Trening for DIN kropp

Ta hensyn til kroppsfasongen når du trener.

Publisert Oppdatert
Jo raskere du møter speilet og finner ut hvilken kroppsform du er, rund, muskuløs, lang eller slank, jo raskere vil du være på vei til din beste bikinikropp noen gang.

- Å vite kroppsformen din vil hjelpe deg å finne din mest effektive treningsform slik at du får de beste resultatene mulig, mener Jari Love som er fitnesstrener og mannen bak DVDen "Get Extremely Ripped Bootcamp" til nettstedet Ivillage.com.

Han har skapt et styrkeprogram rettet mot tre vanlige kroppsfasonger; pæreformen, hvor man er bredest fra rumpa og ned, epleformen, hvor man lettest legger på seg rundt midjen, og lang og tynn kroppsform, hvor man har smal ramme med små muskler eller kurver.

Finn din form, og sjekk hva slags trening som passer best for deg:

Pæreformet

Hvis du er pæreformet, så er du i godt selskap. Dette er nemlig en av de vanligste formene på kvinner, og kjendiser som Jennifer Lopez og Beyoncé er gode eksempler på dette. Pæreformen er gjerne smalere på overkroppen og større nederst på rumpe og lår. For pæreformede kvinner er det godt mulig å bygge muskler gjennom fitness, men musklene kan se litt underutviklet ut, i følge Love. Dette er fordi pæreformede kvinner ofte har litt lavere forbrenning og kan legge på seg lett.

Les også: Treningsekspertens favoritt

Les også: Dette brenner kalorier

Les også: Få sprettrumpeTrening: Bygg kroppen ved å trene styrke på overkroppen som armer, bryst og skuldre, for å balansere nedre del av kroppen og skape en god timeglassfigur. Love anbefaler pæreformede kvinner å trene styrke i form av mange repetisjoner og litt lettere vekter gjennom intervall for å skape lengre, slankere muskler.

- Kombiner kondisjonstrening med styrketrening, da forbrenner du fett samtidig som du bygger muskler. Gå gjerne for treningsformer som dekker begge deler og lar flere muskler arbeide samtidig, for eksempel armer og ben på samme tid, sier Love.

Eplefasong

Kvinner med eplefasong er gjerne atletisk bygget, et eksempel fra kjendisverdenen er Jennifer Garner. Skuldrene er gjerne bredere enn hoftene, men om de legger på seg, vil dette gjerne samle seg rundt midjen. Den gode nyheten er at kvinner med denne kroppsfasongen lettere kan bygge muskler raskt og miste fett mer effektivt på grunn av litt høyere forbrenning.

Trening: Målet skal være å fordele kroppsfettet jevnt over, derfor er det smart å fokusere på styrketrening for hele kroppen slik at du oppnår en mer balansert fysikk.

- Utfordre deg selv ved å gjøre flere øvelser for hver musklegruppe og tren variert slik at kroppen ikke tilpasser seg eller overutvikler en muskelgruppe fremfor en annen, sier Love.

Kvinner med eplefasong trenger også kondisjonstrening, Love anbefaler å inkludere 40 minutter med kondisjonstrening på tredemøllen, sykkelen eller ellipsemaskinen minst tre dager i uken i ukesprogrammet.

Lang og tynn

Tenk på kjendiser som Paris Hilton og Nicole Kidman. Lange, slanke kvinner med en smal kroppsramme. Kvinner med denne fasongen har ofte høy forbrenning, men gjerne mer problemer med å legge på seg sexy og definerte muskler.

Trening: Få tydeligere definerte muskler ved å løfte tyngre vekter hvor du fokuserer på muskelgruppene som ofte vises først, for eksempel biceps, triceps, skuldre, øverste del av rygg, bryst og ben.

- Denne gruppen bør fokusere på styrketrening med tyngre vekter med færre repetisjoner. Målet skal være å bryte ned musklene mens du trener, fordi når muskelfibrene repareres vil de bli sterkere og vokse, tipser Love.

Husk at det kan være utfordrende å legge på seg muskler om du er lang og tynn, ta sikte på å trene hele kroppen tre ganger i uken og hold kondisjonstreningen på det minimale, ikke mer enn tre ganger i uken i 20-30 minutter per gang. Form2-220 Form-220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning