Illusjoner og uvirkelighet

Thailands beste turistattraksjon er en miks av dansende elefanter, kortvokste skøyere og menn i dameklær. Phuket FantaSea har det meste.

Publisert Oppdatert
"Innta plassene og fjern alle bager fra midtgangen", maner høyttalerstemmen i Palace of the Elephants. Han kunne med fordel ha lagt til: "...og trekk til dere føttene", for snart stabber festkledde elefanter på pluss/minus fire tonn forbi, mindre enn et snabel-kast fra setene.

Dette er opptakten til illusjonsshowet "Fantasy of A Kingdom", temaparken Phuket FantaSeas største stolthet, og et spetakkel av en annen verden. Kulisser og kostymer oser Las Vegas, men stykket handler om thailandsk historie. Om myter, magi og gode krefter som omsider seirer over de onde. Om slue illusjonister som gjør hva de kan for å lure sansene dine trill rundt, lysteknikere som fråtser i 4D-effekter, 30 laidbacke elefanter, skyggeteater og svevende mennesker.

Made in Thailand

"The tackiest place in Phuket", skriver en av brukerne på Tripadvisor om Phuket FantaSea. "Hated it", konstaterer en annen.

Det kan sikkert innehaverne leve med, etter at Thailands turistmyndigheter to ganger har kåret fornøyelsesparken til landets beste turistattraksjon i klassen for kultur og historie.

- Turistene på Phuket har alltid ønsket å oppleve genuin thaikultur, men tidligere måtte de nøye seg med små show på lokale restauranter. Jeg ønsket å tilby et grandiost alternativ, en kulturell temapark som verden ikke har sett maken til, forteller direktør og grunnlegger Kittikorn Kewpaisal, KK blant venner og undersåtter.

Derfor fylte han sin mer enn 500 mål store tomt med alt han kunne ønske seg av bygningsmasse og aktiviteter: Kopi av et historisk steinpalass som er utsmykket med ikke mindre enn 999 elefantstatuer, verdens største buffet med 4000 sitteplasser, spillehall bygget som et neonmonster, brukskunstverksteder, et spektakulært illusjonsshow, gateparader, sideshows, fyrverkeri og elefantridning.

For ikke å glemme 15 butikker i Festival Village, som blant annet kan friste med elefanteffekter i glass, tre, sølv, gull, stein, keramikk, filt eller plysj. Elefanttøfler, anyone? Alt på ett sted, alt på én gang. Og hver minste bit er Made in Thailand.

Ny form for turisme

- I starten hyret vi inn et amerikansk selskap til å produsere "Fantasy of a Kingdom", men vi fant snart ut vi kunne gjøre jobben selv. Siden har vi brukt thailendere til alle slags oppgaver, og i dag er mer enn 400 ansatt bare for å holde showet i gang, sier KK, ikke så rent lite stolt av hva han har dratt igang.

Han mener Phuket FantaSea representerer en ny form for thailandsk turistattraksjon som vi vil få se flere av i årene som kommer.

- Lignende etablissementer har allerede sett dagens lys i Pattaya. Riktignok i litt mindre skala, men vi aner nok starten på en trend. Etter at turistene har vært i Thailand én gang, sett naturen og de historiske landemerkene, er det viktig at vi kan tilby dem noe nytt, mener KK.

Misser og dverger

Inngangspartiet i teatret Palace of the Elephants er tapetsert med bilder av KK sammen med internasjonale celebriteter som har løst billett til "Fantasy of a Kingdom". Sjefen legger armen kameratslig rundt David Copperfield, Thailands statsminister, Miss Universe og dronningen av Bhutan. For ikke å glemme: Frøken Norge fra 2004, Helene Tråsavik.

- Elefantshowet var veldig bra, erindrer den norske missen med thailandske aner.

- Jeg har sett elefanter opptre andre steder også, men det her var på et helt annet nivå.

Visst er det eksotisk å se elefanter i synkrondans, og klønete klovner som tryller fram en dame i tigerundertøy i stedet for det annonserte kattedyret. Men det virkelige kultursjokket utspilles faktisk utendørs, der lokale entertainere gjør illusjonister overflødig.

Man skal ikke bevege seg mange meter før en av parkens funny guys stikker sitt store, maskerte hode frem. Det kan være en historisk eventyrskikkelse, en klovn, eller en eksotisk neger, slik afrikanere ble tegnet på lakrispakker for endel år tilbake.

Bli heller ikke overrasket om du får selskap av en kar som er ca. 1,10 på strømpelesten, i rollen som artig dverg, gjøglende hånd-i-hånd med sin gode venninne feen.

I mangel på en Mikke eller Langbein, trekker parkens kreative sjeler veksel på andre figurer de synes er morsomme. Og de sosiale kodene er tydeligvis ikke helt som hjemme.

Danser til transer

Det mest slående ved gatebildet i Phuket FantaSea er likevel den altoverskyggende populasjonen av menn som liker å kle seg som kvinner. De er overalt. Flørtende blant publikum, pent sminket under den vikinglignende hjelmen i Buffalo Band, eller kamuflert som et hunkjønn med stort Motown-register på Broadway-scenen. Par disse sanseinntrykkene med et soundtrack bestående av den evig repeterende kjenningsmelodien "Phuket FantaSea, that's where I want to be", playback fra ymse småshow og invitasjoner fra tombola-vertinner med hver sin mikrofon. Skru deretter volumet til grensen av hva høyttalerne tåler, så er vi der.

"Amazing", skriver en av brukerne på Yahoo Travel. "Unbelieveable", supplerer en annen. Vanskelig å være uenig i det.

__________________________________________________________________________

Foto: Svein-Erik Hole

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning