TOLV TIMER: Ifølge ekspertene må du vente minst tolv timer før du setter deg i bilen dagen derpå. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
TOLV TIMER: Ifølge ekspertene må du vente minst tolv timer før du setter deg i bilen dagen derpå. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos Foto: Thinkstockphotos

Promille dagen derpå

Vil du unngå høy promille når du drikker alkohol?

Da er det kun én ting som hjelper.

Publisert Oppdatert
EKSPERT: Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis. FOTO: Actis
EKSPERT: Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis. FOTO: Actis

Ifølge ekspertene er det altfor mange som feilberegner hvor lang tid det tar før alkoholen er ute av kroppen. Ofte føler du deg kanskje helt fin etter noen timers søvn og en kopp kaffe, men kroppen din kan lyve.

Noe av det verste du kan gjøre morgenen derpå er å sette deg i bilen. Hvis du møter politiet mens du kjører din ”walk of shame”, ligger som regel både førerkortet og lommeboka tynt an. I verste fall kan du også risikere fengsel.

Alkoholrelaterte arbeidsulykker

Internasjonale tall fra ILO (International Labor Organization) viser også at 40 prosent av arbeidsulykkene er alkoholrelaterte. Generalsekretær i Actis, rusfeltets samarbeidsorgan, Mina Gerhardsen, tror det meste skyldes dagen derpå-promille. Hun forteller at det er individuelt hvor lang tid det tar før alkoholen er ute av kroppen.

– Det varierer veldig fra person til person, og er blant annet avhengig av kjønn og vekt. Etter at du har drukket fordeler alkoholen seg i vannholdige vev i kroppen, som for eksempel blod, vevsvæske og muskler, sier hun til Kvinneguiden, og fortsetter:

– Kvinner har ofte høyere prosentandel fett i kroppen enn menn, og veier ofte mindre. Derfor vil en gjennomsnittskvinne få høyere alkoholkonsentrasjon i blodet enn det gjennomsnittsmannen får. Hvor lenge det sitter i kroppen kan derfor være ulikt.

Likevel er hovedregelen for forbrenning av alkohol at den forbrenner med 0,15 promille per time.

Folkehelseinstituttet bruker denne formelen:

Kvinner: Alkohol i gram / (kroppsvekten i kg. x 60 %) – (0,15 x timer fra drikkestart) = promille.

Menn: Alkohol i gram / (kroppsvekten i kg. x 70 %) – (0,15 x timer fra drikkestart) = promille.

Hvor mye promille du får av vinflaska på vorspiel vil altså variere.

- En relativt liten kvinne bør drikke mindre enn tre små flasker øl i tidsrommet kl. 20 - 24 hvis hun skal kjøre bil neste dag litt etter kl 08.00, skriver Folkehelseinstituttet på sine sider.

Du kan regne ut hvor høy promille du får på Klikk Helses promillekalkulator.

Tolv timer

Maren Strand er overlege og spesialist i klinisk farmakologi ved Folkehelseinstituttet. Hun sier at det omtrent vil ta tolv timer før alkoholen er ute av blodet hos en kvinne på 60 kilo som har drukket tre glass vin over ganske kort tid. Hun tror mange undervurderer dette.

– Det kan tenkes at noen tror det går kortere tid før alkoholen er ute av kroppen enn det som faktisk er tilfelle. Et problem i den forbindelse er at folk setter seg bak rattet mens de enda er påvirket av alkohol, sier hun til Kvinneguiden.

Alkohol forbrennes i hovedsak i leveren, og Strand sier at det faktisk ikke finnes noen gode råd for å få alkoholen raskere ut av kroppen. Det eksisterer tydeligvis mange myter rundt dette.

– Det finnes ingen snarveier. Mange tror at det for eksempel hjelper å ta badstu for å ”svette bort” alkoholen. Kun én prosent av inntatt alkohol utskilles via svette. Andelen kan kanskje dobles til to prosent under usannsynlige varme betingelser, men dette betyr svært lite i den store sammenhengen, sier hun.

Zyrtec funker ikke

Flere tyr også til allergimedisiner, som for eksempel Zyrtec eller Aerius, for å unngå bakfyll. Dette har heller ingen hensikt.

– Disse har ingen dokumentert effekt når det gjelder bakrus. Allergimedisiner kan derimot dempe allergiske symptomer hos personer som reagerer på ulike stoffer i noen alkoholholdige drikker, som for eksempel finnes i rødvin og brunt brennevin.

Overlegen peker på flere myter knyttet til bakrus.

– Det er dokumentert at en treningsøkt dagen derpå ikke påvirker alkoholforbrenningen.

– Alkohol ødelegger heller ikke virkningen av antibiotika, men alkohol kan svekke kroppens forsvar mot infeksjoner.

Strand anbefaler å drikke alkohol med måte, i tillegg til å drikke vann eller alkoholfri drikke ved siden av.

– Det er også smart å spise mat samtidig som du inntar alkohol. Da får du ikke så høy promille, og dermed forsvinner alkoholen raskere ut av kroppen også, sier hun.

TID: Nettopp våknet etter en fuktig kveld? Det beste du kan gjøre er å ta tiden til hjelp. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
TID: Nettopp våknet etter en fuktig kveld? Det beste du kan gjøre er å ta tiden til hjelp. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Ta tiden til hjelp

Klinikkdirektør i Stiftelsen Bergensklinikkene, Kari Lossius, sier at det ikke er noe som kan gjøres for å få alkoholen fortere ut av kroppen.

Klinikkdirektør i Stiftelsen Bergensklinikkene, Kari Lossius. FOTO: Bergensklinikkene
Klinikkdirektør i Stiftelsen Bergensklinikkene, Kari Lossius. FOTO: Bergensklinikkene

– Det eneste du kan gjøre er å ta tiden til hjelp. Det går ikke an at alkoholen forlater kroppen fortere som en følge av noe du gjør, sier hun til Kvinneguiden.

Hennes eneste tips er å holde lykkepromillen gjennom hele festen.

– Det beste er om du drikker lite, da er du rask og pigg dagen etter, og mest sannsynlig edru også.

Lossius understreker at kvinner tåler mindre alkohol enn menn, og at tynne, små kvinner tåler mindre enn sine større medsøstre.

– Vi forbrenner mellom 0,12 og 0,18 promille i timen. Så om du har 0.5 – 0.9 i promille, sier det seg selv at det tar tid før du er helt edru igjen.

Alkoholeksperten er ikke i tvil om at mange undervurderer forbrenningstiden av alkohol.

– Mange nordmenn har en tendens til å drikke altfor fort på altfor kort tid, og vi er kjent for vår litt ”harry vikingfyll”, sier hun og fortsetter:

– Et problem oppstår ofte når folk ikke er klar over hvor lang tid det tar for alkoholen å forlate kroppen. Mange kan tro at de er edru, og setter seg i bilen, båten eller kjører farlige maskiner, sier alkoholeksperten.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen