Anti-age hudpleie

Uvanene som gjør deg eldre og styggere

Bekjemp rynkene med sex og sitron; her er anti-age tipsene du trenger.

GRØNNSAKER: C-vitamin beskytter E-vitaminet i huden fra å bli brutt med.
GRØNNSAKER: C-vitamin beskytter E-vitaminet i huden fra å bli brutt med.
Publisert Oppdatert

Vi kjemper en innbitt kamp mot klokken for å holde oss stramme og vakre, og tyr til både kjerringråd og kjemi i vår søken etter evig ungdom.

Noen mener vi bare utsetter det uunngåelige, for rynker får vi alle til syvende og sist, mens andre igjen mener være sikker på at bare man finner den rette kremen eller får spart seg opp penger til den rette behandlingen, ja så vil man forsette å se bra ut langt ut i alderdommen.

Ikke bare hudkremen som påvirker

Men dyre kremer og grønne juicer til tross; visste du at du helt sikkert har én eller flere uvaner som aktivt er med på å gjøre deg både eldre og - kanskje enda mer skremmende - mindre attraktiv?

Her er nemlig uvanene du ifølge nettstedet Prevention burde kvitte deg med om du vil holde deg ung og vakker:

Uvane 1: Du legger deg for sent

Kom deg i seng.

KOM DEG TIL SENGS: Å ikke sove nok er å gjøre deg selv - og huden din - en bjørnetjeneste.
KOM DEG TIL SENGS: Å ikke sove nok er å gjøre deg selv - og huden din - en bjørnetjeneste. Foto: FOTO: Laurenconrad.com

De aller fleste er klar over at man trenger et visst antall timer på øyet for å fungere dagen derpå, både på jobben og sånn ellers i hverdagen. Å være oppe til etter at klokken har slått midnatt - og verre, til morgentimene kryper på, er ikke bare dårlig nytt for helsen og konsentrasjonen din, men også for utseendet.

- Å ikke sove nok om natten kan føre - rent utseendemessig - både overvekt og hud som eldes langt raskere enn nødvendig, forklarer nettstedet Prevention.

- Alle har forskjellige søvnbehov, og noen trenger mer enn andre, men for de aller aller fleste burde man satse på å sove i 7 til 8 timer hver eneste natt.

Rådgiver ved Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer (SOVno) ved Haukeland Universitetssjukehus i Bergen, Jelena Mrdalj, er enig.

- Å legge seg i rett tid og sove godt om natten har stor betydning for både hvordan du fungerer dagen derpå og også ikke minst for helsen din.

En nyere studie utført ved Karolinska Instituttet i Stockholm viser at uttrykket "skjønnhetssøvn" absolutt har noe for seg, forklarer den britiske nyhetsgiganten BBC News på sine nettsider.

- Studien viser tydelig at mennesker som lider av for lite søvn nesten konsekvent oppfattes som mindre attraktive, mer usunne og - ikke overraskende - mer trøtte sammenlignet med perioder hvor de har fått tilstrekkelig med søvn.

Huden repareres om natten

Faglærer i kosmetisk kjemi ved Hudpleieakademiet, Anita Anker Eng, tror også dette har mye sant i seg.

- Huden er vårt største organ og det lever og puster, og det er jo på natten at huden for "fri" fra alt den utsettes for på dagtid, forklarer Anker Eng til Kvinneguiden.

- Om natten jobber huden med å reparere skader fra forurensning og solstråler, og cellene fornyer seg. Det er derfor det også er så viktig å fjerne alle rester av sminke før man legger seg kvelden. Om man ikke sover nok, får dette absolutt konsekvenser for huden og utseendet ditt.

Anker Eng anbefaler å bruke hudprodukter tilpasset natt.

Uvane 2: Du er en søtmons

Sukker påvirker huden.

Det hersker liten tvil om at et kosthold med mye sukker har store konsekvenser for vekten og livvidden din, men visste du at alle søtsakene også kan gjøre huden din både rynkete og fæl?

KUTT NED PÅ SUKKER: Dropp disse uvanene om du vil ha pen og rynkefri hud.
KUTT NED PÅ SUKKER: Dropp disse uvanene om du vil ha pen og rynkefri hud. Foto: FOTO: Thinkstock

- Sukker har en direkte negativ effekt på kollagen og elastin, som begge er med på å holde huden din stram og elastisk, forklarer en rapport publisert i British Journal of Dermatology.

- Når disse først skades, fører det til at huden din begynner å "henge" og at rynker dannes. Denne prosessen skyter ekstra fart ved 35-års alderen.

Bindevevet brytes ned

Hudlege og spesialist i ernæringsmedisin, Bjørn Bondevik, er enig.

- Sukker øker absolutt nedbrytingsprosessen av bindevevet i huden, forklarer Bondevik til Kvinneguiden.

- De viktigste cellene i bindevevet i huden er kollagen og elastin, og sukker fører direkte til at disse "klebes" sammen, slik at hele bindevevet blir tynnere.

Resultat? Tørr, slapp og rynkete hud.

Uvane 3: Du er stresset hele tiden

Stress ned!

Det er ikke bare sukker du bør unngå om du vil holde huden ung og stram. Stress er nok en versting som gjør huden vår gammel lenge før tiden.

- Ikke nok med at man som regel ikke føler seg bra når man er stresset, man ser ikke bra ut heller.

RO NED: Visste du at stress får huden din til å eldes langt raskere enn nødvendig?
RO NED: Visste du at stress får huden din til å eldes langt raskere enn nødvendig? Foto: FOTO: Colourbox

Den amerikanske medisinske journalen Dermatology Times publiserte tidligere i år en studie som for første gang viser faktiske sammenhenger mellom emosjonelt og fysisk stress og skader på huden.

Stress og pust henger tett sammen, og instruktør og innehaver hos Leela Yoga AS i Oslo, Tonje Næss, tror pusten har mye å si for huden.

- Mange av oss puster ikke dypt nok ned i magen, forklarer Næss til Kvinneguiden.

- Trekker man pusten dypt ned i magen og fokuserer på denne pustingen, vil vi gi kroppen et høyere oksygenopptak, som igjen vil spille inn på huden din. Mangel på tilgang på friskt, oksygenrikt blod vil gjøre at huden din lider, og vi vet også at stress ofte fører med seg uren hud.

Pusten skiller ut avfallsstoffer

Hudpleier og fagsjef hos Skintific, Ann-Kristin Stokke, forklarer også at pust og hudhelse henger tett sammen.

- Huden er jo en forlengelse av lungene, og er også aktiv i arbeidet med å skille ut stoffer fra kroppen, forklarer Stokke til Kvinneguiden.

- Puster man kort og kjapt, som mange gjør når de stresser, vil man ikke verken effektivt klare å kvitte seg med avfallsstoffer eller få inn friskt oksygen til alle kroppens celler, også til huden.

Stress gjør også at stresshormoner frigis i kroppen.

- I tillegg til stresshormoner, gjør også stress slik at frie radikaler frigis i huden, noe som vi i dag vet fremskynder aldringsprosessen, advarer Stokke.

Uvane 4: Du trener uregelmessig

Faste rutiner lønner seg.

Jo da, vi er nok alle skyldig i perioder. Det er ofte ikke så lett i en hektisk hverdag å få tid til å ta den joggeturen eller den turen innom treningssenteret så ofte som man kanskje skulle ønske man fikk til. Men det gjør du dumt i mener ekspertene. Både for magemålet, men også ikke minst for huden din.

- Regelmessig trening er bra for å holde i gang sirkulasjonen, slik at næringsstoffer kommer ut til cellene og slik at avfallstoffer fjernes, forklarer Stokke.

- Noe som absolutt vil gjøre at huden din vil se yngre og friskere ut.

Det er godt å kjenne at man svetter, og i tillegg til den gode samvittigheten, gjøre svette slik at porene åpnes og huden renses innenfra.

Uvane 5: Du har ikke tid til venninnegjengen

Ikke undervurder det sosiale.

Det er få ting som er så hyggelig som å møte opp med gode venninner for en avslappet lunsj, en handletur eller en kveld på byen. Disse møtene er ofte kjennetegnet av smil og latter, noe som ifølge helsenettstedet Webmed nå er bekreftet å gi deg ikke bare et lengre og lykkeligere liv, men også penere hud.

Sett av tid

Dessverre er det slik at for mange av oss blir disse møtene sjeldnere etter hvert som barn, familie og karriere sakte men sikkert tar over førsteplassen over ting vi må gjøre og konsentrere oss om.

Men dette burde du revurdere om du vil holde huden ung, mener nettstedet.

Foto: FOTO: Thinkstock

- Latter øker blodtilførselen og påvirker hvor effektivt blodet flyter gjennom kroppen, forklarer nettstedet Webmed.

- I en studie målte man blodkarene til en forsøksgruppe etter at de først hadde sett på en komedie, og deretter en dramafilm. Her viste det seg av dramafilmen første til at blodkarene strammet seg til, og dermed begrenset flyten til blodet.

En annen studie så på effekten av latter når det kom til blodsukkernivåer i kroppen. Her fant man at en gruppe forsøkspersoner hadde lavere blodsukker etter å ha sett en komedie enn etter å ha overhørt en forelesning.

I tillegg mener nettstedet Prevention at tid med venner gjør deg lykkeligere og yngre til sinns - noe som også gjør at du for de rundt deg virker yngre.

Uvane 6: Du dropper grønnsaker

Fem om dagen.

Du klapper kanskje deg selv på ryggen over å ha lagt både poteter og gulrøtter på tallerkenen til middagen, men for de aller fleste av oss spiser vi langt fra nok grønnsaker, noe som kan ha en negativ effekt på huden din.

- Frukt og grønnsaker er stappet full an antioksidanter, noe som vi vet hjelper huden din med å holde seg ung, forklarer nettstedet Prevention.

Spis skallet

- Antioksidanter bekjemper de frie radikalene i huden som jobber med å bryte ned og ødelegge huden og bindevevet. Og her nytter det ikke å bare spise grønnsaker en gang i blant, for antioksidanter er bare aktive i noen timer etter at man har inntatt disse, og trenger derfor å erstattes jevnlig.

Løsningen? Spise antioksidanter i hver eneste måltid.

STARTER PÅ INNSIDEN: Pen hud starter langt under overflaten. Få i deg dine 5 om dagen.
STARTER PÅ INNSIDEN: Pen hud starter langt under overflaten. Få i deg dine 5 om dagen. Foto: FOTO: Thinkstock

- Et sunt variert kosthold med mye frukt og grønt er det aller beste utgangspunktet for en flott hud, forklarer Stokke.

- Blant annet er C-vitaminer viktige i kampen mot rynker, fordi C-vitamin beskytter E-vitaminet i huden. Oksideres E-vitaminet, eldes nemlig huden raskere.

Sats også på å få i deg andre smarte antioksidanter.

- Flavonoider er en type antioksidanter som hindrer at kollagenet i huden brytes ned. Disse finner man ofte i og rett under skallet på frukt og grønnsaker.

Uvane 7: Du er redd for fett

Huden elsker fett

Om du vil holde vekten og har fått det for deg at fett er fienden - eller er redd for at fet mat vil gi deg kviser og uren hud, ja da er du temmelig misinformert.

Fett er supermat

- Spiser man riktig fett, er dette supermat for huden, forklarer Stokke, som nevner fett fra nøtter, avokado, sunne oljer og ikke minst fet fisk.

- Fiskesorter som laks og makrell er inneholder mye Omega 3, fettsyrer som er essensielle når det gjelder å holde huden spenstig og stram. Og hud med god elastisitet får færre rynker.

Stokke forklarer at fettsyrer også har vist seg å gi huden en viss beskyttelse not skadelige stråler fra solen.

Uvane 8: Du har for lite sex

Også sexlivet spiller inn.

Mange er nok klar over at mange på sex - som nok de fleste periodevis lider av - kan føre til at forholdet lider. Men visste du at det samme kan sies om huden din??

- Undersøkelser har bevist at sex faktisk kan gi deg et sterkere immunforsvar, forklarer nettstedet Prevention.

Vidundermedisin

- Sex er i tillegg en naturlig smertestiller, kan virke beskyttende mot enkelte typer kreft, gi deg sunnere hjerte og lunger, reduserer stress og faktisk kan få deg til å se i gjennomsnitt hele 12 år yngre ut.

Nevropsykolog David Weeks ved Royal Edinburgh Hospital er enig.

- Det er bra for både deg og huden din å ha sex, forklarer Dr. Weeks til nettstedet Preventdisease.com.

- Sex øker kollagenproduksjonen hos kvinner, og økt kollagenproduksjon er en nøkkelfaktor i å se yngre ut.

Uvane 9: Du røyker

HA MER SEX: I alle fall om du vil ha ung og glødende hud.
HA MER SEX: I alle fall om du vil ha ung og glødende hud. Foto: FOTO: Thinkstock

Røyking er ikke bra for verken lunger eller hud.

Selv de mest innbitte røykere har nok i dag fått med seg at røyking er dårlig nytt for helsen. Og det er ikke akkurat mye bedre for huden.

- Røyk og tobakk akselererer aldringsprosessen, og skader på huden på flere måter, forklarer Bondevik.

Noe av det verste du gjør

- Sigaretter forårsaker én million treff av frie radikaler per celle ved hver inhalering, noe som gjør at elastisiteten reduseres, dannelsen av rynker skjer i raskere tempo og man vil få ujevn pigmentering og mer synlige blodårer.

I tillegg tapper røyk huden for vitamin C.

- Dette forårsaker ytterligere skader på de fine blodårene og bidrar til flere rynker.

Les også:

Hudpleie: Du gjør vel ikke dette?

Glemmer du å vaske disse bakteriefellene?

Dette prøver kroppen å fortelle deg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning