Sukkeret ødelegger helsen

- Vi voksne har lett for å tenke at det å kose seg, er å spise, sier ernæringsfysiolog.

Publisert Oppdatert
Nesten 9 av 10 barn får i seg for mye sukker. Nesten dobbelt så mye sukker som helsemyndighetene anser som forsvarlig. Fortvilte foreldre vet ikke hva de skal gjøre.

- Begynn med å fjerne godteposene fra bursdagene, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen.

Så mye sukker

- Barn er med på mange bursdager i løpet av et år. Sin egen, guttene og jentene i barnehagen eller skoleklassen, søsken, foreldre og besteforeldre. Det blir fort ett søtt selskap i måneden, og det som sjokkerer meg er at vi serverer både bursdagskakekake, muffins, brus, gele med vaniljesaus og iskrem, pluss en godtepose som avslutning, sier Camilla Andersen som driver ernæringsnettstedet somebody.no.

- Og i tillegg er det 52 lørdager i året!

-Hvor mye sukker kan et barn få i seg i løpet av et bursdagsselskap?

- Minst 100 gram. Anbefalt maksgrense for en 5-åring er 30 gram. For større barn bør ikke sukkerandelen overstige 10 prosent av energiinntaket. For en fjerdeklassing betyr det i gjennomsnitt en "sukkergrense" på 44gram. Godteposen alene sprenger denne grensen. Få den vekk! Barna har i utgangspunktet ingen forventninger, de er det vi voksne som skaper. Og det holder med en kake, ikke småkaker og gele i tillegg, mener Andersen.

Gledesdreper?

- Det er vel ikke spisingen som er viktig for småtasser i bursdag. Min erfaring er at lek er mye viktigere. Løpe rundt og lage støy er morsommere. Bruk mer tid på det, tipser ernæringsfysiologen.

For mye sukker gir økt risiko for overvekt og tannråte, i tillegg til sykdommer som diabetes. Sukker og sukkerholdige matvarer kan videre fortrenge mat med næring og dermed senke kostens totale næringsinnhold.

- Vi voksne har lett for å tenke at det å kose seg, er å spise. Vi tenker vi er snille når barna får masse godt, men det er helt feil. Det vi gir dem er dårlige vaner. Jeg har laget en sukkerkalkulator hvor man kan sjekke innholdet i godsakene. Siden den generelle kunnskapen er liten og myndighetenes råd ofte er generelle, kommer aha-opplevelsene fort. Vi vet mer om hva bilen vår trenger enn hva kostholdet gjør med kroppen vår, sier Andersen.

- I sommer har vi hørt at foreldre sender overvektige barn på slankeklinikk i England. Det er både trist og burde vært unødvendig. Kosthold er ikke komplisert. Vi må bare spandere ørlite grann interesse for innsiden av oss selv. Vi bruker mye tid på å se bra ut. Fasaden skal være lekker. Men til slutt slår den sprekker, hvis vi ikke behandler oss selv som hele mennesker, sier hun.

Bursdagssukker1 stykke sjokoladekake (40g): 15 g tilsatt sukker.
1 glass brus (2 dl): 22 g tilsatt sukker.
1 stk muffins: 7.5 g tilsatt sukker.
1 porsjon gele med vaniljesaus: 23 g tilsatt sukker.
1 stk lollipop iskrem: 11.8 g tilsatt sukker.
Godtepose (2 bamsemums, 4 karameller, 1 mini mars sjokolade, 1 godtegomp pastilleske og en kjærlighet): 57 g tilsatt sukker.
Sum for en bursdag: 136 g tilsatt sukker.
Anbefalt maksgrense for en 5-åring: 30 g.
Anbefalt maksgrense for 9-åring: 44 g Camilla350

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen