behov, og det er det viktig at vi kvinner er bevisste på i hverdagen. Inspirert av Brynjar har jeg derfor tatt meg den friheten til å lage en liten liste over typer jenter og kvinner ikke bør gå på nachspiel med. I tilllegg har jeg føyd til noen andre generelle råd om klær og steder du som jente i Norge bør unngå om du vil slippe å bli voldtatt. Håper den kan være til nytte.

Yrkesgrupper å unngå

Ikke bli med en lege på nachspiel. Da kan du bli voldtatt. Ikke bli med en ingeniør på nachspiel. Da kan du også bli voldtatt. Hold deg langt unna presten, om du ikke vil bli voldtatt. Ikke bli med en journalist. Da kan du bli voldtatt. Fotograf? Voldtatt. DJen? Voldtatt. Ikke bli med fotballaget på nachspiel. Da kan du bli gjengvoldtatt. Ikke bli med en klassekamerat eller en en kollega på nachspiel. Da må du nesten regne med å bli voldtatt.

Hold deg unna pappaen til venninnen din om han kommer hjem mens dere har nachspiel, ellers risikerer du å bli voldtatt. Gå en stor sirkel unna naboen din når du møter ham i oppgangen, hvis ikke kan du bli voldtatt. Hold deg unna medsoldater om du utøver verneplikten din, ellers kan du bli voldtatt.

Tømrer, skipsnavigatør eller yrkesmilitær? Voldtatt. Snekker eller mekaniker? Voldtatt. Bli heller ikke med milliardærsønnen du kjenner fra skolen din. Da kan du bli voldtatt og drept.

Du ber om det selv

Bør du føle deg trygg med en politimann på nachspiel? Ikke hvis du skal unngå å bli voldtatt. Hold deg langt unna musikklæreren din. Slike er en åpenbar voldteksfare. Bli ikke med en fotballtrener eller en basketballtrener. Har du lyst til å bli voldtatt eller? Styr unna nachspiel med en TV-danser, en Norgesmester eller landslagsspiller, da er du innerst inne kåt på å bli voldtatt. Hva enn du gjør, ikke bli med Bill  Cosby på nachspiel. Da blir du nesten garantert voldtatt.

Ikke bli med en kompis eller en kjekk, gitarspillende venn på nachspiel. Da risikerer du å bli voldtatt. Ikke bli med ordføreren i bygda di på nachspiel. Da ber du vel nesten om det selv.

Her kan du få hjelp:

Har du opplevd et seksuelt overgrep? Da er det viktig at du så raskt som mulig drar på overgrepsmottaket nærmest deg. Det finnes 23 overgrepsmottak over hele landet. Noen er tilknyttet lokale legevakter, andre ligger ved sykehusene.

Vent med å dusje.  Ved et seksuelt overgrep kan det finnes biologiske spor som kan sikres.

Ressurspersoner og andre hjelpetilbud som kan være aktuelle:

På den nasjonale nettportalen om vold og voldtekt i Norge, Din Utvei, kan du søke på og finne frem til hjelpetilbud nær deg.

Kilde: Dixi Ressurssenter mot voldtekt.
Nås på epost: [email protected] 
, telefon: 22 44 40 50.

 • Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte

http://www.incest80057000.no/

Holder åpent døgnet rundt.

Telefon: 800 57 000
Epostadresse: [email protected]

Ikke bli med en ekskjæreste på nachspiel. Da kan bli voldtatt. Hvis du ikke har lyst på sex akkurat nå bør du også være forsiktig rundt kjæresten din. Ellers kan du bli voldtatt.

Styr unna faren din og broren din, ellers kan du bli voldtatt. Hold deg langt unna bestefar og onkel. Ellers må du nesten regne med å bli voldtatt. Har du en stefar? Da har jeg ikke ord for hvor voldtatt du kan bli.

Steder å unngå

Ikke bli med barnehageansatte på nachspiel. Faktisk bør du ikke gå i barnehage i det hele tatt. I hvertfall ikke hvis du vil unngå å bli voldtatt. Ikke vær i magen til mammaen din. Da er det så lett å planlegge voldtekt. Ikke ligg på sykehjem. Der kan du bli voldtatt av en pleier. Bli ikke med i en campingvogn. Da kan du bli voldtatt. Ikke dra på bibelstevne. Da kan du bli voldtatt. Ikke gå til jobben, da kan du bli voldtatt. Ikke vær på jobb, da kan du defintivt bli voldtatt. Ikke ta solarium, da kan du skylde på deg selv om du blir voldtatt.

Ikke stå i folkemengden foran scenen på en festival. Da kan du bli voldtatt bakfra.
Styr unna eksklusive restauranter, hvis du ikke vil bli voldtatt. Ikke bli med i statsministerboligen. Da kan du bli voldtatt etterpå. Ikke overnatt hos bestemoren din om du ikke vil bli voldtatt. Dropp å dra på studentcruise. Ikke planlegg kinotur med en venn.

Bli aldri med læreren din inn på lærerværelset. I hvertfall hvis du ikke vil bli voldtatt. Ikke dra på pub, utested eller nattklubb, du kan bli voldtatt. Ikke sov hos venninnen din. Du risikerer å bli voldtatt. Ikke ta lokaltoget, du kan bli voldtatt. Ikke gå på juleavslutning på skolen din, du kan bli voldtatt.

Ikke gå gjennom kirkegården, du kan bli voldtatt. Gå aldri gjennom Slottsparken. Gardister kan ikke verne deg mot voldtekt.

Unngå søvn

Ikke sov, da kan du bli voldtatt. Ikke vær våken, da kan du også bli voldtatt. Ikke dra på joggetur da kan du bli voldtatt. Ikke gå hjem fra byen, da kan du bli voldtatt. Ta heller ikke piratdrosje eller en ordinær drosje. Da vil du det egentlig innerst inne selv.

Ikke drikk deg full. Da ønsker du å bli voldtatt. Ikke drikk kaffe, da ønsker du også å bli voldtatt.  Ikke drukket noe som helst? Du kan fortsatt bli voldtatt.

Ikke vær tenåring. Alle vet at tenåringer er fristende å voldta. Ikke vær student, det er å legge opp til voldtekt. Ikke vær i 30-åra, 40-åra, 50-åra eller 60-åra. Ikke vær 98-år og ha trygghetsalarm. Du kan fortsatt bli voldtatt.

Ikke ha på deg miniskjørt. Du kan bli voldtatt. Ikke ha på deg flannellskjorte, grå joggebukse, eller en langarmet genser. Da kan du bli voldtatt. Ikke gå med pysj, hvis du ikke vil bli voldtatt. Ikke gå med trange jeans. Da kan du bli voldtatt straffefritt. Ikke gå med sort parkas. Sexy, sexy, vil du bli voldtatt eller? Ikke gå med russedress. Da inviterer du i praksis til voldtekt. Sykkelbukse? Du kan bli voldtatt og drept i treningsklær, så den hjelper ikke stort. Ikke gå med burka. Kvinner i burka blir voldtatt de og.

Er det noe jeg har glemt? Har du blitt voldtatt av yrkesgrupper jeg ikke har fått med meg? Med antrekk jeg har oversett? Eller situasjoner jeg ikke var klar over at var farlig? Send meg en mail på post@kvinneguiden.no

Sammen gjør vi Norge tryggere!

OPPDATERING:
Det har kommet meg for øre at jeg har kommet i skade for å utelate enkelte situasjoner og folk kvinner bør unngå for å slippe å bli voldtatt. Det kan vi jo ikke ha noe av. Det er viktig at kvinner ikke er naive, men gjør seg kjent med hva slags situasjoner som potensielt kan være farlige så de kan ta sine forholdsregler. Under vil jeg derfor fortløpende legge til utfyllende råd fra leserne:

 • "Ikke bli med en bonde på nach. Har du mensen og bruker tampong? Ingen heftelse, du blir voldtatt likevel."
 • "Etter å nettopp ha snakket med en venninne så er det ikke trygt på spa. Hun ble voldtatt på massasjebordet av mannlig massør."
 • "Hold deg unna faren til kjæresten din."
 • "Du glemte å ta med at jenter må passe på å ikke få epilepsianfall. Da blir de et lett offer for den som måtte tilby seg å passe på til jenta kommer til seg selv -enten det er en helt fremmed eller typen til ei du så vidt kjenner."
 • "Ikke bli utvekslingsstudent. Da kan du bli voldtatt av vertsfaren din."
 • "Ikke ta med deg daten hjem på kaffe etter første date, for og så gi han en klem før han drar. Da ber du om og bli voldtatt."
 • "Det er viktig å ikke ha funksjonsnedsettelse."

 • "Ikke bli medlem av et ungdomsparti. Da kan du bli voldtatt. Dra i alle fall ikke på politisk leir eller seminar. Da kan du bli voldtatt. Ikke delta i voksenpolitikk. Da kan du også bli voldtatt."
 • "Ikke la perifere bekjente av foreldrene dine ta bilder av deg med nisselue på til julekortet."
 • "Vil legge til at man som 13-åring ikke må finne på å bli med en skolekamerat hjem etter skolen. Hvis man ikke vil bli voldtatt da."
 • "Ikke ta på deg oppdrag. Da kan du bli voldtatt av oppdragsgiver."
 • "Ikke stell pasientene på dementavdelinga der du jobbe. "
 • "Aldri stol på bestekompisen din under noen omstendighet. Har han dame? Betydningsløst. Du blir allikevel voldtatt."
 • "Ingen 4-åringer må leke bondegård med konglekyr i svingen rett bortenfor huset. Da er det fort gjort å bli voldtatt."

 • "Ikke syng i kor. Det kan bli for mye for korlederen."

 • "Som 20-åring var jeg med en bartender fra baren jeg vanka mye på hjem. Det var et par andre menn som jobba der som også var med. Jeg sovna, og våkna seinere av at han som bodde i leiligheten hadde sex med meg."
 • "Ikke sitt på fanget til fetteren din."
 • "Ikke vær transkjønnet".
 • "Ikke ha venninner som har kjærester eller ektemenn"
 • "Du må absolutt ikke nylig ha født! Det er "farlig" for menn å vente så lenge med å ha sex."
 • "Du må for all del ikke være 7 år og gå hjem fra håndarbeidsklubben en vinterettermiddag, og ha på deg tre lag med ullstilongs og døffel. Det viste seg å være veldig dristig."
 • "Ikke dra til Australia, Bali eller Oslo. Alle stedene er jeg blitt voldtatt."
 • "Vet om en som nettopp ble voldtatt da hun gikk på do."
 • "Ikke bli kjæreste med en scientolog. Da er i tillegg alt din skyld."
 • "Ikke klapp katten til naboen på lekeplassen."
 • "Ikke gå gjennom bakgården hjemme på vei inn etter å ha handlet på matbutikken."

 • Voldtekt i Norge

  Fakta om voldtekt i Norge

  • 9,4 prosent av kvinner har opplevd å bli voldtatt, mot 1,1 prosent av menn.
  • I tillegg har 25,4 % kvinner og 8,8 % menn opplevd minst én av følgende former for seksuelle overgrep: beføling av kjønnsorganer ved bruk av makt eller trusler, press til seksuelle handlinger, rusrelaterte overgrep eller andre seksuelle krenkelser og overgrep.
  • Halvparten av kvinnene som blir voldtatt blir det når de er under 18 år.
  • 48 prosent, nær halvparten av alle voldtekter, skjer ifølge Kripos, i forbindelse med fest.
  • De aller fleste kjente overgriperen.
  • De største gruppene av overgripere når det gjaldt voldtekt var venner, bekjente, nabo, kollega og kjæreste/partner eller tidligere kjæreste/partner.
  • Nesten en tredjedel (29 %) hadde aldri fortalt om voldtekten til noen andre.
  • Seksuelle overgrep mot både kvinner og menn blir stort sett utført av menn.

  Kilder: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress  og Kripos.

  "Du bør heller ikke være venn med menn, for da blir du også voldtatt."

 • "Jeg har jobbet fem år på Krisesenter og vil gjerne legge til at man for all del må unngå å gifte seg med den man elsker dersom man ikke vil bli voldtatt. Gjelder kvinner og menn."
 • "Ikke dra på julebord".
 • "Ikke bo under samme tak som foreldrene eller søsknene dine, da ber du om å bli voldtatt."
 • "Ikke se på båtene på kajen."

 • "Ikke legg deg i samme seng som kjæresten din."

 • "Ikkje overnatt hos ein bekjent med ei venninna. Sov på skift."

 • "Ikke dra på sommerfest med jobben."

 • "Ikke handle nattmat på Esso."

 • "Du mangler et yrke på lista di.. TV/Filmprodusent. Jeg ble utsatt for voldtekt av en sånn. Ikke full. Ikke dopet. Bare voldtatt. Henlagt sak etter to år."

 • "Ikke ta av deg skoene hjemme hos en kompis. Da er det fritt fram for voldtekt."

 • "Ikke hjelp en kvinne med å finne veien, da blir du voldtatt."

 • "Du glemte at man absolutt ikke bør bli adoptert eller flytte i fosterhjem."
 • "Hjelper heller ikke å være kledd for å være ute i 20 minusgrader.  Voldtatt da og.!
 • "Ikke dra på konfirmantklubb i kirken."

 • "En må for all del ikke drive med friidrett og stole på en som har vært treneren din i tre år."

 • "Ikke jobb for en gammel gris på et pizzeria. Da blir det garantert en voldtekt."

 • "Du må ikke være flørtende, men heller ikke avvisende, siden det kan hende han tenner på at du "spiller hard to get." Jeg glemmer det aldri. Det hjelper jo ikke uansett hva man gjør!""

 • "Ikke vær besøksvenn. Det var jeg."

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning