Sov deg slank

Slik får du gode søvnrutiner!

Publisert Oppdatert
Skjønnhetssøvn er slett ingen myte! En regelmessig sovetimeplan er viktig for helsen din, ikke bare fordi søvn forebygger stress og sykdommer, men også fordi søvn hjelper deg å brenne flere kalorier. For lite søvn kan føre til et unødvendig fettlag som ofte legger seg rundt magen.

Prioriter!

Søvn er likevel nedprioritert hos mange i dag. Travle dager med jobb, barn, trening og fritidsaktiviteter gjør at døgnet inneholder for få timer. Likevel skal du forsøke å få til minst seks timers god hvile. Nettstedet about.com deler enkle tips.

Det viktigste er at du forsøker å regulere sovemønsteret slik at du etterhvert automatisk får nok søvn i hverdagen. Dette kan være utfordrende, og hvor lang tid det tar før kroppen klarer å styre dette selv, varierer fra person til person.

1. Få hjelp av andre.

Det er vanskelig å holde hundre prosent fokus på når du legger deg og står opp og hvor lenge du sover, få gjerne hjelp av familiemedlemmer som også kan prøve å føre en slags loggbok sammen med deg.

2. Sett deg et mål.

Sett konkrete mål, for eksempel at du skal legge deg 22.30 hver kveld, sovne rundt 23.00 og sove til 6.30. Kanskje trenger du mer søvn, men det er greit å begynne med enkle mål og jobbe derfra.

3. Ettermiddagstrim

Bytt om på rutinene slik at du går deg en trimtur om ettermiddagen istedenfor tidlig om morgenen. Gåturer om ettermiddagen eller kvelden hjelper deg å sove bedre om natten.

4. Koffeinfri kaffe.

Drikk koffeinfri kaffe etter klokken 15.00. Noen er spesielt følsomme for koffein, og for disse kan det være nødvendig å kutte koffein etter 12.00.

5. Ingen alkohol.

Ikke drikk alkohol etter klokken 21.30. Selv om alkoholrus kan få deg til å sovne er søvnkvaliteten vesentlig dårligere.

6. Ingen lur.

Prøv å unngå å hvile middag eller sove etter klokken 15.00 på dagen. Klarer du deg gjennom dagen uten en lur er det lettere å sovne på kvelden.

7. Aktivitet

Trening rundt klokken 17.00 er flott, rundt seks timer før sengetid.

8. Sovedagbok.

Soveendringene er utfordrende i hverdagen, derfor er det lurt å holde en sovedagbok og legge til nye vaner mens du holder deg til programmet.Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning