Smarte valg for julebordet

Har du tenkt på at smarte valg innen både mat og drikke kan spare deg for mange unødvendige kalorier? Her får du tips til å styre unna de verste kaloribombene.

SKÅL: Mye alkohol sammen med et godt julemåltid gir utslag på kaloribarometeret.
SKÅL: Mye alkohol sammen med et godt julemåltid gir utslag på kaloribarometeret. Foto: Foto: Dimitry Shironosov/Crestock
Publisert Oppdatert

Valgets kval

Julebordsesongen er for alvor over oss. I førjulstiden unner vi både oss og våre venner og kolleger en forsmak på selve julefeiringen. Vi inviterer til lutefisklag, rakfisklag, julebuffeter, julebord og julemiddager. Dessuten byr flere bedriftskantiner på julemat i hele desember. Disse tilstelningene byr ofte på et utvalg av matvarer. Ved å velge riktig, kan du unngå mange kalorier uten å måtte gi avkall på hyggen!

Lutefisk

Den skjelvende, bleke fisken er manges favoritt. Lutefisk i seg selv er ikke fetende, men det kan tilbehøret være: Flytende ribbefett til å helle over, er så å si rent fett. Mange liker å servere bacon til, dette er også fett dersom ikke mye er rent av. Når du forsyner deg, bruk bare lite ribbefett. Ta passe med fisk og mye grønnsaker og poteter hvis det fins.

Ribbe

Et godt kvalitetstegn på ribbe er fettstripene horisontalt i kjøttet. Fettet gir smak og saftighet. Men husk at hvis du drar julesesongen ut i mange uker, lønner det seg å skjære vekk fettet før du spiser den, og spare ribbefettet til juleuken!

Hvis du skjærer bort fettstripene i midten av kjøttet, og også avstår fra svoren, har du halvert kaloriinntaket. Forsyn deg heller rikelig med poteter, rosenkål, gulrøtter og surkål, og ta forsiktig med sjysaus i julebordsesongen. Når selveste julaften kommer, kan du heller slå deg løs og kose deg med alt tilbehøret!

Drikke til maten

Det er mat i god drikke, heter det. Og det hører med å skåle i hyggelig lag. Vær likevel oppmerksom på at kaloriene lett kan renne inn via glasset! Øl, vin og sprit inneholder kalorier fra to kilder: alkohol og sukker. Det kan bli mange anledninger der det skal skåles, så velg riktig og unngå mange kalorier.

Farris er det aller beste alternativet, men kanskje ikke så festlig. Alkoholfritt øl eller lettøl inneholder bare 60 % av kaloriene i vanlig pils. Juleøl inneholder dobbelt så mye kalorier som lettøl. Det lønner seg å velge lett, så kan man skåle lenger!

Alkoholfri vin inneholder omtrent 80% av kaloriene i en vanlig vin. Hetvin inneholder mer alkohol, og dermed også mer energi. Sprit (mye alkohol) og likører (mye alkohol og høyt sukkerinnhold) inneholder 10 ganger så mye kalorier som vin, så dem kan man kanskje avstå fra i førjulstiden? Spar det meste av kaloriene til selve julefeiringen!

Julematens kaloribomber!

Hvor mange kalorier får du egentlig i deg i løpet av en klassisk julemiddag?

JULEMAT: Fett og godt.
JULEMAT: Fett og godt. Foto: Foto: Astrid Brænd/Opplysningskontoret for kjøtt

Energimengden i en vanlig julemiddag inneholder omtrent over dobbelt så mange kalorier som middagen til en normalvektig kvinne eller mann trenger til daglig. Forsyner du deg flere ganger blir kaloriinnholdet enda større.

La oss ta utgangspunkt i en middag som består av følgende:

200g ribbe gir 660 kalorier

100g medisterkaker gir 265 kalorier

100g julepølse gir 255 kalorier

50g bacon gir 170 kalorier

100g potet gir ca. 100 kalorier

Totalt kaloriinnhold: 1450 kalorier!

Så var det alkohol

2 stk. akevitt gir ca. 200 kalorier

2 stk. øl 0,5l gir ca. 400 kalorier

Totalt kaloriinnhold med alkohol: 2050 kalorier!

Og til slutt desserten

150g riskrem med litt bringebærsaus gir ca. 250 kalorier

Totalt kaloriinnhold julemiddag, inkludert alkohol og dessert: 2300 kalorier

En klassisk julemiddag vil dekke energibehovet for en hel dag for mange mennesker.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning