Fra sommerflørt til kjæreste

Bare en sommerflørt - eller verdens beste kjæreste?

Tegnene på at dette er en å satse på.

FLØRT: Hva er hemmeligheten for å få en ført til å utvikle seg til et fast forhold. Foto: Getty Images.
FLØRT: Hva er hemmeligheten for å få en ført til å utvikle seg til et fast forhold. Foto: Getty Images.
Publisert

– Kanskje du bare trenger en flørt for å føle deg litt attraktiv, men det er flaks om en sommerflørt viser seg å være en god match. Den beste måten å få sommerflørten til å vare på, er å bli bevisst på hva du trenger, slik at du ikke leter i blinde, sier psykolog Andreas Løes Narum i parweb.no.

Narum har utviklet matchingverktøyet for datingsiden Møteplassen, og er kanskje den som har spleiset flest par i hele Norden. Han var også programleder for TV-serien «Bør de gifte seg.»

Vil du egentlig ha kjæreste?

Det første du må gjøre, er å stille deg selv et viktig spørsmål: vil du ha kjæreste?
– Mange som egentlig har veldig lyst på kjæreste, fremstår helt likegyldige, sier datingekspert og matchmaker i Kongruent, Ane Hagen.
– Det er veldig enkelt å bare si at du skal «se hva som skjer.» Men da skjer det ofte ingen verdens ting. For om du møter noen som har lyst på kjæreste, gidder kanskje ikke den personen å treffe deg når du virker så nonchalant.

Narum mener at om du vil at sommerflørten skal bli til en kjæreste, må du være proaktiv. Men husk filter.

– Både menn og kvinner blir fort litt vel ivrige når de treffer en de liker. Mange tar det som er tilgjengelig, heller enn å tenke på hva de egentlig trenger. Folk tar et glass vin og så ramler de over ende, men det er ingen spesielt god strategi, sier han.

– Det er ganske vanlig å finne hverandre i sosiale sammenhenger med alkohol involvert. Men da har man ikke sine tankers fulle kraft, det blir helt tilfeldig hva du får. Det er rett og slett griseflaks om det klaffer.

Les også: «Å gå på en date er som å bli invitert til jobbintervjuet fra helvete»

Hvem er du?

PERSONLIGHET: Folk bør kjenne seg selv før de kan finne riktig partner, mener psykolog Andreas Løes Narum. Foto: Privat.
PERSONLIGHET: Folk bør kjenne seg selv før de kan finne riktig partner, mener psykolog Andreas Løes Narum. Foto: Privat.

Narum mener det er viktig å begynne med deg selv hvis du skal ende opp med en kjæreste som er bra for akkurat deg.
– Det jeg synes du skal gjøre først, er å tenke over hva du ønsker. For å finne en som er riktig for deg, må du kjenne deg selv. Og det er ikke noe galt i å ha en liste med krav med hva som er viktig og mindre viktig, for deg, sier Narum.

Det neste rådet fra Narum, er å være ærlig. Helt fra begynnelsen av.

Dette er Ane Hagen helt enig i. Hun oppfordrer deg til å bruke de første ukene etter at du har truffet en du liker, til å få vist hvem du er, heller enn å prøve å selge deg selv inn eller å skape en kjemi som i grunnen ikke er så god.

– Spør deg selv: Hvem er jeg? Hvem er jeg i en relasjon? Hva trenger jeg i en relasjon, og hva må min partner ha for at jeg skal kunne beundre og respektere vedkommende? Da har du et godt utgangspunkt, sier matchmakeren.

– Si du vet at du har et stort sosialt behov, og vil være på byen fem dager i uken. Så finner du en som synes én gang i måneden er mer enn nok. Da begynner du med en ganske stor ulempe, sier Andreas Narum.

Det kan funke, men da må begge vite at det er sånn, dere må kunne snakke om det og rydde opp i det før det blir et sårt tema, mener psykologen.

Finn en strategi

Psykologen mener det er essensielt å kunne noe om personlighet, for å forstå egne og andres behov.

– Hvis du må på byen fem dager i uken, er du sannsynligvis veldig utadvendt. Da må du forstå det ordet, altså utadvendt. Du må også vite at sosialt behov er noe. Når du vet dette, kan du utarbeide en letestrategi for å finne en som passer sammen med deg, i stedet for bare å bli sammen med en som er like full på en fest, sier han.

Ane Hagen mener også at det er viktig å fortsette med sitt eget liv som før, og at man ikke endrer på noe man liker å gjøre fordi man møter en man har lyst til å bli kjent med.

– Vær oppmerksom på dine egne prioriteringer, sier Narum. En strategi som virker for mange, er å lete etter en som ikke er altfor forskjellig fra deg selv. Ulikhet skaper mer friksjon og gjør at parforhold trenger mer bevisst vedlikehold. Likhet skaper mindre friksjon, men gjør det ikke nødvendigvis kjedelig i parforholdet. Det kan være fint å slippe å krangle.

Matchmaker Ane Hagen mener mange glemmer én viktig ting:

– Husk at du på ingen måte er bundet før du finner den som har det du vil ha, og som du er 100 prosent sikker på at digger deg, avslutter Ane Hagen.

ROLIG: Matchmaker Ane Hagen mener vi kan ha godt av å holde oss i skinnet. Foto: Privat.
ROLIG: Matchmaker Ane Hagen mener vi kan ha godt av å holde oss i skinnet. Foto: Privat.

En matchmakers datingtips:

1. Ikke vær den som tar kontakt rett etter daten. La ting få synke inn og avvent for å se om hen tar kontakt.

2. Hvis du ikke hører noe etter tre-fire dager, kan du sende en enkel melding, og samtidig ser dermed hvordan hen reagerer. «Hei, og takk for hyggelige timer med deg på xxx. Denne uken har vært kjempehektisk, men hadde vært veldig hyggelig å treffe deg igjen. Hvordan ser din uke ut? Hilsen …»
Jo mindre press, jo bedre.

3. Hvis hen ikke kan, er det opp til vedkommende å finne ny dato. Ønsk bare en fin uke, og si at du har en del prosjekter fremover, men at du vil prøve å rydde plass i kalenderen til å treffe hen igjen.

4. Ikke ta mer kontakt etter det. Gå videre og se om du kan treffe noen andre. Du skal ALDRI sitte på gjerdet og vente på en du ikke vet hvordan egentlig er. Illusjonen i hodet ditt om hvordan denne personen kan være, er ikke en realitet før dere har blitt kjent.

5. Tar hen kontakt og du har truffet en annen, men det ikke er noe seriøst, må du gjerne treffe den første en gang til. Du er ikke bundet til noen.

6. Du trenger ikke avslutte hvis du ikke hører noe mer. Om dere har truffet hverandre gjennom en datingside, er det slik det fungerer i 2017. Hvis du ikke liker det, er kanskje ikke nettdating for deg, eller det kan være et tegn på at du legger mer i en date enn du bør.

Kilde: Ane Hagen

Les også: Eg, ein Tinder-tapar?

Les også: Meld deg på Kvinnelørdagen 2017 i dag!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning