Travel mamma?

Dette gjør hverdagen mye enklere for deg.

Travel mamma?
Travel mamma?
Publisert Oppdatert
- Å få tiden til å strekke til er helt klart den største utfordringen min i hverdagen. Det vante med å få plass til jobb, familie, fritidsaktiviteter, bursdagsgaven som må kjøpes, vinterklær til barna, og alt dette som de aller fleste nok kjenner seg igjen i, sier trebarnsmor Heidi Totsås.

Praktisk løsning

Hun er også ergoterapeut og gründeren bak bæreselen Concerti Carrier som lanseres denne høsten. Hun ønsket en lettere hverdag, og dermed ble idéen om et praktisk hjelpemiddel til en realitet.

Les også: Bær babyen din

Les også: Babyens selvfølelse teller

Les også: Lag barnematen selv- En god bæresele er først og fremst et utrolig praktisk hjelpemiddel! Man har hendene fri til å gjøre andre ting samtidig som man dekker barnets behov for nærhet både inne og ute. En bæresele er liten og lett å ha med i veska, og er således suveren for toåringen som ikke vil sitte i vogn, men som blir sliten på de mest uventede plasser, sier Totsås.

Hun mener også at det å bære skaper mange muligheter som fjellturer, skogsturer, trapper og andre ting som er vanskelig når man bruker barnevogn. Med bæresele får man muligheten til å ha et aktivt familieliv fra barna er små og reise på ferier uten barnevogn.

- Å bære skaper også nærhet og relasjoner mellom foreldre og barn. Barnet føler seg trygt tett inntil deg. Det er også forsket på at barn som blir båret gråter mindre. Å bære barnet stimulerer også barnet fysisk, mentalt og sosialt, mener gründeren.

Ergonomisk riktig

FAKTA

  • Vekt er sjelden en begrensning når du bruker bæresele. 8-20 kilo er egnet, men det er stort sett kapasiteten til den som bærer som regulerer dette.

  • Ta hensyn til barnets lengde, bæresele passer til cirka 68-100 cm.

Totsås har i designprosessen lagt vekt på at bæreselen hun har utviklet skal være ergonomisk riktig slik at kroppens naturlige tyngdepunkt ikke blir forskjøvet selv når man bærer større barn.

- Det er viktig at tyngden av barnet ikke kun henger på skuldrene til den voksne, men at man fordeler tyngden på en større flate enten ved hoftebelte eller med bred støtte inntil ryggen. Med større barn er det en fordel å bære dem på ryggen. Dette gir betydelig mindre belastning og større bærekomfort enn å bære barnet på magen. Man vil oppleve at barnet føles lettere når man bærer det på ryggen og stabiliserende muskulatur vil jobbe mindre for å opprettholde en god ryggstilling, forklarer hun.

Hun mener også at noe av det viktigste er at sitteflaten for barnet er bred nok til at det får god støtte under rumpa og lårene. En bred sittestilling hvor hoftene er rotert utover er klart det mest gunstige da dette kan være med å å forebygge, eller til og med behandle hofteleddsdysplasi.

- I en slik "froskestilling" tiltes også barnets bekken bakover og gir en naturlig stilling for ryggvirvlene. Dette minimerer belastningen på barnets rygg siden babyer har en naturlig c-form på ryggraden. En ergonomisk bæresele bør også gi god støtte til barnets rygg slik at de ikke dingler i selen, sier Totsås.

Planlegg hverdagen

Som trebarnsmor og karrierekvinne vet Heidi Totsås hva det vil si å sjonglere mellom familieliv og yrkesliv i hverdagen, og hennes beste tips til travle småbarnsmødre er først og fremst planlegging.

- Planlegging og det å ligge i forkant er gull verdt. Vet man at man trenger barnevakt neste torsdag kan det være greit å avtale dette med en gang. Da frigjør jeg tanken fra dette i stedet for at jeg bruker energi på denne tanken helt til kvelden før. Vi prøver å være flinke til å koordinere kalenderne våre. I løpet av helga setter vi oss gjerne ned og får en ordentlig oversikt over uka som kommer og den neste tiden. Ja, vi går ofte så i detalj at vi vet hvem som henter og bringer og lager middag den uka, forteller hun.

Totsås har følgende tips til småbarnsmødrene:
  • Slå gjerne flere fluer i én smekk når du skal et ærend. Har man notert seg fremtidige bursdagsgaver og æreder kan man gjøre unna dette med det samme. Jeg har lister for det meste.
  • Slipp til mannen! Du trenger ikke å legge frem klær og lage middagen ferdig dagen før selv om du blir borte en dag eller to.
  • Besteforeldre er også en kjempestor ressurs. Uten de hadde nok ikke hverdagen vår gått så smertefritt som den tross alt gjør.
  • Bli bevisst tidstyvene dine. Det er utrolig så mye man får gjort når man slår av tv'en eller legger vekk pc'en! En ting er sikkert - trebarnstilværelsen har lært meg å være betydelig mer stukturert og effektiv enn jeg var før jeg fikk barn. Og det kommer godt med, også som gründer.
  • Husk å gjøre en ting av gangen! Det er først når gjøremålet er helt avsluttet at det kan strykes fra lista.
  • Å reise bort og ha helt fri noen helger er verdifullt. Vi har hytte på fjellet uten strøm, vann, netttilgang eller tv. Der får vi være sammen hele familien og slipper å tenke på klokka. Så får tankene jobbe for seg selv og man rekker å få perspektiv på verden.

5Heidi 220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning