Hvordan unngå bakrus

I går kveld virket det lurt å kyle nedpå den siste drinken. I dag er verden en helt annen, og du er ikke helt sikker på om du kommer til å overleve..

Publisert Oppdatert
Menneskeheten har drukket alkohol i tusenvis av år, men fortsatt ligger mange av oss i sengen halve dagen derpå, med bankende hode og verkende kropp. Burde vi ikke snart ha funnet en vidunderkur?

Årsaken til bakrus er sammensatt. For det første er alkohol vanndrivende. Du har kanskje våknet etter et par timers søvn med knusktørr munn og påbegynnende hodepine? Dehydreringen som følger med en hang-over bidrar til at kroppen får problemer med å kvitte seg med avfallsstoffer som vanligvis skilles ut gjennom urin. Samtidig forbruker kroppen store mengder energi for å forbrenne alkoholen. Man sovner lett når man er full, men søvnen er mer urolig enn normalt, og man blir ikke skikkelig uthvilt. Derfor kan du ha følelsen av å ikke være uthvilt selv om du har sovet i 10 timer.

Så, hvordan unngå bakrus?Det mest åpenlyse vil selvsagt være å drikke mindre. Om dette fremstår som en ren umulighet for deg finnes det andre grep som kan hjelpe til å forebygge.

Spis et godt måltid før festen

Å spise seg god og mett før man begynner å drikke vil bidra til at kroppen lettere forbrenner alkoholen. Maten vil også absorbere en del av alkoholen, slik at du ikke blir så raskt full.

Drikk et glass vann for hver alkoholenhet

Tar du deg et glass vann mellom hver øl eller drink vil du begrense morgendagens smerte vesentlig.

Ta allergimedisin

Mange mener en allergipille eller to bidrar til å forhindre den verste bakrusen. Legene er ikke helt overbevist over at en Zyrtec holder tømmermennene unna, men kan heller ikke utelukke at metoden har noe for seg. Kanskje verdt et forsøk? Vær imidlertid oppmerksom på at hyppig bruk av antihistaminer kan føre til immunitet mot virkestoffene.

Tenk på hva du drikker

Brunt brennevin er verstingen når det gjelder bakrus. Hvitt brennevin gir mindre ubehag. Noen reagerer kraftig på rødvin, mens andre blir dårlige i magen av hvitvin. Vær oppmerksom på hva du tåler minst, og forsøk å unngå disse neste gang.

Når skaden først har skjeddForskere er uenige om det er stort å gjøre med en skikkelig hang-over. Allikevel finnes det nok av metoder for å begrense den fysiske og psykiske smerten:

Reparere?

Noen mener det hjelper å reparere med en øl eller et glass vin så fort man våkner. Dette kan nok få kroppen til å føles bedre, men i bunn og grunn utsetter du bare smerten, og den vil dessverre komme uansett. Det kroppen din trenger er nok noe helt annet enn mer alkohol. Hvis du derimot er helt desperat og er villig til å prøve alt, så er Bloody Mary du bør sette din lit til:

Bloody Mary

4 cl vodka
1 cl friskpresset sitron
1 dæsj Worcestershire sauce
3-5 dråper Tabascosaus
3-5 dråper Tabasco grønn peppersaus
10 cl fersk tomatjuice
sitronskive
selleristilk
salt og pepper etter øeget ønske
is

Fyll et glass med is, vodka, sitronsat, tabasco og tomatjuice. Rør rundt, og server med en frodig selleristilk som pynt og rørepinne.

Vann

Vann er det beste middelet mot bakrus, så pøs på med iskaldt vann, gjerne med en sitronskive eller to i.

Egg og bacon

Om egg og bacon har en vitenskapelig bevist effekt mot bakrus er kanskje ikke bevist, men at det smaker godt med en skikkelig frokost etter en fyllekule er det ingen tvil om. Kjør på med stekte pølser, halve tomater, poteter og tomatbønner for en skikkelig cowboyfrokost.

Honning

Doktor Merle Diamond ved Diamond Headache Clinic i USA mener honning fungerer som en vidunderkur mot bakrus. Fruktsukkeret i honningen skal bidra til at forbrenningen øker, slik at hurtige endringer i alkoholnivået, som forsøker hodepine, blir motvirket.

Drikk melk

Et stort glass melk er kanskje ikke det du har mest lyst på når du våkner opp småkvalm og uggen, men om du får det ned, så gir drikken deg næring og fett som hjelper kroppen til å komme tilbake til sitt normale jeg igjen.

Kilde: Vg.no, Aperitif.no, doktoronline.no i_207661

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning