Syndromet som stopper familiedrømmen

Rundt 40.000 norske kvinner i fruktbar alder lider av PCOS, et syndrom som dramatisk reduserer sjansen for å bli gravid. Mange av dem vet ikke en gang at de har syndromet.

Publisert Oppdatert
- Én av fem med polycystisk ovarial syndrom (PCOS) vil ha fertilitetsproblemer, forteller overlege Jan Mellembakken, leder for Rikshospitalets PCOS-senter.

Med andre ord: Hele 8000 norske kvinner risikerer å ikke kunne få barn, på grunn av PCOS.

For å få diagnosen PCOS, må man tilfredsstille minst to av tre kriterier. Man må ha minst tolv små cyster på 2-9 mm i størrelse på minst én av eggstokkene, man må ha sjelden menstruasjon, og et høyt nivå av testosteron. Sistnevnte kan enten måles direkte i blodet, eller det viser seg ved mye hår på kroppen, gjerne som mannlig hårvekst.

Siden sjelden - eller manglende - menstruasjon er et av symptomene ved PCOS kan kvinnene oppleve å ha sviktende eggløsning. Og med sviktende eggløsning er det vanskelig for disse kvinnene å bli gravide.

Overvekt

Syndromet rammer fem prosent av alle kvinner. Det kan føre til alvorlige sykdommer som overvekt, diabetes og hjerte- og karsykdommer. Ufarlige, men ubehagelige, symptomer som økt hårvekst og kviser, er også vanlig. Kvinner som ikke ønsker å bli gravide, kan ofte kontrollere syndromet ved bruk av p-piller.

Men fordi p-piller skjuler symptomene, kan kvinner lide av PCOS i mange år uten å være klar over det. Dette er år de kunne brukt til å forebygge problemet. Mange kunne med fordel ha prøvd å gå ned i vekt, siden overvekt er utbredt blant kvinner i denne gruppe og dessuten kan redusere sjansen for å bli gravid.

Situasjonen er likevel ikke håpløs. Mange kvinner med PCOS får barn, og riktig kosthold og livsstil kan være alfa og omega.

- Første skritt er å gå ned i vekt. De fleste vil da få tilbake regelmessig menstruasjon og eggløsning, og kan bli gravide hjemme, forklarer Mellembakken.

Han anbefaler en kroppsmasseindeks (BMI) på under 28. Er BMI over 28 kan menstruasjonssyklusen bli uregelmessig og eggløsningen utebli på grunn av hormonelle forstyrrelser.

Diabetes 2

Et annet problem er at mange med PCOS har insulinresistens. Dette er en tilstand hvor man er begynt å bevege seg mot type 2 diabetes. 80 prosent av de som er overvektige og har PCOS, vil være insulinresistente. Dette fører mest sannsynlig både til topper og daler i blodsukkernivået. Disse dalene gir et søtsug, og kvinnene blir offer for sukkersvingningene i kroppen.

Når vektnedgang ikke hjelper, eller gjennomføres, kan man få Metformin, et middel som også brukes mot type 2 diabetes. Metformin brukes for å regulere insulinet, men forskere spekulerer også i om det kan fremme eggløsning for kvinner med PCOS.

- Dette er en permanent behandling så lenge du er insulinresistent, og for de fleste vil det si resten av livet, sier Mellembakken.

Har man fremdeles ikke eggløsning, finnes det muligheter som Pergotime, et middel som fremmer eggløsning, eller en operasjon med laparoskopi hvor legene brenner bort en del vev på eggstokkene for å minske produksjonen av mannlige hormoner.

- Får du ikke eggløsning da, er det ikke noen vits å fortsette. Siste skritt er prøverørsbehandling, forteller Mellembakken.

Blir man da gravid, er man likevel ikke helt trygg ennå.

- Gravide med PCOS har to til fire ganger forhøyet risiko for spontanabort, opplyser Eszter Vanky, overlege ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Vil du redusere sjansene for spontanabort, bør du gjøre en innsats før du blir gravid.

- Gå ned i vekt, tren regelmessig og reduser sukkerinntaket. Under svangerskapet bør du begrense vektoppgangen til 8-12 kilo, råder Vanky.

Forskningsprosjekt

Ennå er det mange teorier og mye usikkerhet rundt PCOS. Både om årsaker og effekter.

- Kvinner med PCOS har noe økt forekomst av svangerskapsdiabetes, og muligens svangerskapsforgiftning, selv om sistnevnte er mer usikkert. Vi lurer på om det også er en økt forekomst av for tidlige fødsler i denne gruppen, sier Vanky.

Hun tok i fjor en doktorgrad på PCOS og Metformin, og jobber nå med et prosjekt som ser på Metforminens effekt på gravide kvinner.

- Per i dag er ikke Metformin registrert for bruk for PCOS i Norge, og det er ikke lov å bruke Metformin på gravide kvinner utenom godkjente prosjekt.

Et slikt prosjekt er det Vanky nå jobber med. Studien hun utførte i forbindelse med doktorgraden, antydet at Metformin kan redusere risikoen for komplikasjoner under svangerskapet. Den nye, store undersøkelsen skal se nærmere på om dette stemmer eller ei.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning