Strenge foreldre får tykkere barn

Barn med strenge foreldre har hele fem ganger større sjanse for å bli overvektige. Dette kommer fram i en ny studie som viser sammenheng mellom lite strenge foreldre og tykke barn.

Publisert Oppdatert
Dr Kyong Rhee fra universitetet i Boston ledet forskningen, som tok utgangspunkt i 872 barn fra alle samfunnslag. Omlag 11 % av barna var overvektige, og majoriteten av disse hadde over gjennomsnittet strenge foreldre.

-Hvis et barn opplever en veldig streng oppvekst der foreldrene viser stor autoritet, så kan det faktisk føre til at barnet ikke lærer sin egen kropp å kjenne. Istedenfor å si fra at de er mette godtar de at de må spise opp maten på tallerkenen, sier Rhee.

Det finnes imidlertid verre ting enn å være streng mot barna. Undersøkelsen kartla også hvordan andre måter å oppdra barn på påvirker vekten deres, og det aller verste er å vise liten interesse og engasjement for sine egne barn.

-Foreldre som tilsynelatende lar barna holde på som de selv vil, og som setter få eller ingen grenser, vil ha 10 ganger så stor sannsynlighet for å få tykke barn enn gjennomsnittet, sier forskeren.

Hvorfor oppdragelsen har så mye å si for vekten har ikke forskerne klart å finne ut av enda, men de har flere mulige teorier:

-Vi er ikke ferdige med å studere dette enda, men vi tror at barn som får en passelig dose veiledning hjemmefra, men fortsatt får tenke selv, bedre klarer å styre sitt eget matinntak.

Studien avslutter med å understreke viktigheten av å vise at det er du som bestemmer, men gjør det på en positiv måte. Husk å skryte av det barnet gjør bra, i tillegg til å straffe det for det det gjør dårlig.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning